Άκαρπες οι έρευνες στην Κόκκινη Λίμνη: Με sonar και δύτη θα συνεχίσουν και αύριο οι Αρχές

Θα συνεχιστούν και αύριο οι έρευνες για ττην τρίτη βαλίτσα που υπέδειξε ο καθ’ ομολογία κατά συρροή δολοφόνος στην Κόκκινη Λίμνη, Κύπρος, Δευτέρα, 6 Μαΐου 2019. Φωτογραφία: ΚΥΠΕ




Ολοκληρώθηκαν γύρω στις 19:00 απόψε οι σημερινές έρευνες στην Κόκκινη Λίμνη στο Μιτσερό για την ανεύρεση των σορών των άτυχων θυμάτων του κατά συρροή δολοφόνου στην Κύπρο.

  • Σηματοδοτήθηκαν τρία σημεία, στα οποία θα επιχειρήσει αύριο να καταδυθεί ο δύτης. Οι έρευνες θα συνεχιστούν μέχρι την ανεύρεση και της τρίτης βαλίτσας, μετά τον εντοπισμό των άλλων δυο στις οποίες υπήρχαν οι σοροί δυο εκ των θυμάτων του καθ’ ομολογίαν κατά συρροή δολοφόνου.

Στην Κόκκινη Λίμνη στο Μιτσερό μετά την ρομποτική κάμερα, ξαναμπήκε και το Sonar, με την βοήθεια του οποίου, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, σηματοδοτήθηκε νέο σημείο, όπου θα συνεχιστούν εκ νέου αύριο οι έρευνες, σύμφωνα με πληροφορίες.

  • Στο μεταξύ, η ρομποτική κάμερα ξαναμπήκε στην λίμνη, ωστόσο το Κέντρο Συντονισμού σε απογευματινή σύσκεψη, μετά τις 6:00 μ.μ. δεν έγινε νέα κατάδυση. Ωστόσο, θεώρησε ότι θα πρέπει να ερευνηθεί εκ νέου συγκεκριμένο σημείο στη λίμνη.
  • Πάντως έως το τέλος της ημέρας, όπου και ολοκληρώθηκαν οι έρευνες στην Κόκκινη Λίμνη, η τρίτη βαλίτσα, που αναζητείται με βάση τα όσα ανέφερε στην αστυνομία ο καθ’ ομολογίαν κατά συρροήν δολοφόνος δεν ανευρέθη.

Οι έρευνες θα συνεχιστούν αύριο το πρωί την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ.

  • Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, λόγω του ότι τα νερά της λίμνης ήταν θολά, η ρομποτική κάμερα δεν μπορούσε να δώσει σαφή εικόνα για το τι αφορούσε η διόγκωση που έδειχνε το Sonar, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί να καταδυθεί στην λίμνη δύτης με σκάφανδρο για να εντοπίσει τι ακριβώς βρισκόταν στο συγκεκριμένο σημείο.

Η κατάδυση διήρκησε γύρω στα 40’, αλλά όπως φάνηκε στο συγκεκριμένο σημείο υπήρχε βράχος.

Κάλεσμα του απερχόμενου Αρχηγού για στήριξη στην Αστυνομία

Κάλεσμα στους πολίτες όπως συνεχίσουν να στηρίζουν την Αστυνομία απηύθυνε ο απερχόμενος Αρχηγός της Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, καταλογίζοντας ευθύνες «και στο πολιτικοκομματικό σύστημα» του τόπου για τα όποια προβλήματα και αγκυλώσεις που παρουσίασε και συνεχίζει να παρουσιάζει το αστυνομικό Σώμα.

  • Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Χρυσοστόμου εκφράζει εκ νέου «τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, ως επίσης τις απολογίες ολόκληρου του αστυνομικού σώματος, για τα όποια πιθανά λάθη και παραλείψεις έγιναν από πλευράς Αστυνομίας κατά τη διερεύνηση των περιστατικών όπως αυτά είχαν καταγγελθεί αρχικά»

«Είμαι βέβαιος ότι μέσα από τις νενομισμένες διαδικασίες θα διαφανεί κατά πόσο προκύπτουν ποινικές ή και πειθαρχικές ευθύνες», αναφέρει στη μακροσκελή δήλωσή του ο κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος παύθηκε την περασμένη Παρασκευή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος επικαλέστηκε «τη διαφαινόμενη αμέλεια ή παράλειψη επιτέλεσης των καθηκόντων αστυνομικών οργάνων στη διερεύνηση καταγγελιών για ελλείποντα πρόσωπα που οδήγησαν στη μη έγκαιρη εξιχνίαση και στην ενδεχόμενη αποτροπή των στυγερών εγκλημάτων που συγκλόνισαν την κυπριακή κοινωνία».

  • «Για τα όποια προβλήματα και αγκυλώσεις παρουσίασε και συνεχίζει να παρουσιάζει το αστυνομικό σώμα, επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά, ότι δεν είναι άμοιρο ευθυνών το πολιτικοκομματικό σύστημα αυτού του τόπου», σημειώνει ο κ. Χρυσοστόμου.

Αναφέρει ακόμη πως λόγω της οικονομικής κρίσης είχαν παγοποιηθεί για πέντε συναπτά έτη οι προσλήψεις και προαγωγές, αφήνοντας τον οργανισμό μας με 600 περίπου λιγότερα μέλη, σε μια περίοδο, κατά την οποία παρατηρείται, αύξηση σε παγκόσμιο επίπεδο της απειλής της τρομοκρατίας και του διεθνικού οργανωμένου εγκλήματος, ως επίσης η εμφάνιση νέων μορφών εγκλήματος.

  • Για την επίκληση στατιστικών στοιχείων της Ε.Ε. για να τεκμηριωθεί ότι η Αστυνομία Κύπρου διαθέτει κατ’ αναλογία πληθυσμού μεγαλύτερου αριθμού ανθρώπινου δυναμικού σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε, ο κ. Χρυσοστόμου επισημαίνει πως αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθότι η Αστυνομία Κύπρου είναι επιφορτισμένη με καθήκοντα και ευθύνες που στις άλλες χώρες αποτελούν υποχρέωση ξεχωριστών οργανισμών.

Ο κ. Χρυσοστόμου επισημαίνει τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν τα τελευταία πέντε χρόνια όπως τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των κριτηρίων πρόσληψης κατά τρόπο ώστε να επιλέγονται τα καταλληλότερα άτομα για το λειτούργημα του Αστυνομικού, μέσα σε συνθήκες πλήρους διαφάνειας και αξιοκρατίας και την υιοθέτηση κριτηρίων μεταθέσεων και εναλλαξιμότητας του προσωπικού που εργάζεται σε ευάλωτες / ευαίσθητες υπηρεσίες.

  • Επίσης τη μεταρρύθμιση της εκπαίδευσης η οποία μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει μια ολιστική προσέγγιση θεωρητικής, πρακτικής και ακαδημαϊκής κατάρτισης, με εκπαίδευση στην Αστυνομική Ακαδημία, στη ΜΜΑΔ, στο χώρο εργασίας και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, τη δημιουργία Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου της Αστυνομίας με το κατάλληλο νομικό υπόβαθρο για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Αστυνομία και την ολοκλήρωση σχετικής εμπειρικής έρευνας για τον εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση κριτηρίων ανέλιξης στην Αστυνομία, ούτε ώστε οι περί Προαγωγών Κανονισμοί του 2004 να τροποποιηθούν, με απώτερο στόχο την πλήρη διαφάνεια και αξιοκρατία, τη διόρθωση υφιστάμενων στρεβλώσεων και τη διασφάλιση πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας, ότι προάγονται οι καλύτεροι σε ότι αφορά την ποιότητα και το επίπεδο του έργου που επιτελούν.

Περαιτέρω, ο απερχόμενος Αρχηγός παραθέτει και στατιστικά στοιχεία όπως τη μείωση του σοβαρού εγκλήματος κατά 30% στο 2018 συγκριτικά με το 2013, αλλά και τις κατασχέσεις κοκαΐνης για τα έτη 2015 και 2016, που, όπως αναφέρει, ήταν οι μεγαλύτερες σε ποσότητα από ιδρύσεως της ΥΚΑΝ (107,929 kg και 183,338 kg), αντίστοιχα.

  • Για την οδική ασφάλεια και ιδιαίτερα τις θανατηφόρες οδικές συγκρούσεις, πέρσι είχαμε 49 νεκρούς, ενώ τη δεκαετία του 1990 οι νεκροί, συνεπεία οδικών συγκρούσεων, κατά μέσω όρο, ήταν 110, τη δεκαετία του 2000 ήταν 90 και την τελευταία εννιαετία (2010 – 2018) ήταν 53.

«Εν κατακλείδι, απευθυνόμενος στους συμπολίτες μου, τους καλώ να συνεχίσουν να εμπιστεύονται την Αστυνομία και να στέκονται αρωγοί και σύμμαχοι της στον αγώνα ενάντια στο έγκλημα, για μια πιο ασφαλή κοινωνία», λέει ο κ. Χρυσοστόμου ευχαριστώντας τον Πρόεδρο Αναστασιάδη «για την τιμή που μου έκανε, να μου δώσει την ευκαιρία να υπηρετήσω τους συμπολίτες μου από αυτή τη νευραλγική θέση».

Με πληροφορίες από το ΚΥΠΕ

Συνεχίζονται οι έρευνες στην Κόκκινη Λίμνη για την τρίτη βαλίτσα: Αναμένεται κατάδυση δύτη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: