Αγύριστο κεφάλι ο Ερντογάν: Δεν τον πτοούν ΗΠΑ και ΕΕ, συνεχίζει την δράση του στη αν. Μεσόγειο

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την διάρκεια ομιλίας του στη συνάντηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Άγκυρα, Τουρκία, Τρίτη, 7 Μαΐου 2019. Φωτογραφία: Turkish Presidency




Η Τουρκία εφαρμόζει και θα συνεχίσει να εφαρμόζει το πρόγραμμά της στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς να σχολιάζει τις αντιδράσεις σε ΗΠΑ και ΕΕ, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

  • Κληθείς από δημοσιογράφους έξω από τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ να σχολιάσει την έκκληση των ΗΠΑ και της ΕΕ όπως η Τουρκία τερματίσει τις δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Ερντογάν είπε ότι “εμείς αυτή τη στιγμή συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε το δικό μας πρόγραμμα. Έτσι θα συνεχίσουμε. Εμείς δεν σχολιάζουμε τι εντολές δίνουν κάποιοι, τι βλέπουν και πώς το αξιολογούν”.

“Εμείς ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο, τη νοτιοανατολική Μεσόγειο, τη βόρειο Κύπρο προσπαθούμε ως εγγυήτρια δύναμη να στηρίξουμε τα δικαιώματα των ομογενών μας στη βόρεια Κύπρο. Σε ό,τι βγει από αυτά τα νερά, όλος ο λαός της Κύπρου, και στον νότο και στον βορρά, είναι ισότιμοι ιδιοκτήτες και εμείς δίνουμε αγώνα για να προστατεύσουμε σε ίσο βαθμό τα δικαιώματα των ομογενών μας στη βόρεια Κύπρο”, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

  • Λίγη ώρα νωρίτερα, το υπουργείο Ενέργειας της χώρας με ανακοίνωσή του δήλωνε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αποκλειστεί από την εξίσωση της ενέργειας στην περιοχή και καλούσε όλους να επωφεληθούν από την προσέγγιση της Τουρκίας για win-win. Υποστήριζε δε ότι οι δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο.

Σε γραπτή του ανακοίνωση, το Υπουργείο ανέφερε ότι “δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτές οι δηλώσεις που έγιναν από εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες για τις δραστηριότητες της Τουρκίας στη δική της υφαλοκρηπίδα”. Στην ίδια ανακοίνωση υποστηρίζεται ότι οι δραστηριότητες του ερευνητικού πλοίου Μπαρμπαρός και του γεωτρύπανου Πορθητής “βασίζονται στα νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας, που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο σχετικά με τις πηγές υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο. Όπως έχει τονιστεί πολλές φορές προηγουμένως, σε κάθε επίπεδο και πλατφόρμα, είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τόσο τα δικά μας δικαιώματα και συμφέροντα στην δική μας υφαλοκρηπίδα στην ανατολική Μεσόγειο όσον και τα δικαιώματα του ψευδοκράτους γύρω από το νησί”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

  • Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι δεν μπορεί η Τουρκία να αποκλειστεί από την εξίσωση της ενέργειας στην περιοχή. “Σε αυτό το σημείο, αυτή η πολύπλευρη και θετική πολιτική ενέργεια η οποία δίνει σημασία τόσο στην ασφάλεια της ίδιας της Τουρκίας όσον και της Ευρώπης, πρέπει να αξιολογηθεί ως μια ευκαιρία για όλες τις πλευρές”, προστίθεται.

“Υπογραμμίζουμε για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία και το ψευδοκράτος δεν πρέπει να αποκλειστούν από την ενεργειακή εξίσωση της περιοχής. Αντί να υποδαυλίζεται η περιφερειακή διαμάχη με βήματα που αυξάνουν την ασάφεια και τη ένταση, απευθύνουμε έκκληση να επωφεληθούν όλοι από την προσέγγιση της χώρας μας για win- win (όλοι κερδίζουν) και να συμβάλουν σε αυτή με την δημιουργία μιας σταθερής περιοχής διασφαλίζοντας την δικαιοσύνη στο νησί”, αναφέρεται.

Με πληροφορίες από το ΚΥΠΕ

 

Για τουρκική υφαλοκρηπίδα ομιλεί η Άγκυρα: Θέλει άμεση συμμετοχή στην ενεργειακή εξίσωση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: