Ζητά νέα αναβολή στο Brexit η Μέι κάνοντας άνοιγμα στην αντιπολίτευση: Διχασμένοι οι υπουργοί




Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση μια νέα παράταση της διαπραγματευτικής περιόδου για το Brexit, τονίζοντας ότι είναι πρόθυμη να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν ώστε να βρουν από κοινού μια λύση στο αδιέξοδο.

“Επομένως, θα χρειαστούμε μια περαιτέρω παράταση του Άρθρου 50 (σ.σ. της διαδικασίας αποχώρησης), που θα είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομη και θα λήξει όταν περάσουμε μια συμφωνία. Και πρέπει να είμαστε σαφείς γιατί ζητείται αυτή η παράταση, για να διασφαλίσουμε ότι θα αποχωρήσουμε εγκαίρως και ομαλά”, ανέφερε στην ομιλία της που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, από το γραφείο της στην Ντάουνινγκ Στριτ.

“Σήμερα αναλαμβάνω δράση για να λήξει το αδιέξοδο. Προσφέρω να συζητήσουμε με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης και να προσπαθήσουμε να συμφωνήσουμε σε ένα σχέδιο στο οποίο θα εμμείνουμε και οι δύο για να διασφαλίσουμε ότι θα αποχωρήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι θα το κάνουμε με μια συμφωνία”, πρόσθεσε.

Σε μια πρώτη αντίδραση, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ επισήμανε ότι “μολονότι δεν ξέρουμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα στο τέλος, ας κάνουμε υπομονή”.

Στην ομιλία της, η Μέι είπε επίσης ότι αν δεν καταλήξει σε μια κοινή προσέγγιση με τον Κόρμπιν, τότε η κυβέρνηση θα παρουσιάσει στη Βουλή των Κοινοτήτων προς ψήφιση μια σειρά επιλογών για τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα συμμορφωθεί με την απόφαση που θα λάβει η Βουλή.

Η Μέι επέμεινε επίσης ότι “η καλύτερη λύση” είναι η έξοδος με συμφωνία. Και τόνισε ότι οποιοδήποτε σχέδιο συμφωνηθεί με τους Εργατικούς, θα πρέπει να είναι συμβατό με την υπάρχουσα Συμφωνία Αποχώρησης για την οποία οι Βρυξέλλες έχουν πει κατ’ επανάληψη ότι δεν θα την επαναδιαπραγματευτούν.

“Αυτό στο οποίο πρέπει να επικεντρωθούμε είναι η μελλοντική σχέση μας με την ΕΕ”, σημείωσε, προσθέτοντας ότι το νομοθετικό έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 22 Μαΐου, ώστε να μην υποχρεωθεί το Ηνωμένο Βασίλειο να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές που ξεκινούν την επόμενη ημέρα.

Διχασμένοι οι υπουργοί της Μέι για το Brexit, αλλά κανείς δεν απείλησε με παραίτηση, σύμφωνα με βρετανικά μμε

Δεκατέσσερις υπουργοί τάχθηκαν κατά της αναβολής του Brexit για μεγάλο χρονικό διάστημα στο μαραθώνιο υπουργικό συμβούλιο που συγκάλεσε σήμερα η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι με στόχο να βρεθεί μια λύση στο αδιέξοδο, σύμφωνα με τον πολιτικό συντάκτη της εφημερίδας The Times, Σαμ Κόουτς.

Η Μέι ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει και δεύτερη αναβολή ώστε να της δοθεί χρόνος για να συζητήσει με τους Εργατικούς και να βρουν μια κοινή στάση.

Ένας πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας The Sun ανέφερε πάντως ότι παρά τις διαφωνίες “κανείς δεν απείλησε με παραίτηση” κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Sky, στην ψηφοφορία που διεξήχθη μεταξύ των μελών της κυβέρνησης, 10 υπουργοί τάχθηκαν υπέρ της μακράς αναβολής, 14 ήθελαν ένα Brexit χωρίς συμφωνία ή μια σύντομη αναβολή και 2 δεν εξέφρασαν άποψη.

Ο ενημερωτικός ιστότοπος Huffington Post γράφει εξάλλου ότι η ανακοίνωση της Μέι δεν ικανοποίησε τα μέλη του European Research Group, της ομάδας των συντηρητικών, ευρωσκεπτικιστών βουλευτών του κόμματός της, η οποία θα συγκληθεί εκτάκτως απόψε το βράδυ.

Ένα ηπιότερο Brexit θα ήταν ευπρόσδεκτο, δηλώνει βουλευτής των Εργατικών. Για πιθανή παγίδα της Μέι κάνει λόγο η πρωθυπουργός της Σκωτίας

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι πρέπει να επιβεβαιώσει την αλλαγή στη στρατηγική της για το Brexit με πράξεις, όμως εάν κατευθύνεται προς ένα ηπιότερο Brexit, αυτό θα ήταν ευπρόσδεκτο, δήλωσε σήμερα ο σημαίνων βουλευτής των Εργατικών Χίλαρι Μπεν.

Η Τερέζα Μέι δήλωσε ότι θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση περαιτέρω παράταση στο Brexit πέραν της 12ης Απριλίου προκειμένου να της δοθεί χρόνος να καθίσει με το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα και να συζητήσουν σε μια προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου στο θέμα της αποχώρησης του Λονδίνου από την ΕΕ.

«Εάν αυτή είναι μια πρώτη ένδειξη περί αλλαγής (στρατηγικής), αυτό είναι φυσικά σημαντικό, όμως εάν απλά πρόκειται για την ίδια παλιά ιστορία, τότε δεν είναι» ανέφερε ο Μπεν στο BBC, ενώ πρόσθεσε ότι εάν αυτό σημαίνει ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός οδεύει προς ένα ηπιότερο Brexit «φυσικά θα το καλωσόριζα».

Από την πλευρά της η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον δήλωσε ότι η πρόταση της Τερέζας Μέι να ζητήσει «όσο το δυνατόν βραχύτερη» παράταση συνιστά μια πιθανή παγίδα.

Σύμφωνα με την ίδια, εάν οι βουλευτές συμφωνήσουν στην παράταση και να μην συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές, τότε θα βρεθούν αντιμέτωποι με το δίλημμα είτε να αποδεχθούν τη συμφωνία διαζυγίου της πρωθυπουργού ή να εγκαταλείψουν την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

«Το κοινοβούλιο πρέπει να είναι πολύ επιφυλακτικό για το ενδεχόμενο παγίδας» έγραψε η Στέρτζον στο Twitter.

«Ο λογικός δρόμος προς τα εμπρός, και νομίζω ότι μια πρωθυπουργός θα τον ακολουθούσε εάν επρόκειτο για μια σοβαρή προσπάθεια να οικοδομήσει τη συναίνεση, είναι να συμφωνήσει να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές, να επιδιώξει μεγαλύτερη παράταση και να επιτρέψει την επιλογή της ψήφου των πολιτών για όσα συμφωνήσει το Κοινοβούλιο».

«Βαθιά απογοητευτικό»: Ο Brexiteer βουλευτής Ρις Μογκ καταφέρεται κατά του νέου σχεδίου της Τερέζας Μέι

Ο Τζέικομπ Ρις Μογκ, εξέχον στέλεχος του στρατόπεδου των σκληροπυρηνικών Brexiteer στους κόλπους του κόμματος των Συντηρητικών της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, καταφέρθηκε εναντίον του σχεδίου της για περαιτέρω παράταση του Brexit, με στόχο να μπορέσει να εργαστεί με την αντιπολίτευση για να άρει το αδιέξοδο στο θέμα της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.

«Πρόκειται για μια βαθιά απογοητευτική προσέγγιση. Δεν συνάδει με τα συμφέροντα της χώρας, αποτυγχάνει να ανταποκριθεί με αποτυχία στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και η ιστορία δεν προμηνύεται ευνοϊκή» είπε ο Ρις Μογκ σε δημοσιογράφους, έπειτα από μια συνάντηση της ομάδας των ευρωσκεπτικιστών Συντηρητικών.

«Οι ηγέτες που αποφασίζουν να συμπορευτούν με την αντιπολίτευση παρά με το κόμμα τους βλέπουν ότι το κόμμα τους δεν τους ακολουθεί πειθήνια» επισήμανε, επικαλούμενος το παράδειγμα του διχασμού των Συντηρητικών τον 19ο αιώνα με αφορμή τη νομοθεσία για την εισαγωγή καλαμποκιού.

02/03/2019
ΑΠΕ-ΜΠΕ

‘Υπομονή’ συνιστά ο Τουσκ σε σχέση με το Brexit: Δεν γνωρίζουμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: