Το Τόκιο αναμένει περιορισμένες συνέπειες από την ανακοίνωση των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν




Περιορισμένη αναμένει το Τόκιο ότι θα είναι η επίπτωση της απόφασης της κυβέρνησης των ΗΠΑ να μην ανανεωθεί το καθεστώς εξαίρεσης από τις κυρώσεις σε οκτώ χώρες που εισάγουν πετρέλαιο και συμπύκνωμα αργού από το Ιράν, δήλωσε σήμερα ο ιάπωνας υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Χιροσίγκε Σέκο.

Οι ΗΠΑ απαίτησαν χθες Δευτέρα όλες οι χώρες που εισάγουν πετρέλαιο από την Ισλαμική Δημοκρατία να σταματήσουν τις αγορές τους προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση, θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις. Η κίνηση, που έχει σκοπό να εκμηδενιστούν τα έσοδα της Τεχεράνης από τις εξαγωγές πετρελαίου, προκάλεσε μεγάλη άνοδο των τιμών του αργού στις αγορές, που έφθασαν σε υψηλό εξαμήνου.

Η Ιαπωνία συγκαταλέγεται στις οκτώ χώρες στις οποίες είχαν παραχωρηθεί απαλλαγές από τις κυρώσεις.

Τοποθετούμενος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ο Σέκο σημείωσε πως η κυβέρνηση δεν θεωρεί πως θα χρειαστεί να καταφύγει στη χρήση των στρατηγικών αποθεμάτων καυσίμων μετά την αμερικανική απόφαση.

Η Ιαπωνία — χώρα που κατατάσσεται τέταρτη παγκοσμίως στην κατανάλωση πετρελαίου — σταδιακά μείωσε την εξάρτησή της από την προμήθεια ιρανικού αργού. Στο Ιράν σήμερα αντιστοιχεί περίπου το 3% των ιαπωνικών εισαγωγών, σύμφωνα με τον Σέκο.

«Θα παρακολουθούμε στενά τις διεθνείς αγορές πετρελαίου και θα ανταλλάσσουμε απόψεις με τις ιαπωνικές εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στις εισαγωγές αργού και μπορεί να εξετάσουμε τη λήψη απαραίτητων μέτρων», ανέφερε ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της κυβέρνησης του Σίνζο Άμπε, αποφεύγοντας να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Η Ουάσινγκτον επέβαλε εκ νέου κυρώσεις στις εξαγωγές του ιρανικού αργού τον περασμένο Νοέμβριο, μετά την απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία έξι μεγάλων δυνάμεων με την Τεχεράνη το 2015 που επέβαλε σειρά περιορισμών στο πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Οκτώ χώρες, ιδίως η Κίνα, η Ινδία, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, είχαν εξασφαλίσει απαλλαγή από τις αμερικανικές κυρώσεις για έξι μήνες και αρκετές από αυτές ανέμεναν η ισχύς του καθεστώτος αυτού να ανανεωθεί τουλάχιστον για κάποιο διάστημα.

Τα ιαπωνικά διυλιστήρια σταμάτησαν να εισάγουν ιρανικό αργό, αφού αγόρασαν 15,3 εκατομμύρια βαρέλια μεταξύ του Ιανουαρίου και του Μαρτίου πριν από την ημερομηνία λήξης της εξαίρεσης από τις αμερικανικές κυρώσεις, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην πετρελαϊκή βιομηχανία καθώς και δεδομένα της Refinitiv Eikon.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Τόκιο, Japan

Τέλος τον Μάιο οι εξαιρέσεις για πετρέλαιο από Ιράν: “Πάμε στο μηδέν για όλους” είπε ο Πομπέο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: