Το “πιστόλι” της κυβέρνησης Τραμπ μίλησε: Ο Πενς έθεσε το μέτρο του εκβιασμού της Τουρκίας

File Photo: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πένς στον Λευκό Οίκο. EPA, MICHAEL REYNOLDS
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Αποδείχθηκε, για μία ακόμα φορά, πως το «πιστόλι» της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, είναι ο αντιπρόεδρος Μαικ Πενς.

Όπως και πριν από εννέα μήνες, έτσι και χθες, ανέλαβε να συνετίσει την Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν. Πέρυσι τα κατάφερε και αποδείχθηκε εύκολο. Με μία απειλή στην τουρκική οικονομία ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας παρέδωσε τον Πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος βρίσκεται ήδη στην Αμερική, κοντά στους δικούς του.

  • Για να επιτευχθεί η απελευθέρωση του κ. Μπράνσον, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος τηλεφώνησε μερικές φορές στον κ. Ερντογάν, του έστειλε βαριά μηνύματα μέσω του Twitter, όπως και ο Ντόναλντ Τραμπ, και στο τέλος κατάφερε να τον γονατίσει. Η ήττα του Τούρκου προέδρου ήταν καθολική.

Ο κ. Πενς εξαπέλυσε χθες φραστικές ρουκέτες εναντίον της Τουρκίας για την επιμονή της να αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400,

“Η Τουρκία πρέπει να επιλέξει”, είπε ο Μαικ Πένς, και η αίθουσα στη σύνοδο του ΝΑΤΟ πάγωσε. Το ίδιο είχε συμβεί και δύο ώρες πριν, όταν ο κ. Τσαβούσογλου, με περισσή ειρωνεία, ανακοίνωσε ότι η απόκτηση των ρωσικών πυραύλων από την Τουρκία είναι ένα τετελεσμένο γεγονός. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος ανέλαβε να καθαρίσει την ντροπή. Δήλωσε:

  • “Η Τουρκία πρέπει να επιλέξει. Θέλει να παραμείνει κρίσιμος εταίρος στην πιο επιτυχημένη στρατιωτική συμμαχία στην ιστορία ή θέλει να διακινδυνεύσει την ασφάλεια αυτής της εταιρικής σχέσης λαμβάνοντας τέτοιες παράτολμες αποφάσεις που υπονομεύουν τη συμμαχία μας;”.

Σε άλλη τοποθέτησή του, στην οποία δεν κατονόμαζε την Τουρκία, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος θύμισε τα λόγια του Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας τα εξής:

  • Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε δηλώσει ότι δεν θα παραμείνει άπραγος την ώρα που οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ αγοράζουν όπλα από τους αντιπάλους μας που απειλούν τη συνοχή της συμμαχίας μας.

Μετά τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου και τη συνάντηση που ακολούθησε με τον κ. Πομπέο, και η οποία πραγματοποιήθηκε σε βαρύ κλίμα, η ρήξη φαίνεται ότι είναι η πιο πιθανή εξέλιξη. Και αυτό μπορεί να συμβεί σύντομα.

Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί κάτι διαφορετικό. Ο όρος, τον οποίοεπανέλαβε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είναι ότι πρέπει να ακυρωθεί η αγορά των S-400. Ο Τούρκος ομόλογός του επανέλαβε την απάντηση που έδωσε δημόσια. Ότι η Τουρκία θα εγκαταστήσει τους F-400 στο τουρκικό έδαφος.

  • Αυτό, όπως τονίστηκε, θα ακυρώσει τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 και επίσης θα καταστεί απαγορευτική οποιαδήποτε προμήθεια αμερικανικού οπλισμού στην Τουρκία. Στο τέλος, και όταν η εγκατάσταση των S-400 είναι ένα γεγονός, θα ακολουθήσουν αβάστακτες κυρώσεις, όπως ήδη έχει ανακοινωθεί.

Οι κουβέντες του κ. Πενς είναι βαριές. Όσα είπε είναι ένα τελεσίγραφο, αλλά και ένας ακόμα εκβιασμός. Έχει επιλέξει να ακολουθήσει το μοντέλο της περασμένης χρονιάς, για την υπόθεση του Μπράνσον.

Απλά στην περίπτωση των S-400 εμπλέκεται η Ρωσία και ο επικίνδυνος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος ανεμένεται να σταματήσει κάθε σκέψη του Ταγίπ Ερντογάν για να ακυρώσει την παραγγελία…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Απειλές και εκβιασμοί μέχρι να λυγίσει ο Ταγίπ: Ποιον θα εγκαταλείψει: Τον Πούτιν ή τον Τραμπ;

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal