Το Ποδέμος ανοικτό σε κυβέρνηση συμμαχίας με τους Σοσιαλιστές: Μεγάλη ήττα της Δεξιάς




Ο ηγέτης του Ουνίδος Ποδέμος, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ότι με βάση τα αποτελέσματα των πρόωρων εκλογών που διεξήχθησαν χθες, το κόμμα του είναι ανοικτό στο ενδεχόμενο να σχηματίσει κυβέρνηση συμμαχίας με το κεντροαριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) του απερχόμενου πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ.

«Του εξέφρασα (…) τη βούλησή μας να εργαστούμε προς το να σχηματίσουμε κυβέρνηση συμμαχίας», είπε ο Ιγκλέσιας σε υποστηρικτές του UP στη Μαδρίτη καθώς, με το 95% των ψήφων καταμετρημένο, το Ποδέμος αναμένεται να καταλάβει 42 έδρες στο ισπανικό κοινοβούλιο.

Το PSOE και το UP χρειάζονται εάν συμμαχήσουν άλλες 11 έδρες για να εξασφαλίσουν πλειοψηφία, κατά τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Ο σχηματισμός μιας τέτοιας συμμαχίας «θα απαιτήσει πολύ χρόνο και θα σας ζητούσα να δείξετε υπομονή», επισήμανε ο Ιγκλέσιας.

Η κεντροαριστερά και η αριστερά διατηρούν το προβάδισμα με το 95% των ψήφων καταμετρημένο

Η κεντροαριστερά και η αριστερά στην Ισπανία διατηρούν προβάδισμα επί της δεξιάς και της άκρας δεξιάς με το 95% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα πριν από λίγο το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE, κεντροαριστερά) του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ προηγείται με 123 έδρες (επί συνόλου 350), ενώ το Ουνίδος Ποδέμος (ριζοσπαστική αριστερά) εκλέγει 42 βουλευτές, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζονται άλλες 11 έδρες για να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία.

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) συγκεντρώνει μόλις 65 έδρες, οι Πολίτες (Ciudadanos, κεντροδεξιά) 57 και το Vox (άκρα δεξιά, μπαίνει για πρώτη φορά στη Βουλή) 24.

Το Λαϊκό Κόμμα μπροστά σε εσωτερική κρίση

«Το χειρότερο αποτέλεσμα από το 1990 καταγράφει το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα του Πάμπλο Κασάδο στις σημερινές εκλογές στην Ισπανία και πλεον βρίσκεται μπροστά σε μια εσωτερική κρίση», γράφει η συντηρητική εφημερίδα ABC.

«Στη συνέντευξη που ειχε δώσει προεκλογικά στην ABC, ο Κασάδο είχε τονίσει πάντως οτι δεν έχει πρόθεση να αποχωρήσει απο την ηγεσία του κόμματος, αν αποτύχει σε αυτές τις εκλογές, καθως είχε εκλεγεί προεδρος του Λαϊκού κομματος μόλις εννέα μήνες πριν», γράφει η ABC και προσθέτει:

«Ο Κασάδο διατηρούσε την αισιοδοξία μέχρι την τελευταία στιγμή, ελπίζοντας να λάβει ένα επαρκές ποσόστο μαζί με τους Πολίτες και το Vox για να κυβερνήσει, αλλά το αποτέλεσμα ήταν το χειρότερο στην ιστορία του ΡΡ, από το 1990».

Στις γενικές εκλογές το 1993, με ηγέτη τον Χοσέ Μαρία Αθνάρ, το PP ήταν δεύτερο με 141 βουλευτές. Το 1996, κέρδισε τις εκλογές με 156 έδρες. Το 2000 πέτυχε την πρώτη απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή με 183 βουλευτές. Το 2004, με υποψήφιο τον Ραχόι, επέστρεψε στην αντιπολίτευση, με 148 βουλευτές. Το 2008, ο Ραχόι έχασε πάλι, αλλά με 154 έδρες. Το 2011 ο Ραχόι απέσπασε την απόλυτη πλειοψηφία των 186 βουλευτών. Η πλειοψηφία αυτή μειώθηκε τον Δεκέμβριο του 2015, σε 123 βουλευτές.

Στις τελευταίες εκλογές, στις 26 Ιούνη 2016, το Λαϊκό Κόμμα αναδείχτηκε πρώτο με 33,03 % των ψήφων και συνολικά 137 έδρες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Μαδρίτη, Spain

Κυβέρνηση των τριών στην Ισπανία: Νίκη των σοσιαλιστών αλλά δεν φθάνουν οι έδρες ούτε με Podemos

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: