Το ησυχαστήριο του Τραμπ είναι το γήπεδο του γκολφ: Με ποιους παίζει και τι συζητούν




Τον Ιούνιο του 2017, ο Μπομπ Κόρκερ έτεινε μέσω της λέσχης του γκολφ έναν κλάδο ελαίας, σε έναν εξαγριωμένο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Ο Κόρκερ που ήταν τότε γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων, εξόργιζε συχνά τον Αμερικανό πρόεδρο, μέσω δηλώσεών του, σύμφωνα με τις οποίες, η αμερικανική κυβέρνηση “ακολουθούσε διαρκή καθοδική πορεία.”

Ελπίζοντας σε μία αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ του ίδιου και του προέδρου Τραμπ, οι συνεργάτες του Κόρκερ ζήτησαν από τον Λευκό Οίκο να οργανώσει μία συνάντηση προσέγγισης μεταξύ των δύο αντρών.

Η συνάντηση αυτή οργανώθηκε σε έναν από τους πιο φυσικούς χώρους για την δράση του προέδρου Τραμπ, το γήπεδο του γκολφ, σχολιάζει το “Politico.”

Μία εκδρομή πραγματοποιήθηκε σύντομα στις εγκαταστάσεις γκολφ του Τραμπ στην Βόρεια Βιρτζίνια, όπου μαζί με τους δύο άντρες μία ζεστή Κυριακή, βρέθηκαν ο πρώην επιθετικός του αμερικανικού φούτμπολ, Πέιτον Μάνινγκ κι ο Άντριου Τζιουλιάνι, με αρμοδιότητα για τις δημόσιες σχέσεις του Λευκού Οίκου και γιος του προσωπικού δικηγόρου του Αμερικανού προέδρου, Ρούντι Τζιουλιάνι.

Στην διάρκεια ενός παιχνιδιού γκολφ που είχε διάρκεια 4,5 ωρών, ενώ περιελάμβανε και μεσημεριανό γεύμα, ο Κόρκερ κι ο Τραμπ που φορούσαν κόκκινα καπελάκια με το σύνθημα “Να Κάνουμε την Αμερική Μεγάλη και Πάλι” μιλούσαν φιλικά μέχρι την στιγμή που συνέβη ένα κωμικό περιστατικό: Ο Άντριου Τζιουλιάνι με μία μπάλα του γκολφ, χτύπησε τον Κόρκερ στον λαιμό. Γελώντας, ο πρόεδρος Τραμπ στράφηκε στον Τζιουλιάνι και του έδειξε μερικούς από τους άντρες της μυστικής υπηρεσίας, που βρίσκονταν πιο πέρα.

“Δόξα το Θεό, δεν το έκανες αυτό σε μένα. Σε άλλη περίπτωση θα είχες δύο [σφαίρες] στο στήθος από αυτούς εδώ!” Αστειεύτηκε ο Τραμπ, σύμφωνα με μία πηγή που έχει λάβει γνώση για το περιστατικό αυτό και που είπε ότι ο Κόρκερ γλίτωσε έναν σοβαρό τραυματισμό, παρά τον κωμικό χαρακτήρα του περιστατικού.

Σε μικρό χρονικό διάστημα μετά από το παιχνίδι αυτό, ο Κόρκερ θα επέστρεφε στην άσκηση σκληρής κριτικής απέναντι στον πρόεδρο Τραμπ.

Ωστόσο, η συνάντηση που είχαν οι δύο άντρες στο γήπεδο του γκολφ, προσέφερε μία ευκαιρία σύντομης ανταλλαγής απόψεων και προσωπικής σύνδεσης μεταξύ τους, σε ένα περιβάλλον, το οποίο σύμφωνα με τους συνεργάτες του Αμερικανού προέδρου, αποτελεί το πιο ουσιαστικό περιβάλλον χαλάρωσης για τον Τραμπ.

“Μαθαίνεις πολλά γι’ αυτόν σε προσωπικό επίπεδο,” είχε δηλώσει ο Κόρκερ την περίοδο εκείνη στο “Politico.”

Ο Τραμπ είναι παθιασμένος με το γκολφ κι έχει στην ιδιοκτησία του περισσότερα από δώδεκα γήπεδα. Ο ίδιος έχει βρεθεί σε γήπεδο γκολφ 116 φορές, στις 814 ημέρες της προεδρίας του, σύμφωνα με τα στοιχεία της ηλεκτρονικής σελίδας (TrumpGolfCount).

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι ανυπομονούσε για ένα τουρνουά γκολφ με την συμμετοχή του φίλου του Τάιγκερ Γουντς μιλώντας και και τις πιθανότητες νίκης που είχε ο Γουντς. “Νομίζω ότι θα είναι ένα μεγάλο τουρνουά. Το ελπίζω,” είχε δηλώσει ο Αμερικανός πρόεδρος, ενώ ο Γουντς νίκησε πράγματι κι ο Τραμπ ανάρτησε συγχαρητήρια στο Twitter.

  • Το πάθος του Τραμπ για το γκολφ βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με αφορμή την κυκλοφορία ενός νέου βιβλίου, το οποίο και τον περιγράφει ως έναν άνθρωπο που έχει ως δια βίου χαρακτηριστικό του, την απάτη.

Ωστόσο, πολλά στοιχεία παραμένουν αδημοσίευτα για την ενασχόλησή του με το γκολφ από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του και μετά, καθώς ο Λευκός Οίκος προστατεύει τις πληροφορίες που σχετίζονται με τις εξόδους του Τραμπ για το συγκεκριμένο άθλημα, αλλά και τους ανθρώπους που παίζουν μαζί του, τα παιχνίδια γκολφ.

“Μερικές φορές, ο ίδιος θέλει να έχει την δυνατότητα να βρίσκεται για ένα λεπτό χωρίς την ενδιάμεση παρουσία [του Τύπου]” όταν παίζει γκολφ, σύμφωνα με δήλωση που έκανε στο “Politico” ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Ωστόσο, τα όσα αποκαλύπτονται από τις συνεντεύξεις περισσότερων από δέκα πρώην και εν ενεργεία βοηθών του Τραμπ, αλλά κι ανθρώπων με τους οποίους παίζει γκολφ, αφήνουν να εννοηθεί ότι ο χρόνος που αφιερώνει ο Αμερικανός πρόεδρος στο αναφερόμενο σπορ είναι σχεδόν ο ίδιος με αυτόν που αφιερώνει για την άσκηση “των εκτελεστικών καθηκόντων του.”

Λεπτομέρειες για το ωράριο αυτό του Αμερικανού προέδρου, δεν έχουν επίσης γνωστοποιηθεί. Ο Λευκός Οίκος, για τις ώρες που ο Τραμπ παίζει γκολφ έχει αναφέρει περιστασιακά, ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει τυχαίες συζητήσεις, κάνει τηλεφωνήματα, ενώ συζητάει επίσης για θέματα πολιτικής όταν του δοθεί η ευκαιρία, με αθλητές και διασημότητες.

  • Στην διάρκεια ενός παιχνιδιού γκολφ με τον Γουντς το 2017, για παράδειγμα, ο Αμερικανός πρόεδρος ρώτησε τον θρύλο του γκολφ για τις σκέψεις του σχετικά με το φορολογικό νομοσχέδιο και την πορεία του στο Κογκρέσο, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

Σε αντίθεση με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα που έπαιζε πάντοτε γκολφ με έναν στενό κύκλο φίλων ή προσωπικών συνεργατών του, ο πρόεδρος Τραμπ είναι ευτυχής να παίζει και να συνομιλεί πολιτικά με πολιτικούς όπως ο Κόρκερ, αλλά κι αρκετά άλλα εν ενεργεία, αλλά και πρώην μέλη του Κογκρέσου.

Ωστόσο, φαίνεται ότι ο ίδιος προτιμάει την παρέα των διασημοτήτων, των επαγγελματιών αθλητών, των ξένων ηγετών που επισκέπτονται περιστασιακά τις ΗΠΑ, αλλά και μελών της οικογενείας του. Μεταξύ αυτών, (σπανίως) του νεότερου γιου του Μπάρον, αλλά και της κόρης του Ιβάνκας, όπως επίσης, των γιων του Έρικ και Ντον Τζούνιορ.

Σε σύγκριση με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον που διέθετε τον χρόνο του, για ένα παιχνίδι γκολφ μαζί με τους μεγάλους δωρητές των Δημοκρατικών, ο πρόεδρος Τραμπ έχει αρνηθεί προς απογοήτευση μερικών βοηθών και συνεργατών του, να χρησιμοποιήσει το γκολφ για την συγκέντρωση χρημάτων.

Μία πηγή που βρίσκεται κοντά στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, δήλωσε ότι ο ίδιος αντιστάθηκε στις προσπάθειες των βοηθών του να οργανώσουν εξόδους κι εκδρομές με πιθανούς δωρητές του προεκλογικού αγώνα του Τραμπ, για το 2020.

Από την άλλη μεριά, ο ίδιος διοργανώνει σε ιδιωτικό επίπεδο συγκεντρώσεις με υποστηρικτές του σε λέσχες γκολφ, όπως ένα δείπνο στις εγκαταστάσεις γκολφ που διαθέτει στην Καλιφόρνια (Rancho Palos Verdes) στην διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε στην αναφερόμενη πολιτεία, νωρίτερα μέσα στον μήνα.

Ένας δεύτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο Τραμπ έπαιξε γκολφ με επιχειρηματίες που είχαν προχωρήσει σε δωρεές της προεκλογικής του εκστρατείας για τις προηγούμενες εκλογές του 2016, όπως ο πρόεδρος του ινστιτούτου (New York Real Estate Institute) Ρίτσαρντ Λεβίν, αλλά ωστόσο, “εργάζεται περισσότερο για τα νομοσχέδια που μπορεί να περάσει [από το Κογκρέσο] αλλά και για τις πολιτικές που μπορεί να προωθήσει κι όχι για την συγκέντρωση χρημάτων,” σύμφωνα με την ίδια πηγή του Λευκού Οίκου.

  • Δύο πηγές που βρίσκονται κοντά στο πρόεδρο Τραμπ δήλωσαν ότι ο ίδιος χρησιμοποιεί τα παιχνίδια γκολφ τα Σαββατοκύριακα, ως έναν τρόπο για να περνάει κάποιο χρόνο με τα παιδιά του. Μεταξύ αυτών και του 13χρονου γιου του Μπάρον, οι δημόσιες εμφανίσεις του οποίου είναι ελάχιστες και σε μεγάλο χρονικό διάστημα μεταξύ τους.

“Έχω δει τον Μπάρον εκεί έξω μαζί του σε αρκετές περιπτώσεις και είναι ένας καλός αθλητής για τα δικά του δεδομένα,” δήλωσε χαρακτηριστικά ένας φίλος της οικογένειας Τραμπ.

Ο πρόεδρος Τραμπ έχει αρνηθεί να παίξει γκολφ σε εγκαταστάσεις που δεν του ανήκουν, ενώ μερικοί σύμβουλοί του υποπτεύονται ότι το κάνει αυτό, για να επιδεικνύει την καλή κατάσταση των περιουσιακών του στοιχείων.

Πηγή: “Politico”
15/04/2019 08:57
ΑΠΕ-ΜΠΕ Αθήνα, Ελλάδα

Ο Τραμπ μάζεψε 30 εκ. δολάρια για την προεδρική του εκστρατεία το πρώτο τρίμηνο του 2019

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: