To Ίδρυμα Τζέιμς Φόλεϊ στερεί εξέχον βραβείο από Πομπέο λόγω ολιγωρίας σε υπόθεση Κασόγκι




Το Ίδρυμα Τζέιμς Φόλεϊ –από το όνομα του Αμερικανού δημοσιογράφου που εκτελέστηκε από το Ισλαμικό Κράτος– αποφάσισε την τελευταία στιγμή να μην απονείμει ένα περίβλεπτο βραβείο στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, επικαλούμενο τη στάση της Ουάσινγκτον στο θέμα της δολοφονίας του Τζαμάλ Κασόγκι.

  • Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επρόκειτο να παραλάβει το βραβείο που δίνεται κάθε χρόνο σε πρόσωπα που αγωνίζονται για την απελευθέρωση ομήρων. Όμως το Ίδρυμα, που δημιουργήθηκε από τη μητέρα του Τζέιμς Φόλεϊ, άλλαξε άποψη και μάλιστα απέσυρε την πρόσκλησή του προς τον Πομπέο για την τελετή που επρόκειτο να γίνει στις 2 Απριλίου.

Τις τελευταίες ημέρες ορισμένα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αλλά και ο ίδιος ο Πομπέο υποστήριξαν ότι αυτή η στροφή 180 μοιρών οφείλεται σε πιέσεις που δέχτηκε το Ίδρυμα. “Φαίνεται ότι κάποια ΜΜΕ που χρηματοδοτούν την εκδήλωση, οι σπόνσορες, είπαν «αν είναι εκεί ο Πομπέο, εμείς δεν θα έρθουμε»”, ισχυρίστηκε ο υπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Fox News σήμερα. “Είναι θλιβερό” καθώς “η επιστροφή των ομήρων δεν είναι κομματικό ζήτημα”, πρόσθεσε.

  • Σε ανακοίνωσή του ωστόσο, το Ίδρυμα παρουσιάζει μια διαφορετική εκδοχή. Αναφέρει ότι άλλαξε γνώμη επειδή “η κυβέρνηση δεν άσκησε πίεση ώστε η σαουδαραβική κυβέρνηση να δώσει πράγματι λογαριασμό για το βάναυσο φόνο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι”.

Ο Σαουδάραβας συνεργάτης της εφημερίδας Washington Post δολοφονήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο μέσα στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη. Μολονότι οι Αμερικανοί γερουσιαστές, αφού ενημερώθηκαν από τη CIA, κατήγγειλαν ομόφωνα ως υπεύθυνο τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, η κυβέρνηση Τραμπ, με επικεφαλής τον Πομπέο, εκτίμησε ότι δεν υπάρχουν αρκετές αποδείξεις για να τον θεωρήσουν υπεύθυνο.

  • “Η προστασία, η ελευθερία έκφρασης και η προώθηση της ασφάλειας των δημοσιογράφων είναι οι στυλοβάτες του ιδρύματός μας και αυτή η βράβευση θα ερχόταν σε σύγκρουση με αυτές τις αξίες”, εξήγησε το Ίδρυμα Τζέιμς Φόλεϊ, ευχαριστώντας πάντως τον Πομπέο για τις προσπάθειες που καταβάλλει ώστε “να επιστρέψουν οι Αμερικανοί (σ.σ. όμηροι) στο σπίτι τους”.

Το βραβείο δόθηκε τελικά στον πρώην ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους, τον Μπρετ ΜακΓκέρκ ο οποίος παραιτήθηκε τον Δεκέμβριο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία, που είχε ανακοινώσει ο πρόεδρος Τραμπ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
05/04/2019 22:29

Όταν ο άνθρωπος έχει χιούμορ: Ο Μπάιντεν αστειεύεται ότι πήρε άδεια να αγκαλιάσει άνδρες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: