Το διασημότερο όπλο στην ιστορία της τέχνης: Το περίστροφο του Βαν Γκογκ σε δημοπρασία




Το περίστροφο μάρκας Λεφοσέ με το οποίο ο Βαν Γκογκ φέρεται να τραυματίστηκε θανάσιμα θα βγει στο σφυρί στο Παρίσι στις 19 Ιουνίου με την αξία του να εκτιμάται από 40.000 έως 60.000 ευρώ, ανακοίνωσε σήμερα ο οίκος Ντρουό που θα οργανώσει την πώληση.

  • Το όπλο βρήκε ένας γεωργός το 1965 στον αγρό όπου είχε βρεθεί τραυματισμένος o ιμπρεσιονιστής ζωγράφος στις 27 Ιουλίου 1890 στο Οβέρ-σιρ-Ουάζ στην περιοχή Βαλ-ντ-Ουάζ της βόρειας Γαλλίας. Το όπλο παρουσίασε σε έκθεσή του το Μουσείο Βαν Γκογκ του Άμστερνταμ το 2016.

Παρότι η πιστοποίηση του όπλου δεν θα αποδειχτεί ίσως ποτέ επίσημα, η προέλευσή του θεωρείται σημαντική.

  • Το περίστροφο των 7 χιλιοστών, όπως αυτό της σφαίρας που τραυμάτισε θανάσιμα τον Βίνσεντ Βαν Γκογκ, παραδόθηκε μετά την εύρεσή του στον ιδιοκτήτη του πανδοχείου όπου ο ζωγράφος διέμενε στις 29 Ιουλίου 1890. ‘Εκτοτε, το περίστροφο έμεινε στην ίδια οικογένεια, στα χέρια των απογόνων της.
  • “Το διασημότερο όπλο στην ιστορία της τέχνης” όπως το αποκαλούν ορισμένοι ειδικοί, το όπλο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2012, κατά την παρουσίαση του βιβλίου “Άραγε βρέθηκε το όπλο της αυτοκτονίας;” του Αλέν Ροάν.

Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Auction Art, η ανάλυση του όπλου, το οποίο είναι πολύ φθαρμένο, πιστοποιεί ότι έμεινε στο έδαφος κατά τη διάρκεια ενός χρονικού διαστήματος που μπορεί να συμπίπτει με τη χρονιά του 1890.

Το 2011, αμερικανοί ερευνητές υποστήριξαν εξάλλου την εκδοχή ότι ο Βαν Γκογκ δεν πρέπει να αυτοκτόνησε αλλά να τραυματίστηκε από τυχαίο πυροβολισμό όταν εκπυρσοκρότησε όπλο με το οποίο έπαιζαν νεαρά αγόρια.

  • Για τους ειδικούς του οίκου Auction Art, “η υπόθεση αυτή δεν αποκλίνει διόλου από τα αποτελέσματα των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν για το επίμαχο όπλο ότι μπορεί να εγκαταλείφθηκε μέσα στον αγρό από τα νεαρά αγόρια”.

“Υπό τα συμπεράσματα αυτά, το Μουσείο Βαν Γκογκ του ‘Αμστερνταμ δέχτηκε το συγκεκριμένο περίστροφο και το παρουσίαζε κατά τη διάρκεια έκθεσης”, υπογραμμίζει ο Auction Art.

03/04/2019 13:45
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Παρίσι, Γαλλία

 

Στα “ενδότερα” ενός πίνακα του Ρέμπραντ μέσω εφαρμογής στο Μουσείο Μαουρίτσχουις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: