Την προσάρτηση εβραϊκών οικισμών στην Δυτική Όχθη εξετάζει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου




Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι θα προσαρτήσει εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, εάν εξασφαλίσει νέα πρωθυπουργική θητεία στις εκλογές της Τρίτης.

  • Σε συνέντευξή του στο ισραηλινό Channel 12 News, ο Νετανιάχου ερωτήθηκε για ποιον λόγο δεν έχει επεκτείνει την ισραηλινή κυριαρχία στους εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Όχθης, όπως έγινε στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και στα Υψίπεδα του Γκολάν, εδάφη που προσαρτήθηκαν το 1967 κατά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών.

«Ποιος λέει ότι δεν θα το κάνουμε; Ετοιμαζόμαστε και το συζητάμε. Ρωτάτε εάν περνάμε στο επόμενο στάδιο – η απάντηση είναι “ναι”, θα προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο. Θα επεκτείνω την (ισραηλινή) κυριαρχία και δεν κάνω διαχωρισμό μεταξύ των μπλοκ των οικισμών και των απομονωμένων οικισμών», είπε.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δεν έχουν ακόμη αντιδράσει στις δηλώσεις Νετανιάχου.

  • Το αίτημα των Παλαιστινίων είναι η ίδρυση κράτους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, την ανατολική Ιερουσαλήμ και την Λωρίδα της Γάζας. Περί τους 500.000 Ισραηλινοί ζουν στην Λωρίδα της Γάζας και τη Ανατολική Ιερουσαλήμ, περιοχές όπου ζουν περισσότεροι από 2,6 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι. Το Ισραήλ αποσύρθηκε από την Λωρίδα της Γάζας το 2005.
  • Ορισμένα από τα πολιτικά κόμματα τα οποία ο Νετανιάχου προτίθεται να συμπεριλάβει στην κυβέρνηση συνασπισμού που θα σχηματίσει εάν νικήσει στις εκλογές ζητούν την προσάρτηση ζωνών της Λωρίδας της Γάζας. Ο Νετανιάχου διεκδικεί μαζί με τα κόμματα αυτά τις ψήφους των Εβραίων εποίκων και των υποστηρικτών τους. Οι δηλώσεις του προορίζονται για τους ψηφοφόρους αυτούς, που είναι αντίθετοι με την παράδοση εδαφών στους Παλαιστίνιους.

Οι εβραϊκοί οικισμοί είναι ένα από τα πιο ακανθώδη θέματα στην προσπάθεια για την επανεκκίνηση των ειρηνευτικών συνομιλιών ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους που έχουν παγώσει από το 2014.

Οι περισσότερες χώρες της διεθνούς κοινότητας θεωρούν παράνομους τους εβραϊκούς οικισμούς που το Ισραήλ έχει οικοδομήσει σε εδάφη που κατέλαβε στον πόλεμο του 1967.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπό τον Ντόναλντ Τραμπ διέρρηξαν διεθνή συναινετική στάση δεκαετιών τον Μάρτιο αναγνωρίζοντας ισραηλινή κυριαρχία στα Υψίπεδα του Γκολάν, τα οποία το Ισραήλ κατέλαβε από την Συρία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
06/04/2019 21:51

Εκπολιτίστηκε ο Ερντογάν ενόψει ήττας: Το ΑΚΡ θα σεβαστεί το αποτέλεσμα στην Πόλη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: