Τιμήθηκε η έγερσης του Αγίου Λαζάρου στο μοναδικό ξωκλήσι του που υπάρχει στην Κύπρο




Εορτάζεται σήμερα η έγερσης του Αγίου Λαζάρου, του τετραήμερου, του φίλου του Χριστού, πολιούχου Αγίου της Λάρνακας, που σηματοδοτεί, την είσοδο των ορθοδόξων Χριστιανών στο πάθος της Μεγάλης Εβδομάδας και την Ανάσταση.

  • Για πρώτη φορά φέτος οι πιστοί τίμησαν τη μνήμη του Αγίου, στο μοναδικό εξωκλήσι του, που υπάρχει στην Κύπρο και η ανέγερσης του ολοκληρώθηκε φέτος στα όρια του Δήμου Δρομολαξιά.
  • Το πρωί του Σαββάτου τελέσθηκε ο όρθρος και η θεία λειτουργία της εγέρσεως, χοροστατούντος του Επισκόπου Καρπασίας Χριστοφόρου.

Το βράδυ της Παρασκευής έγινε περιφορά της εικόνας. Οι εορτασμοί στο ξωκλήσι άρχισαν την Τρίτη με εσπερινό κατά των οποίων ψάλησαν οι χαιρετισμοί του Αγίου. Συνεχίστηκαν την Τετάρτη με ύμνους και θρήνους στο Θείο Πάθος, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κιτίου.

Την Πέμπτη τελέσθηκε ο εσπερινός με την ακολουθία των εγκωμίων του Αγίου Λαζάρου.

Ο άγιος Λάζαρος, (Ελεάζαρ στα εβραϊκά) ήταν Εβραίος και καταγόταν από τη Βηθανία, μια κώμη τρία περίπου χιλιόμετρα στ’ ανατολικά της Ιερουσαλήμ. Είναι γνωστός ως «τετραήμερος και φίλος του Χριστού»: «τετραήμερος» από το γεγονός της ανάστασης του από το Χριστό, τέσσερις μέρες μετά το θάνατο και την ταφή του. «Φίλος του Χριστού» γιατί έτσι τον αποκαλεί η Αγία Γραφή.

Κατά την παράδοση της Εκκλησίας ο Λάζαρος ήταν τριάντα ετών το 33 μ.Χ. όταν ο Χριστός τον ανέστησε εκ νεκρών . Έζησε δε άλλα τριάντα χρόνια στο Κίτιο και πέθανε γύρω στο 63 μ.Χ. σε ηλικία εξήντα ετών. Στο Κίτιον τον βρήκαν οι Απόστολοι Παύλος και Βαρνάβας, όταν ήλθαν στην Κύπρο το 45 μ.Χ. και τον χειροτόνησαν πρώτο Επίσκοπο Κιτίου. Εποίμανε το ποίμνιό του για δεκαοχτώ χρόνια (45-63 μ.Χ.), οπότε πέθανε για δεύτερη φορά και ετάφη στο Κίτιο, εκεί όπου σήμερα υψώνεται ο βυζαντινός ναός του.

  • Το λείψανο του Αγίου πρωτοβρέθηκε το 890 μ.Χ. στον τάφο του, μέσα στο μικρό ναό, που υπήρχε την εποχή εκείνη και μέσα σε μαρμάρινη λάρνακα στην οποία ήταν χαραγμένα (όχι όμως στα ελληνικά) τα εξής: «Λάζαρος ο τετραήμερος και φίλος του Χριστού». Ο τότε αυτοκράτορας του Βυζαντίου Λέων ΣΤ΄ ο Σοφός μετέφερε το ιερό λείψανο στην Κωνσταντινούπολη και σ’ αντάλλαγμα έστειλε χρήματα και τεχνίτες για να κτίσουν το ναό που υπάρχει σήμερα στη Λάρνακα.

Στις 23 Νοεμβρίου 1972, κατά τη διάρκεια εργασιών ανακαίνισης του ναού βρέθηκε μέρος των λειψάνων του Αγίου βαθιά κάτω από την αγία Τράπεζα, μέσα σε μαρμάρινη λάρνακα.

ΚΥΠΕ – Μαρία Φιλή
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
20/04/2019 11:23

Το κορίτσι με τη σημαία: Η Χαρά Κωνσταντίνου-Αραπίδου, η 17χρονη μαθήτρια της ΕΟΚΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: