Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα! Το δίκαιο των λαών δεν μπορεί να νικήσει ποτέ τα συμφέροντα!




Του ΔΡ. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ (ΝΤΙΝΟΥ) ΑΥΓΟΥΣΤΗ (*)

Οι εκλογές στην Τουρκία, πάντα μας ενδιαφέρουν, κυρίως επειδή κατά τη διάρκεια κάθε προεκλογικής περιόδου, όλοι σχεδόν οι υποψήφιοι, συναγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα βγάλει την περισσότερη χολή κατά της πατρίδας μας (Ελλάδα και Κύπρο).

Μέχρι την Αγιά Σοφία έταξε στο μουσουλμανιό ο Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να κερδίσει ο εκλεκτός του κόμματος του, την Κωνσταντινούπολη!

  • Σε όλες τις ανεπτυγμένες-πολιτισμένες χώρες,  ο πρόεδρος, σχεδόν δεν παίρνει χαμπάρι ότι διεξάγονται δημοτικές εκλογές! Στην Τουρκία, ο πρώτος πολίτης της, ανέδειξε αυτή την εκλογική αναμέτρηση σε μείζονα πολιτική σύγκρουση. Ο Ερντογάν «πάλευε» για τις δημοτικές εκλογές μοιράζοντας λαχανικά (τουρκιστί zerzevat- ζαρζαβατικά), ρύζι, ρεβίθια και φακές!!!  Και γύριζε με τον θίασο του ολόκληρη τη χώρα και τραγουδούσε σαν σε συναυλία, μέχρι και ερωτικά τραγούδια, έχοντας απέναντι του ένα φανατισμένο ακροατήριο. Ο λαϊκισμός του ξεπέρασε κάθε όριο!

Σε ό,τι αφορά την εκλογική διαδικασία, τίποτε δεν έχει αλλάξει. Οι εκλογές στην Τουρκία παραδοσιακά διεξάγονται σε κλίμα ακραίας αντιπαράθεσης και πόλωσης, που πολλές φορές καταλήγει σε ακρότητες.  Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής, οι οποίες σημαδεύτηκαν από αιματηρά επεισόδια, νεκρούς, καταγγελίες για τρομοκρατία ψηφοφόρων, αλλά και δηλώσεις της αντιπολίτευσης ότι δεν αποδέχεται τα αποτελέσματα τα οποία παρουσίασε το κρατικό πρακτορείο «Αnadolu».

Να σημειωθεί ακόμα ότι η προεκλογική εκστρατεία διεξήχθη με τις φυλακές γεμάτες από αντιφρονούντες και με όλα σχεδόν τα ΜΜΕ της Τουρκίας να λιβανίζουν από πρωίας μέχρι νυκτός τον νεοσουλτάνο πρόεδρο!

  • Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP)  του Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) των γκρίζων λύκων του Ντεβλέτ Μπαχτσελί,  κέρδισαν τελικά σε ποσοστά την Εθνική Συμμαχία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου (CHP)], έχασαν όμως πολλούς και σημαντικούς δήμους κι αυτό σίγουρα μετρίασε την πρωτιά, αφού τις εντυπώσεις  φαίνεται να κερδίζει η αντιπολίτευση. Κάποιοι αναφέρονται σε νίκη του Τούρκου προέδρου άνευ αντικρίσματος.

Το CHP κυριαρχεί στα παράλια και πιο συγκεκριμένα μεταξύ άλλων στη Σμύρνη, στο Τεκίρνταγ, το Τσανάκαλε, τη Γιάλοβα, το Αϊδίνι, τη Μούγλα, την Αντάλυα, το Χάταϊ, τη Σινόπη, το Εσκίσεχίρ, τα Άδανα, τη Μερσίνα. Το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών [(HDP) , που συσπείρωνε κυρίως Κούρδους της Τουρκίας αλλά και άλλες μειονότητες] κατάφερε να κερδίσει σε συνθήκες ακραίας πόλωσης, διωγμών, διώξεων και απαγορεύσεων (ενώ αρκετά στελέχη του, μεταξύ των οποίων και ο ηγέτης του κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς βρίσκονται στη φυλακή) τους δήμους Καρς, Βαν, Ντιγιάρμπακιρ, Μπάτμαν, Μάρντιν, Σιίρτ και Χάκκαρι, στη νοτιανατολική Τουρκία, με τις συγκεκριμένες επαρχίες να στέλνουν το δικό τους μήνυμα με ιδιαίτερη αξία στο Σουλτάνο… Να σημειωθεί ότι το HDP δεν κατέβασε υποψηφίους σε όλη τη χώρα παρά μόνο στη νοτιανατολική Τουρκία και στις υπόλοιπες περιοχές στήριξε τους αντιπάλους του Ερντογάν.

  • Ο Τούρκος πρόεδρος, έχασε την πρωτεύουσα της χώρας και άλλες μεγάλες πόλεις. Το πιο οδυνηρό πλήγμα στην εικόνα του είναι σίγουρα η ήττα στην Κωνσταντινούπολη.   Η Σμύρνη δεν αποτελεί έκπληξη. Είναι η πόλη που δεν τον συμπαθεί και δεν την συμπαθεί. Η πρωτεύουσα έχει πάντα πολιτικό συμβολισμό. Η Κωνσταντινούπολη, όμως, είναι η πόλη από τη δημαρχία της οποίας ξεκίνησε ο ίδιος.
  • Σε ό,τι μας αφορά, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι κάθε φορά που στην Τουρκία έχουμε εκλογές (ακόμα και για κοινοτάρχες!), σταματά κάθε συζήτηση μαζί μας! Οι εκλογές στη γείτονα απαγορεύουν κάθε σκέψη για διάλογο! Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και αντίστροφα! Εμείς συνήθως μπαίνουμε σε διάλογο για το Κυπριακό, όταν ο προεκλογικός αγώνας βρίσκεται στην τελική ευθεία του!

Ήδη  η ειδική απεσταλμένη του Γ.Γ. του Ο.Η.Ε. για το Κυπριακό ανακοίνωσε συναντήσεις σε υψηλό επίπεδο σε μια προσπάθεια επανέναρξης του ενδοκοινοτικού διαλόγου. Με τον κατοχικό ηγέτη κατ’ εντολή Ερντογάν να παρουσιάζεται πιο αδιάλλακτος από ποτέ! Η θέση της Τουρκίας παραμένει διαχρονικά σταθερή με εξαγωγή της πίεσης λόγω εσωτερικών προβλημάτων που ενισχύουν την προκλητικότητα της.

Σίγουρα κανένας μας δεν μπορεί να διαφωνήσει με τη θέση του Νίκου Χριστοδουλίδη ότι πρέπει να συζητήσουμε και ότι μόνο μέσα από το διάλογο μπορούν να βρεθούν λύσεις.

Ωστόσο το παρελθόν διδάσκει ότι όποτε μπαίνουμε με το έτσι θέλω σε συνομιλίες καταλήγουμε σε νέο οδυνηρό αδιέξοδο και σε αναβάθμιση τω τουρκικών θέσεων! Παραδέχτηκε ωστόσο  ο Κύπριος ΥΠΕΞ σε πρόσφατη πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΡΙΚ στους εξαίρετους δημοσιογράφους Σταύρο και Σταυριανή,  ότι ναι, ο δημόσιος διάλογος (μεταξύ μας εννοείται) επηρεάζεται από τις ευρωεκλογές… Άρα και οι συμπεριφορές μας και οι θέσεις μας….

Ενώ λοιπόν μπροστά μας βρίσκεται μια παρατεταμένη εκλογική περίοδος, ίσως και τριπλών εκλογών στην Ελλάδα και ευρωεκλογών στην Κύπρο, οι απεσταλμένοι του Ο.Η.Ε. πάνε κι έρχονται προκειμένου να μας οδηγήσουν πάραυτα σε διάλογο!

  • Γιατί αλήθεια δυό μέτρα και δυο σταθμά; Γιατί τόση βιασύνη άραγε; Γατί αλήθεια δεν απαιτούμε μια μικρή παράταση; Γιατί οι έχοντες το πρόσταγμα για επανέναρξη του διαλόγου είναι τόσο βιαστικοί; Μήπως, επειδή, μας θεωρούν εύκολους και δεδομένους;

Κατά τα φαινόμενα οι Η.Π.Α. εξακολουθούν να θέλουν να ικανοποιήσουν την Τουρκία, προκειμένου να επιστρέψει στις αγκάλες τους!

  • Και οι εύκολοι «παίχτες» στην περιοχή φαίνεται να είμαστε εμείς!

Ακόμη και τώρα, οι Η.Π.Α. ασκούν πιέσεις στην Αθήνα και τη Λευκωσία να δώσουν λύσεις στα ζητήματα που μονομερώς εγείρει η Άγκυρα! Να μη μας ξεγελούν τα τελευταία τους παχουλά λόγια! Στην πράξη άλλα βλέπουμε. Είπαμε πολλές φορές ας το επαναλάβουμε άλλη μία: Το δίκαιο των λαών δεν μπορεί ποτέ να νικήσει τα συμφέροντα!

(*) Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστή
Αναπλ. καθηγητής Παν. θεσσαλίας
Από το Μονάγρι Λεμεσού
a.[email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Η αρχή του τέλους για τον Ερντογάν; Ίσως η τιμή των κρεμμυδιών να αποτελέσει την καταδίκη του

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: