Θα αντέξει ο Ερντογάν την πίεση των ΗΠΑ; Σκέφτεται πλέον τον δρόμο της συνθηκολόγησης




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Ο τρόμος που προκαλεί η αποφασιστικότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να συνετίσει την Τουρκία, καθώς -όπως αναφέρουν σε όλες τις ανακοινώσεις τους οι Αμερικανοί- θα φτάσουν μέχρι και σε κυρώσεις στο πλαίσιο του νόμου CAATSA, ανάγκασε τον Ταγίπ Ερντογάν να σκέφτεται πλέον σοβαρά τον δρόμο της συνθηκολόγησης ώστε να αποφύγει μία κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας, που θα μπορούσε να προκαλέσει και τη δική του πτώση.

  • Οι πληροφορίες που έλαβε από την τουρκική πρεσβεία της Ουάσιγκτον και ειδικά η ομιλία του αντιπροέδρου Μαικ Πενς στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, του έδωσαν να καταλάβει ότι ο Λευκός Οίκος έθεσε σε ισχύ το ίδιο σχέδιο εκβιασμών και απειλών, που είχε υλοποιήσει το περασμένο καλοκαίρι για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση του Πάστορα Άντριου Μπράνσον.

Η άτακτη υποχώρηση του Ερντογάν, όταν ανακοινώθηκαν τον περασμένο Ιούλιο οι «ήρεμες κυρώσεις» από τον υπουργό Οικονομικών Μνούτσιν, έχει ενθαρρύνει τους Αμερικανούς, οι οποίοι πιστεύουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα υποχωρήσει υπό την απειλή του σχετικού νόμου, που έχει ψηφιστεί για να αντιμετωπίζονται οι εχθροί των ΗΠΑ, όπως η Ρωσία και το Ιράν. Και οι δύο χώρες αποτελούν στρατηγικούς συμμάχους του κ. Ερντογάν, ο οποίος υποστηρίζει σε κάθε ευκαιρία τη Μόσχα και την Τεχεράνη έναντι των Αμερικανών. Γνωρίζει τις εππτώσεις στη Ρωσία και το Ιράν, άρα ξέρει τι θα του συμβεί…

Στον Λευκό Οίκο έχουν σημειώσει και τη συμπεριφορά του προέδρου της Τουρκίας στο θέμα της Βενεζουέλας που αποτελεί προσωπικό στοίχημα για τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ. Όλοι οι Τούρκοι αξιωματούχοι που βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον, έλαβαν το μήνυμα ότι η Αμερική θα ανακοινώσει σύντομα κυρώσεις για τις χώρες που βοηθούν το καθεστώς του Μαδούρο και έχουν σχέση με την κλοπή του φυσικού πλούτου της χώρας. Η Τουρκία είναι μία εξ αυτών των χωρών…

  • Ο κ. Ερντογάν έδωσε κατευθύνσεις στους υπουργούς Οικονομικών και Άμυνας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ και Χουλουσί Ακάρ, να ερευνήσουν μέχρι που θα μπορούσε να υποχωρήσει η Αμερική για να δεχθεί την ανάπτυξη των S-400 στο τουρκικό έδαφος. Ο γαμπρός του Τούρκου προέδρου συζήτησε το ζήτημα με τον Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρό του κ. Τραμπ και ο κ. Ακάρ με τον ομόλογό του στο Πεντάγωνο, Πάτρικ Σάχαναν. Επίσης έλαβε την πρώτη ιδέα για το είδος των κυρώσεων που επιβάλλονται σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως αυτή των S-400 μιλώντας με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν.

Ο κ. Αλμπαϊράκ, όπως και ο Ιμπραίμ Καλίν, εκπρόσωπος του Ερντογάν και σύμβουλος του, προσπάθησαν να εκμαιεύσουν μία υπόσχεση των Αμερικανών, ότι δεν θα επιβάλουν κυρώσεις, χωρίς όμως να δεσμευθούν ότι θα ακυρώσουν την αγορά των S-400. Σε αντίθεση με αυτούς, ο κ. Ακαρ φέρεται να ήταν «συναινετικός» και ομιλητικότατος και εισήλθε σε μία συζήτηση που αφορούσε και λύσεις για το ρωσικό σύστημα που θα ικανοποιούν την αμερικανική πλευρά.

Πρότεινε εγκατάσταση των S-400 στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, βασικά για να προστατεύουν τα παλάτια του εκάστοτε Τούρκου προέδρου, και την ανάπτυξη των αμερικανικών F-35 στα σύνορα με την Τουρκία, ώστε να βρίσκονται σε απόσταση πολλών μιλίων το ένα σύστημα από το άλλο. Φέρεται δε να είπε ότι τα ισραηλινά F-35 βρίσκονται σε πιο κοντινή απόσταση από τους ρωσικούς S-300 στη Συρία, απ’ ότι θα είναι οι S-400 και τα F-35.

  • Η άλλη πρόταση, που φέρεται να κατέθεσε, είναι να παραμείνουν μέσα σε κουτιά οι S-400, και να μην αναπτυχθούν ποτέ χωρίς τη συγκατάθεση της Αμερικής. Και αυτή ειδικά η εισήγηση είναι προβληματική διότι η Τουρκία δεν θα γλιτώσει τις κυρώσεις, ενώ θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να τους χρησιμοποιήσει, αφού στο μεταξύ υποτίθεται ότι θα έχει παραλάβει και τα F-35.

Με τα σημερινά δεδομένα, διότι ο κ. Τραμπ και ο κ. Ερντογάν είναι απρόβλεπτοι ηγέτες και ακραία προβληματικοί, η Αμερική και η Τουρκία παραμένουν εγκλωβισμένες σε ένα άνευ προηγουμένου αδιέξοδο -ιδιαίτερα ο πρόεδρος της Τουρκίας- ο οποίος είναι όμηρος των δηλώσεων του, από τις οποίες δύσκολα μπορεί να αποστασιοποιηθεί και να υποχωρήσει, παρά το γεγονός ότι αναζητεί τρόπους για να κάνει βήματα πίσω, αλλά να παρουσιάσει την υποχώρηση ως νίκη του. Η παραλαβή των S-400 και η μη χρησιμοποίησή τους πιστεύει ότι είναι η καλύτερη λύση για τον ίδιο.

Πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Πάτρικ Σάναχαν, που εκπέμπει μία αισιοδοξία, η οποία δεν δικαιολογείται από τις μέχρι σήμερα εξελίξεις, είπε στον κ. Ακάρ ότι η αμερικανική θέση εκφράστηκε από τον αντιπρόεδρο Πενς και δεν αλλάζει: Πρέπει να ακυρωθεί η παραγγελία των S-400.

  • Οι αναλυτές θεωρούν ως τελευταία αμερικανική θέση, από την οποία δεν υποχωρούν, αυτή που εξέφρασε δημόσια ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τσάρλς Σούμερς. Είπε ότι “εμείς εξακολουθούμε να ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα εγκαταλείψει την επιθυμία της να αποκτήσει τους S-400 και είμαστε σε συνεχείς συζητήσεις και διαβουλεύσεις μαζί με τους Τούρκους για να ξεπεράσουμε αυτό το πρόβλημα”.

Πάντως, η αίσθηση που επικρατεί και στην αμερικανική κυβέρνηση και στο Κογκρέσο, μετά την «απόβαση» Τούρκων υπουργών και υφυπουργών στην Ουάσιγκτον, είναι ότι ο Ερντογάν, ναι μεν βρίσκεται υπό δραματική πίεση και το αναγνωρίζουν και είναι στη φάση που σκέφτεται να συνθηκολογήσει, δεν είναι όμως πεπεισμένοι ότι στο τέλος θα υποχωρήσει.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, προς το παρόν τουλάχιστον, φαίνεται ότι τον ελέγχει απόλυτα… Άρα ο πρόεδρος της Τουρκίας “μετρά” τα πράγματα μεταξύ των σκληρών κυρώσεων και των συμφωνιών του με τον ομόλογό του της Ρωσίας.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Τι είπε ο Νετανιάχου στον Αναστασιάδη και στον Τσίπρα και φρίκαραν; Ο Γκουτέρες και ο Ταγίπ…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: