Τελεσίγραφο Χριστοδούλου στους Γάλλους για την υποστήριξη των Mirage, μέχρι τον Μάιο




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ.

Μπορεί η Ελλάδα να εκδηλώνει το ενδιαφέρον της ανοιχτά για το αεροσκάφος 5ης γενιάς F-35, όμως σε πρώτη φάση μπορεί με βάση τα σημερινά ή και αυριανά δημοσιονομικά κριτήρια να το προμηθευτεί και πολύ περισσότερο να το συντηρήσει; Αυτό είναι το ρώτημα…

Μπορεί η Αμερική να κλείνει το μάτι, ανακινώντας ταυτόχρονα τη γεωπολιτική σκακιέρα με τις κόντρες διαρκείας που έχει με την Άγκυρα, αλλά «no money no honey».

  • Όπως τόνισε και ο Πτέραρχος Χριστοδούλου, Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, το F-35, από τη στιγμή που δεν υπάρχει άλλο μαχητικό 5ης γενιάς, ουσιαστικά αποτελεί μονόδρομο στον οποίο πρέπει να μπει η Ελλάδα.
  • Από την άλλη πλευρά ωστόσο μέχρι να ολοκληρωθεί η μελέτη που έχει ανατεθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες οφείλουμε να βαδίσουμε με τα υπάρχοντα μέσα τα οποία, πολλές φορές υποφέρουν στην κυριολεξία.

Τελεσίγραφο Χριστοδούλου στους Γάλλους για τα Mirage

Πολλές φορές αναφερθήκαμε με ρεπορτάζ στις κινήσεις που αφορούν τον αεροπορικό στόλο των Mirage 2000, πολλές από τις οποίες έφτασαν στο παρά ένα για να ολοκληρωθούν, όμως «όταν μπλέχτηκαν τα νομικά ζητήματα και οι δικηγόροι» όπως σημείωσε ο ίδιος ο Α’ ΓΕΕΘΑ, οι συζητήσεις πήγαν από την αρχή κι’ αυτό είχε ως αποτέλεσμα το να βαλτώνει η υπόθεση της υποστήριξης των Γαλλικών αεροσκαφών, που αποτελούν τα μαχητικά που φέρουν ορισμένα από τα πλέον στρατηγικά όπλα της χώρας.

  • Ο Πτέραρχος Χριστοδούλου, φέρεται να έχει θέσει τελεσίγραφο στην Γαλλική πλευρά πως μέσα στις αρχές Μαΐου, θα έρθουν, θα μείνουν στην Ελλάδα και θα βρεθούν όλες οι λύσεις. Κανείς δεν θα φύγει από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης αν δεν λυθούν όλα εκείνα τα θέματα που πρέπει να ξεπεραστούν και να υπάρξει μια ολοκληρωμένη πρόταση η οποία θα πρέπει να περάσει στη συνέχεια από την επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας.
  • Να υπενθυμίσουμε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται σε ασυμβατότητα ανάμεσα σε τμήματα του Ελληνικού και το Γαλλικού δικαίου κι εκεί κάπου σταματούν τα πάντα και αναζητούνται λύσεις, οι οποίες δεν βρίσκονται με αποτέλεσμα να φτάνουν οι επιτροπές στο κλείσιμο του επόμενου ραντεβού, γνωρίζοντας εκ των προτέρων πως και πάλι θα βρεθούν στο νομικό αδιέξοδο.
  • Ίσως η μεγαλύτερη ειρωνεία στην υπόθεση της υποστήριξης των Mirage είναι πως από το 2014 τα χρήματα βρίσκονται στον «κουμπαρά» και περιμένουν την εκταμίευση τους , ώστε να ξεκινήσει η υποστήριξη με ανταλλακτικά και φέρουν και πάλι κυρίως τα 2λιτρα στο Αιγαίο. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση ενός εκ των αεροσκαφών που για μεγάλο χρονικό διάστημα, ετών, αναζητούνταν μονάχα ένα ανταλλακτικό ώστε να τοποθετηθεί στο αεροσκάφος και να πετάξει ξανά, κάτι που ακόμη και μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί εφικτό.

Ο παράγοντας χρήση

Το πολυδουλεμένο Ελληνικό Mirage έχει γράψει περισσότερες ώρες πτήσεις απ’ όλα τα Mirage που έχουν πουληθεί ανά τον κόσμο και πολλές φορές η συντήρησή τους ξεπερνά και τα εγχειρίδια του κατασκευαστή, γεγονός που αποδεικνύει το επίπεδο των μηχανικών της Πολεμικής Αεροπορίας που δίνουν τον δικό τους τιτάνιο και αξιέπαινο αγώνα ώστε να διατηρήσουν τα δελταπτέρυγα σε αξιοπλόιμη κατάσταση.

  • Πάντως με αυτά τα κολλήματα που ανακύπτουν, έρχεται στο φως και η αναγκαιότητα των αλλαγών που πρέπει να γίνουν στη νομοθεσία και οι προτάσεις από την Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών έχουν κατατεθεί προς το υπουργείο από τον περασμένο Ιανουάριο, όμως ακόμη δεν έχει προχωρήσει ούτε σ’ αυτό τον τομέα το παραμικρό.

Μια οι αλλαγές στην πολιτική ηγεσία, μια οι πολιτικές εξελίξεις, έχουν αφήσει ένα κρίσιμο κομμάτι απ’ έξω, στάσιμο, να περιμένει ποιος θα είναι εκείνος που θα το φέρει προς συζήτηση στην βουλή.

ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τα F-35 και την περίφημη διακλαδικότητα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: