
Το αεροπορικό “εργαλείο” που έκανε στο Αιγαίο την μεγάλη διαφορά ήταν και παραμένει το αεροσκάφος Mirage 2000 & 2000-5. Τα Γαλλικά αεροσκάφη φέρουν μέρος των στρατηγικών όπλων της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και εκτός των αεροσκαφών και τα όπλα θα πρέπει να τύχουν της ανάλογης αναβάθμισης ώστε να συνεχίσουν ν’ αποτελούν τον πολλαπλασιαστή ισχύος της Πολεμικής Αεροπορίας. Πηγή εικόνας: Hellasjournal
Μπορεί η Ελλάδα να εκδηλώνει το ενδιαφέρον της ανοιχτά για το αεροσκάφος 5ης γενιάς F-35, όμως σε πρώτη φάση μπορεί με βάση τα σημερινά ή και αυριανά δημοσιονομικά κριτήρια να το προμηθευτεί και πολύ περισσότερο να το συντηρήσει; Αυτό είναι το ρώτημα…
Μπορεί η Αμερική να κλείνει το μάτι, ανακινώντας ταυτόχρονα τη γεωπολιτική σκακιέρα με τις κόντρες διαρκείας που έχει με την Άγκυρα, αλλά «no money no honey».
Τελεσίγραφο Χριστοδούλου στους Γάλλους για τα Mirage
Πολλές φορές αναφερθήκαμε με ρεπορτάζ στις κινήσεις που αφορούν τον αεροπορικό στόλο των Mirage 2000, πολλές από τις οποίες έφτασαν στο παρά ένα για να ολοκληρωθούν, όμως «όταν μπλέχτηκαν τα νομικά ζητήματα και οι δικηγόροι» όπως σημείωσε ο ίδιος ο Α’ ΓΕΕΘΑ, οι συζητήσεις πήγαν από την αρχή κι’ αυτό είχε ως αποτέλεσμα το να βαλτώνει η υπόθεση της υποστήριξης των Γαλλικών αεροσκαφών, που αποτελούν τα μαχητικά που φέρουν ορισμένα από τα πλέον στρατηγικά όπλα της χώρας.
Ο παράγοντας χρήση
Το πολυδουλεμένο Ελληνικό Mirage έχει γράψει περισσότερες ώρες πτήσεις απ’ όλα τα Mirage που έχουν πουληθεί ανά τον κόσμο και πολλές φορές η συντήρησή τους ξεπερνά και τα εγχειρίδια του κατασκευαστή, γεγονός που αποδεικνύει το επίπεδο των μηχανικών της Πολεμικής Αεροπορίας που δίνουν τον δικό τους τιτάνιο και αξιέπαινο αγώνα ώστε να διατηρήσουν τα δελταπτέρυγα σε αξιοπλόιμη κατάσταση.
Μια οι αλλαγές στην πολιτική ηγεσία, μια οι πολιτικές εξελίξεις, έχουν αφήσει ένα κρίσιμο κομμάτι απ’ έξω, στάσιμο, να περιμένει ποιος θα είναι εκείνος που θα το φέρει προς συζήτηση στην βουλή.
ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τα F-35 και την περίφημη διακλαδικότητα