Τεχνικά προβλήματα από αφαίρεση Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35: Επιβράδυνση της παραγωγής




Αν η Τουρκία αφαιρεθεί από την αλυσίδα των προμηθειών για το μαχητικό F-35 λόγω της διένεξης με τις ΗΠΑ για την αγορά από την Άγκυρα ενός ρωσικού πυραυλικού συστήματος, αυτό θα έχει επιπτώσεις στον ρυθμό παραγωγής έως και 75 απ’ αυτά τα μαχητικά αεροπλάνα, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του Πενταγώνου.

  • Οι ΗΠΑ σταμάτησαν να παραδίδουν στην Τουρκία εξοπλισμό που συνδέεται με αυτό το «αόρατο» μαχητικό αεροπλάνο. Ήταν το πρώτο συγκεκριμένο βήμα για να εμποδιστεί η παράδοση του αεριωθουμένου στην Τουρκία, επειδή σχεδιάζει να αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400.
  • «Η αποχώρηση της Τουρκίας θα είχε αντίκτυπο σε 50 έως 75 αεροπλάνα σε μια περίοδο δύο ετών», δήλωσε ο επικεφαλής του προγράμματος των F-35 αντιναύαρχος Ματίας Ουίντερ σε υποεπιτροπή της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η Τουρκία παράγει από το 6% έως το 7% των τμημάτων του F-35 διευκρίνισε ο Ουίντερ.

  • Το σχόλιο του Ουίντερ έγινε καθώς η Ουάσινγκτον διερευνά αν μπορεί να αφαιρέσει την Τουρκία από την παραγωγή του F-35. Η Τουρκία κατασκευάζει μέρος της ατράκτου, του συστήματος προσγείωσης και των ενδείξεων στο πιλοτήριο. Όπως δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα πηγές στην περίπλοκη παγκόσμια διαδικασία της παραγωγής του F-35, ο ρόλος της Τουρκίας μπορεί να αντικατασταθεί.

«Μέσα σε 45 έως 90 ημέρες θα βλέπαμε την επίδραση από την επιβράδυνση ή το σταμάτημα της παραγωγής αυτών των τμημάτων στις τρεις γραμμές παραγωγής».

Το F-35 έχει γραμμές παραγωγής στην Ιταλία, το Τέξας και την Ιαπωνία.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει διαταραχή» στην αλυσίδα προμηθειών, λέει ο Ουίντερ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόγραμμα έχει στόχο την παράδοση 131 αεροπλάνων F-35 φέτος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
04/04/2019 18:30

Στην κορύφωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας εστιάζει η DW για Συρία και F-35

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: