Τα Kiowa στον Βόλο: Εξελίξεις και στο πρόγραμμα των ΝΗ-90, «ξεκολλούν» από το έδαφος

Ένα από τα OH-58 Kiowa Warrior που βρίσκονται στην Αμερική κατά τη διάρκεια δοκιμών και ενώ έχει φορέσει τα Ελληνικά χρώματα. Πηγή εικόνας: ΓΕΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ. 

Μέσα στο πρώτο 15νθήμερο (στο κλείσιμο της δεύτερης εβδομάδας) του ερχόμενου μήνα φτάνουν στο λιμάνι του Βόλου, τα ελικόπτερα επιθετικής αναγνώρισης τύπου Kiowa, όπως λένε πηγές από το Γενικό Επιτελείο Στρατού, το οποίο προσπαθεί ν’ αναδείξει την απόκτηση των συγκεκριμένων πτητικών μέσων που ομολογουμένως θα βοηθήσουν σε αρκετές περιπτώσεις.

Όλοι γνωρίζουν πως το επιθετικό ελικόπτερο Apache (που θα πάρει πολλές ανάσες χάρις στα Kiowa) είναι το μακρύ δόρυ κι’ ένας ιδιαίτερα σοβαρός πολλαπλασιαστής ισχύος, για τον οποίο οι αποφάσεις έπρεπε να είχαν παρθεί προ πολλού.  Δεν αρκούν ούτε ευχολόγια, ούτε οι λύσεις γρίφων αλλά άμεσες λύσεις ώστε να συντηρηθούν και ν’ αναβαθμιστούν. Οι προτάσεις, οι συμφωνίες, δεν βρίσκονται προ των πυλών, είναι ήδη μέσα και κάπου εκεί πήραν το γνωστό χαρτάκι της σειράς προτεραιότητας των αναγκών, περιμένοντας στην ουρά.

  • Το φορτηγό πλοίο που θα μεταφέρει τα Ελληνικά πλέον Kiowa από την Αμερική στον Βόλο βρέθηκε, ναυλώθηκε, θα φορτωθούν- ανάμεσά τους και το ελικόπτερο Chinook όπως είχε αποκαλύψει η ιστοσελίδα μας πως θα βρίσκεται ανάμεσα στα υπόλοιπα και το ταξίδι για την εποχή της «ενδιάμεσης λύσης» φαίνεται πως ξεκινά.

Από το λιμάνι θα γίνει συναρμολόγηση σε ορισμένα από τα 70 ελικόπτερα και τα υπόλοιπα θα πάρουν την πτητική τους μορφή στο Στεφανοβίκειο. Η Αλεξάνδρεια ως η μητέρα της Αεροπορίας Στρατού, θα δώσει στο όπλο τους πρώτους ιπταμένους και βέβαια ένας αριθμός Kiowa θα μεταφερθεί εκεί για την εκπαίδευση κι’ άλλων πιλότων στο μέλλον.

Όπως εξηγούσε στρατιωτική πηγή τα Kiowa, από τη στιγμή που οι εισηγήσεις Αρχηγών χρόνια πριν για αναβάθμιση του στόλου των Apache A & Delta, γίνονταν κατανοητές αλλά μη υλοποιήσιμες ελέω υψηλού κόστους. Η μέση οδός στάθηκαν τα μεταχειρισμένα Kiowa Warrior που η λογική της Αεροπορίας Στρατού είναι να αποσυμφορήσει τον όγκο δουλειάς που προκύπτει ακόμη και σε καθημερινή βάση για τον στόλο των Apache και βέβαια με τα Kiowa να περάσει περίπου μια «αξιοπρεπή» δεκαετία.

Μόλις χθες, αναφερόμενοι στα όσα ακούστηκαν περί F-35, αναβάθμισης F-16 γράψαμε πως «αν δεν σπάσεις αυγά, ομελέτα δεν κάνεις», το ίδιο επαναλαμβάνουμε και σήμερα και δεν είναι δική μας έκφραση αλλά και πολλών εν ενεργεία Αξιωματικών που παρατηρούν πως οι κυβερνήσεις εδώ και αρκετά χρόνια επιλέγουν τις ενδιάμεσες λύσεις στα προγράμματα που αφορούν την Εθνική Άμυνα της χώρας.

NH-90 του 2ου ΤΕΑΣ στην τελευταία άσκηση που έκανε την εμφάνισή του μεταφέροντας τμήμα ειδικών επιχειρήσεων. Από τότε σποραδικά αναλαμβάνει ορισμένες αεροδιακομιδές από το ελικοδρόμιο της Σύρου ενώ διαρκώς αντιμετωπίζει προβλήματα με την υποστήριξη σε ανταλλακτικά. Πηγή εικόνας ΝΗ-90: Hellas Journal

Η προσπάθεια για τα ΝΗ-90 η μόνη ελπίδα

Την ίδια στιγμή που φτάνουν τα Kiowa, η ηγεσία του Γενικού Επιτελείου Στρατού έδειξε από τις πρώτες κι όλας ημέρες την θέληση να γίνει μια πολύ σοβαρή και ταχύτατη προσπάθεια ν’ απογειωθούν επιτέλους οι ιπτάμενοι του 2ου Τάγματος Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού με τα ΝΗ-90.

Στόχος επιβεβλημένος έλεγε ανώτατη πηγή πως έχει τεθεί το καλοκαίρι που υπό κανονικές συνθήκες και τις ενέργειες που γίνονται ίσως δέκα ΝΗ-90 να έχουν σηκωθεί στον αέρα.

Αν όντως συμβεί κάτι τέτοιο τους επόμενους μήνες, θα είναι από τις λίγες φορές που η Αεροπορία Στρατού θα πετά ταυτόχρονα έναν αξιοσημείωτο αριθμό του συγκεκριμένου τύπου ελικοπτέρου που έχει προμηθευτεί εδώ και χρόνια, αλλά παραμένουν κάτι σαν στατική έκθεση στο αεροδρόμιο των Μεγάρων.

Η ίδια πηγή πάντως σημείωνε με νόημα πως εύχεται να καταφέρει η ΑΣ να ξεμπερδέψει με τα προβλήματα που έχει σ’ ότι αφορά το συγκεκριμένο πρόγραμμα και να ξεκολλήσουν επιτέλους τα ΝΗ-90 από το έδαφος, αρκεί ωστόσο κι εδώ μπαίνει ένας μεγάλος αστερίσκος, να μην αρχίσουν τα όσα ζουν εδώ και χρόνια στις Ένοπλες Δυνάμεις στον τομέα των εξοπλισμών και ο λόγος έχει να κάνει με τις προσφυγές.

Πάντως άλλη ανώτατη πηγή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας σημείωνε πως εντελώς συμπτωματικά έχει υπάρξει ταυτόχρονη ωρίμανση για αρκετά θέματα που αφορούν την Αεροπορία Στρατού, τοποθετώντας ανάμεσα σ’ αυτές τις εξελίξεις τα Chinook (έλευση 10ου ελικοπτέρου, νέων κινητήρων και αποφάσεις για τη συντήρηση μεγαλύτερου αριθμού ε/π), τα Kiowa που φτάνει η ώρα να ενταχθούν στον στόλο των μέσων της ΑΣ αλλά και για τα ΝΗ-90 που η σύμβαση θα συνεχιστεί, η οποία είτε «σιωπηρά» είτε επίσημα είχε σταματήσει.

Οι συναντήσεις με την αρμόδια εταιρία είχαν γίνει ξανά σχεδόν πριν έναν χρόνο, αλλά και τότε ενώ υπήρξαν υποσχέσεις, δεν είχε προχωρήσει κάτι, όμως αυτή την περίοδο επαναενεργοποιούνται πράγματα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι αρμόδιες αρχές εξετάζουν ορισμένα σενάρια για FOS (follow on support) , άλλα πιο μικρά άλλα πιο μεγάλα, ξεχωριστά πάντως προγράμματα και κάπου εκεί μέσα υπάρχει κάτι ανάλογο και για τα Chinook.  Πάντως αρμόδιες πηγές τόνιζαν πως από τώρα έως το τέλος του 2019, γενικά τα ελικόπτερα για ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ, αναμένεται πως θα παίξουν και θ’ απασχολήσουν τη δημοσιότητα κυρίως με ευχάριστα νέα….

Τα F-35 για την Ελλάδα: Το ταμείο και το «σπάσιμο αυγών» που κανείς δεν το αναλαμβάνει

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal