Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης κατά την συνάντησή του με τους ομολόγους του της Ελλάδας Γιώργο Κατρούγκαλο και της Ιορδανίας Αϊμάν αλ Σαφάντι, Αμμάν, Ιορδανία, Κυριακή 14 Απριλίου 2019. @CyprusMFA

Συνομιλίες επί της τριμερούς συνεργασίας τους είχαν οι ΥΠΕΞ Κύπρου, Ελλάδας, Ιορδανίας

Απόψεις για την πρόοδο της τριμερούς συνεργασίας, αλλά και ως προς τη λειτουργία στη Λευκωσία της Μόνιμης Γραμματείας Τριμερών Μηχανισμών, αντάλλαξαν σήμερα οι Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου, Ελλάδας και Ιορδανίας. Συζητήθηκε επίσης ο τρόπος που μπορεί να συμβάλει η Κύπρος στην προσπάθεια για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, στο πλαίσιο τετραμερούς συνάντησης με εκπροσώπηση της Βαγδάτης.

  • Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Ιορδανία όπου σήμερα λαμβάνει χώρα η δεύτερη τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας, είχε το πρωί, πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου, τριμερή συνάντηση με τους ομολόγους του της Ελλάδας και της Ιορδανίας, Γιώργο Κατρούγκαλο και Ayman Al Safadi, αντίστοιχα.

Προστίθεται ότι στο πλαίσιο της συνάντησης οι τρεις Υπουργοί είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην τριμερή συνεργασία, ιδίως στους τομείς που είχαν καθορίσει οι Ηγέτες κατά την πρώτη Σύνοδο Κορυφής, τον Ιανουάριο του 2018. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αντάλλαξαν συγκεκριμένες απόψεις ως προς τη λειτουργία στη Λευκωσία της Μόνιμης Γραμματείας Τριμερών Μηχανισμών. Οριστικοποίησαν, τέλος, το περιεχόμενο της Κοινής Διακήρυξης που θα υιοθετηθεί σε επίπεδο Ηγετών.

  • Αμέσως μετά, ο κ. Χριστοδουλίδης συμμετείχε σε τετραμερή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών με τη συμμετοχή και του Ιρακινού ομολόγου τους, Mohamad A. Alhakim, στο επίκεντρο της οποίας ήταν η εξεύρεση απτών τρόπων για ενίσχυση των σχέσεων των τεσσάρων χωρών, ειδικότερα στους τομείς του εμπορίου, της οικονομίας και του τουρισμού. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις περιφερειακές εξελίξεις, όπως επίσης για το πως Κύπρος και Ελλάδα μπορούν να βοηθήσουν ως κράτη μέλη της ΕΕ στην προσπάθεια του Ιράκ για ανοικοδόμηση της χώρας.

Αναφέρεται επίσης ότι νωρίς το πρωί ο κ. Χριστοδουλίδης είχε διμερή συνάντηση με τον Ιορδανό ομόλογό του, στη διάρκεια της οποίας ανασκοπήθηκε το φάσμα διμερών σχέσεων των δύο χωρών, ενώ έγινε επίσης ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με τις σχέσεις ΕΕ-Ιορδανίας με έμφαση στο θετικό ρόλο που η Κύπρος διαδραματίζει σε αυτό το πλαίσιο και συζητήθηκαν περιφερειακά και διεθνή θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

ΚΥΠΕ
14/04/2019 14:20

Στην Ιορδανία ο Νίκος Αναστασιάδης για την τριμερή που διεξάγεται σήμερα στο Αμάν

Be the first to comment on "Συνομιλίες επί της τριμερούς συνεργασίας τους είχαν οι ΥΠΕΞ Κύπρου, Ελλάδας, Ιορδανίας"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*