Συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Ιορδανίας και Ιράκ, τον ερχόμενο Ιούνιο

File photo: Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρης Συλλούρης απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών. Λευκωσία 18 Απριλίου 2019. ΓΤΠ/Χ.ΑΒΡΑΑΜΙΔΗΣ
Τη σημασία της νέας πενταμερούς συνεργασίας σε επίπεδο προέδρων Κοινοβουλίων, μεταξύ των χωρών της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και του Ιράκ, μία πρωτοβουλία που θα πάρει σάρκα και οστά τον ερχόμενο Ιούνιο, αναδεικνύει μέσα από αποκλειστικές του δηλώσεις στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρης Συλλούρης.

Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο κ. Συλλούρης, κατά τη διάρκεια της δεξίωσης, στην κυπριακή πρεσβευτική κατοικία στο Κάιρο, την οποία παρέθεσε προς τιμήν του και όλης της αντιπροσωπείας που τον συνοδεύει, ο Κύπριος πρέσβης στην Αίγυπτο Χάρης Μορίτσης.

«Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος, Ιορδανία και Ιράκ, μπορούν να οικοδομήσουν το μέλλον των πολιτών τους, σε μία νέα εποχή, όχι με πολέμους αλλά με συνεργασίες», τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχοντας ήδη γίνει θερμά δεκτός από τον Αιγύπτιο ομόλογό του, τον πρόεδρο του Αιγυπτιακού Κοινοβουλίου Δρ Άλι Άμπντελ Άαλ, σε μία συνάντηση που έδειξε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών και σε αυτόν τον τομέα εμβαθύνονται όλο και περισσότερο.

Μάλιστα, στις δηλώσεις του, ο κ. Συλλούρης τόνισε ότι η Αίγυπτος και ο Δρ Άαλ στηρίζουν την πρόταση αυτής της πενταμερούς, με τη συμμετοχή του Ιράκ για πρώτη φορά.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής εξέφρασε τη μεγάλη του ικανοποίηση για τις συζητήσεις που είχε στο Κάιρο και οι οποίες προάγουν τις συνεργασίες των δύο χωρών, αλλά και με την Ελλάδα, στα θέματα της ενέργειας, του εμπορίου, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού.

«Θεωρώ ότι αυτή η συνάντηση έφερε συγκεκριμένα αποτελέσματα για να χτίσουμε και νέες μελλοντικές συνεργασίες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, σχετικά με το μήνυμα που έδωσε η συνάντηση αυτή, ο κ. Συλλούρης τόνισε ότι «η ευρύτερη περιοχή χρειάζεται ανοικοδόμηση και ανάπτυξη για να οδηγηθούμε και να υπηρετήσουμε την ειρήνη».

Τέλος, αναφερόμενος στη σημασία που λαμβάνει η συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, υπογράμμισε: «με τα αποτελέσματα των τριμερών, θα αναβιώσουμε την παρουσία του ελληνισμού ιδιαίτερα στην Αίγυπτο που άνθησε παλαιότερα και όπως λένε οι Αιγύπτιοι αναπολούν την παλαιότερη μεγάλη παρουσία της ελληνικής παροικίας».

Και ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής κατέληξε: «Οι Έλληνες της Αιγύπτου θα πρέπει να πάρουν την πρωτοπορία και να προσφέρουν τώρα ακόμη περισσότερο στον ευρύτερο Ελληνισμό αλλά και ο ευρύτερος Ελληνισμός θα πρέπει να στηρίξει τον Ελληνισμό της Αιγύπτου».

22/04/2019 10:09
ΑΠΕ-ΜΠΕ του Ν. Κάτσικα
Κάιρο, Αίγυπτος

 

Επιτάφιος στον Άγιο Γεώργιο Εξορινό στην κατεχόμενη Αμμόχωστο στις 26 Απριλίου

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal