Στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων Τραμπ ζήτησαν οι Δημοκρατικοί από το IRS




Οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων απέστειλαν το αίτημα στην αμερικανική φορολογική υπηρεσία εισοδήματος (IRS) ζητώντας στοιχεία για τις φορολογικές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατά την τελευταία εξαετία, μεταδίδει το ABC News.

Το ζήτημα αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε μία νέα πολιτική εστία πρόκλησης σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ των Δημοκρατικών και της κυβέρνησης Τραμπ, αναφορικά με το καυτό θέμα των προσωπικών οικονομικών στοιχείων του Τραμπ, που αναμένεται ότι τελικά θα διευθετηθεί στις αίθουσες των δικαστηρίων.

Σε μία επιστολή του προς τον επίτροπο του IRS Τσαρλς Ρέτιγκ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Αποζημιώσεων στην Βουλή των Αντιπροσώπων, Δημοκρατικός Ρίτσαρντ Νιλ ζήτησε την διάθεση στοιχείων της προσωπικής και επιχειρηματικής φορολογίας του προέδρου Τραμπ, κατά την τελευταία εξαετία (2013-2018).

Στο αίτημα συμπεριλαμβάνεται η διάθεση στοιχείων για τις προσωπικές φορολογικές δηλώσεις του Τραμπ, αλλά και οκτώ επιχειρήσεων, οι οποίες συνδέονται με τον Τραμπ.

Παράλληλα, ο υπεύθυνος του IRS ερωτάται αν έχει διεξαχθεί ποτέ λογιστικός έλεγχος σε κάποια από τις επιχειρήσεις αυτές.

Το IRS έχει χρονικό περιθώριο μιας εβδομάδας για την παράδοση των στοιχείων που ζητήθηκαν στο Καπιτώλιο.

“Το αίτημα αυτό διατυπώθηκε για λόγους πολιτικής ουσίας κι όχι πολιτικής σκοπιμότητας. Οι σχετικές προετοιμασίες έγιναν στο πλαίσιο του δικού μου χρονοδιαγράμματος για τις εξελίξεις και είναι εντελώς ανεξάρτητες από άλλες δραστηριότητες του Κογκρέσου και της κυβέρνησης,” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νιλ σε μία ανακοίνωσή του.

Όπως υποστήριξε ο ίδιος, το αίτημα για τις φορολογικές δηλώσεις του Τραμπ έγινε για λόγους διασφάλισης “της αξιοπιστίας της κυβέρνησής μας, αλλά και των εκλεγμένων αξιωματούχων. Προκειμένου να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη στην δημοκρατία μας, πρέπει να διαβεβαιώσουμε τους Αμερικανούς, ότι η κυβέρνησή τους λειτουργεί σωστά κι όπως προβλέπεται από τους νόμους.”

Οι Δημοκρατικοί έχουν δηλώσει ότι θα χρησιμοποιήσουν τα στοιχεία ώστε να ενημερώσουν σχετικά τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη κι αναφορικά με καταγγελίες διαφθοράς, μη ορθής λειτουργίας της αμερικανικής κυβέρνησης, αλλά και σχετικά με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της οικογένειας Τραμπ.

Το IRS αρνήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους από τον Λευκό Οίκο ο Τραμπ άφησε χθες να εννοηθεί η αντίθεσή του στην υλοποίηση του αιτήματος των Δημοκρατικών. “Μέχρι να έρθει η ώρα κι ενώ δεν θα τελώ υπό λογιστικό έλεγχο, δεν έχω την πρόθεση να το πράξω,” δήλωσε ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε τον προηγούμενο μήνα στο Κογκρέσο ότι το υπουργείο του “θα υπακούσει στο νόμο” και θα εξετάσει οποιοδήποτε νέο αίτημα.

Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει προσδώσει χαρακτήρα κόκκινης γραμμής σε οποιαδήποτε προσπάθεια ελέγχου των οικονομικών του στοιχείων, ενώ αναμένεται ότι θα αντιπαρατεθεί επιθετικά με τους Δημοκρατικούς για το ζήτημα αυτό στα δικαστήρια.

Ο ίδιος δεν ακολούθησε την πολιτική παράδοση των ΗΠΑ, το 2016, όταν αρνήθηκε να δημοσιοποίησει τις φορολογικές του δηλώσεις, ενώ ακολούθησε την ίδια τακτική και μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του.

Οι περισσότεροι πρόεδροι των ΗΠΑ από την προεδρία του Ρίτσαρντ Νίξον έχουν εθελοντικά δημοσιοποιήσει τις φορολογικές επιστροφές τους κατά τα τελευταία 40 χρόνια.

Από την άλλη μεριά, δεν υπάρχει νομική απαίτηση για μία τέτοια κίνηση.

  • Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστηρίζει ότι συνεχίζει να τελεί υπό λογιστικό έλεγχο από το IRS, ενώ η υπηρεσία από την πλευρά της, ούτε επιβεβαιώνει, αλλά ούτε και διαψεύδει κάτι τέτοιο.

Ο δικηγόρος του Τραμπ Τζέι Σεκουλόου που εργάστηκε για το IRS αμέσως μετά την αποφοίτησή του από τη νομική σχολή, υποστήριξε ότι οι Δημοκρατικοί θα πρέπει να παρουσιάσουν μία “βάσιμη νομική αιτία,” ώστε να λάβουν τις φορολογικές επιστροφές του προέδρου, ενώ προέβλεψε ότι το αίτημά τους “είναι πιθανό ότι θα κριθεί στα δικαστήρια.” Οι δηλώσεις του δικηγόρου έγιναν στην διάρκεια μιας συνέντευξης του στην διαδικτυακή εκπομπή του ABC News “The Investigation.”

Οι Δημοκρατικοί από την πλευρά τους αιτήθηκαν τις φορολογικές επιστροφές του προέδρου Τραμπ, κάνοντας χρήση της διάταξης 1924 του φορολογικού κώδικα των ΗΠΑ που απαιτεί από τον υπουργό Οικονομικών να παρέχει πληροφορίες για τις επιστροφές φόρου οποιουδήποτε φορολογουμένου, στους προέδρους τριών επιτροπών του Κογκρέσου, υπό την προϋπόθεση της “ύπαρξης γραπτού αιτήματος.”

Οι Ρεπουμπλικάνοι από την πλευρά τους κατηγορούν τους Δημοκρατικούς για “οπλοποίηση” του φορολογικού κώδικα με στόχο τον Τραμπ, προειδοποιώντας ότι θα δρομολογηθεί ένα καταστροφικό νομικό προηγούμενο.

Οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων προσπάθησαν ανεπιτυχώς να περάσουν νομοσχέδιο που απαιτεί από τους υποψηφίους για την προεδρία και την αντιπροεδρία των ΗΠΑ να καταθέτουν στοιχεία των προσωπικών φορολογικών τους δηλώσεων στην διάρκεια μιας δεκαετίας και στο πλαίσιο αναδιαμόρφωσης του νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας της αμερικανικής κυβέρνησης.

Το νομοσχέδιο αυτό μπλοκαρίστηκε στην Γερουσία, η οποία ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους.

Πηγή: ABC News
04/04/2019 11:22
ΑΠΕ-ΜΠΕ Αθήνα, Ελλάδα

Πόλεμος άλλων διαστάσεων για το Obamacare ενώ τους πολίτες καίει το κόστος περίθαλψης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: