H Ελλάδα θα ενταχθεί ως πλήρες μέλος στην Πρωτοβουλία 16+1: Στο Ντουμπρόβνικ ο Τσίπρας




Στο Ντουμπρόβνικ μεταβαίνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Πρωτοβουλίας 16+1, στην οποία θα ανακοινωθεί η ένταξη της Ελλάδας ως πλήρες μέλος, σύμφωνα με πληροφορίες διπλωματικών πηγών.

Μετά την ανακοίνωση της ένταξης, θα μετονομασθεί σε Πρωτοβουλία 17+1.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για πρωτοβουλία της Κίνας που ξεκίνησε το 2012 και αποσκοπεί στην εντατικοποίηση και επέκταση της συνεργασίας, με στόχευση στον τομέα των υποδομών και της διασυνδεσιμότητας, με τα κράτη της Κεντρικής, Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η ένταξή της Ελλάδας ως πλήρες μέλος θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία, ενισχύοντάς την ως περιφερειακό κόμβο, ενώ θα συμβάλλει σημαντικά και σε διπλωματικό επίπεδο, στην ενίσχυση των σχέσεών μας με την Κίνα. Το όλο εγχείρημα αποτελεί μέρος της δράσης του στρατηγικού σχεδίου της Κίνας για την Πρωτοβουλία μιας Ζώνης και ενός Δρόμου (BeltandRoadInitiative, BRI,πρώην OBOR) που θα συνδέει την Κίνα με μεγάλο αριθμό χωρών της Ασίας, της Ευρώπης και της Αφρικής.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη Σύνοδο της προαναφερθείσας πρωτοβουλίας που θα πραγματοποιηθεί στις 27/4 στο Πεκίνο, και στο περιθώριο της θα έχει συναντήσεις με Κινέζους αξιωματούχους. Η ελληνική ένταξη στην Πρωτοβουλία κατέστη εφικτή κατόπιν της υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών, δεδομένου ότι μέχρι πρότινος ήταν αδύνατο να συμμετέχουμε ως πλήρες μέλη, εφόσον η Βόρειος Μακεδονία συμμετείχε με το τότε συνταγματικό της όνομα.

Σημειώνεται και η παράλληλη συμμετοχή του ΥΠΕΞ κ. Κατρούγκαλου στη Διάσκεψη της Διαδικασίας του Βερολίνου, που πραγματοποιείται την ίδια ημέρα στη Βαρσοβία και στην οποία η Ελλάδα επίσης έγινε μέλος, μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Οργή Μαξίμου για παραγραφή δωροδοκίας: Παραδίδουμε ΝΔ-ΚΙΝΑΛ στην χλεύη των πολιτών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: