Στην Βενεζουέλα υπάρχει ένα «πολύ πραγματικό πρόβλημα» αναφέρει ο αρμόδιος ΓΓ του ΟΗΕ




Ο αναπληρωτής ΓΓ του ΟΗΕ αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις Μαρκ Λόουκοκ δήλωσε σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πως υπάρχει ένα «πολύ πραγματικό ανθρωπιστικό πρόβλημα» στη Βενεζουέλα και πως ο διεθνής οργανισμός είναι έτοιμος να κάνει περισσότερα αν εξασφαλίσει περισσότερη βοήθεια και υποστήριξη από όλα τα μέρη.

  • «Η κλίμακα των αναγκών είναι σημαντική και αυξανόμενη. Τα Ηνωμένα Έθνη εργάζονται στη Βενεζουέλα προκειμένου να επεκτείνουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας», είπε ο Λόουκοκ. «Μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για να απαλύνουμε τον πόνο του λαού της Βενεζουέλας, αν εξασφαλίσουμε περισσότερη βοήθεια και υποστήριξη από όλους τους ενδιαφερόμενους», είπε.

Ο Λόουκοκ ενημέρωσε το ΣΑ σχετικά με μια πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ για την κατάσταση όπου διατυπώνεται η εκτίμηση ότι περίπου το ένα τέταρτο των Βενεζουελάνων έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής συνδρομής και είπε πως εκατομμύρια άνθρωποι στερούνται τρόφιμα κα βασικές υπηρεσίες.

  • Περίπου 3,4 εκατομμύρια Βενεζουελάνοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, είπε ο Λόουκοκ. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σε περίπου πέντε εκατομμύρια μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσε ο Εδουάρδο Στάιν, ο κοινός απεσταλμένος για τους Βενεζουελάνους πρόσφυγες και μετανάστες της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και της μεταναστευτικής υπηρεσίας του ΟΗΕ.

Ο Λόουκοκ τόνιζε την ανάγκη οι ανθρωπιστικές προσπάθειες να είναι ουδέτερες, αμερόληπτες και ανεξάρτητες.

  • «Στη Βενεζουέλα, υπάρχει ανάγκη για διαχωρισμό των πολιτικών από τους ανθρωπιστικούς στόχους. Η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να διανεμηθεί στη βάση των αναγκών και μόνο», είπε. «Επιδιώκουμε την υποστήριξη του Συμβουλίου προκειμένου να διασφαλίσουμε τον ουδέτερο και αμερόληπτο χαρακτήρα της ανθρωπιστικής δράσης».

Ο Λόουκοκ είπε πως ο αριθμός του προσωπικού του ΟΗΕ στη Βενεζουέλα έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 2017 φθάνοντας περίπου τα 400 άτομα και πως οι υπηρεσίες του ΟΗΕ εργάζονται και στις 24 πολιτείες της Βενεζουέλας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
10/04/2019 19:37

Πενς προς τον ΟΗΕ: Αναγνωρίστε ως εκπρόσωπο της Βενεζουέλας απεσταλμένο του Γκουαϊδό

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: