Στην δικαιοσύνη προσέφυγε ο Τραμπ μετά την κλήτευση: Δεν μπορούν να με καθαιρέσουν, λέει…




Στη δικαιοσύνη προσέφυγε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προσπαθώντας να μπλοκάρει την κλήτευση των προσωπικών και επιχειρηματικών οικονομικών στοιχείων του από μια επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η αγωγή του Τραμπ, η πρώτη ομοβροντία στην κατά τα φαινόμενα κλιμακούμενη δικαστική διαμάχη με αφορμή τις προσπάθειες της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, να ερευνήσει τα οικονομικά δεδομένα του προέδρου, υποστηρίζει ότι οι Δημοκρατικοί εξαπέλυσαν έναν “ολόπλευρο πολιτικό πόλεμο” και ότι οι κλητεύσεις είναι “το όπλο που επέλεξαν”.

Με την κλήτευση αυτή η Επιτροπή Εποπτείας και Μεταρρυθμίσεων ζητά να της προσκομιστούν έγγραφα που καλύπτουν χρονικό διάστημα οκτώ ετών από το Mazars USA, ένα λογιστικό γραφείο που χρησιμοποιεί εδώ και πολύ καιρό ο Τραμπ για τις φορολογικές δηλώσεις του. Η έρευνα της Επιτροπής αφορά τον ισχυρισμό ότι ο Ρεπουμπλικανός επιχειρηματίας διόγκωνε ή μείωνε την αξία των περιουσιακών στοιχείων του στις δηλώσεις του, ενδεχομένως με αθέμιτους σκοπούς.

Ο Ελάιτζα Κάμινγκς, ο πρόεδρος της Επιτροπής, εξέδωσε αυτήν την κλήτευση μετά την κατάθεση του πρώην δικηγόρου του Τραμπ, του Μάικλ Κόεν, στο Κογκρέσο, τον περασμένο Φεβρουάριο.

“Η κλήτευση του προέδρου Κάμινγκς είναι άκυρη και ανεφάρμοστη επειδή δεν έχει νόμιμο νομοθετικό σκοπό”, αναφέρουν οι δικηγόροι του προέδρου στην αγωγή τους. “Ο σκοπός της είναι να εκθέσουν τις ιδιωτικές οικονομικές πληροφορίες του ενάγοντος χάριν της έκθεσης, ελπίζοντας ότι θα παρουσιαστει κάτι που οι Δημοκρατικοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως πολιτικό εργαλείο εναντίον του προέδρου τώρα και στις εκλογές του 2020”, πρόσθεσαν.

“Οι Δημοκρατικοί χρησιμοποιούν τώρα το γεγονός ότι ελέγχουν τις Επιτροπές του Κογκρέσου για να ερευνήσουν κάθε πλευρά των προσωπικών και επιχειρηματικών οικονομικών του προέδρου Τραμπ και της οικογένειάς του”, τόνισαν. “Αντί να συνεργαστούν με τον πρόεδρο για να περάσουν διακομματικοί νόμοι που θα ωφελούσαν πραγματικά τους Αμερικανούς, οι Δημοκρατικοί έχουν εμμονή με την εξεύρεση κάποιου πράγματος που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να βλάψουν πολιτικά τον πρόεδρο”, συνεχίζουν.

Ο Κάμινγκς ωστόσο χαρακτήρισε “αβάσιμη” την αγωγή. “Απλώς δεν υπάρχει νομική βάση για παρέμβαση” στην κλήτευση που εξέδωσε το Κογκρέσο, σημείωσε σε ανακοίνωσή του ο Δημοκρατικός βουλευτής. “Η προσφυγή μοιάζει περισσότερο με πολιτική διακήρυξη παρά με εμπεριστατωμένη νομική υπόθεση και περιέχει μια λιτανεία ανακριβών πληροφοριών”, συνέχισε.

Σύμφωνα με τον Κάμινγκς, ο Λευκός Οίκος έχει αρνηθεί να παράσχει οποιοδήποτε έγγραφο ή μαρτυρία στην Επιτροπή Εποπτείας εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο.

Διαβεβαιώνει ότι το Κογκρέσο “δεν είναι σε θέση” να τον καθαιρέσει

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε ότι το Κογκρέσο «δεν είναι σε θέση» να τον καθαιρέσει, ένα σενάριο που προκρίνεται από Δημοκρατικούς βουλευτές, οι οποίοι βασίζονται στην έκθεση για τη ρωσική ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές του 2016.

«Μονάχα σοβαρά αδικήματα ή παραβάσεις μπορούν να οδηγήσουν στην καθαίρεση» έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter.

«Δεν διέπραξα καμία αξιόποινη πράξη (ούτε συνωμοσία ούτε παρακώλυση), επομένως δεν είστε σε θέση με καθαιρέσετε» πρόσθεσε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος.

Έπειτα από μια έρευνα 22 μηνών, ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μάλερ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρξε σύμπραξη μεταξύ του επιτελείου του Αμερικανού προέδρου και της Μόσχας, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύτηκε την περασμένη Πέμπτη.

Όμως, αν και ο ίδιος ο Τραμπ διακήρυξε τη νίκη του, εκτιμώντας ότι έχει πλήρως απαλλαγεί, τα συμπεράσματα της έρευνας δεν τον απήλλαξαν από τις υποψίες περί παρεμπόδισης της δικαιοσύνης.

Η γερουσιαστής των Δημοκρατικών Ελίζαμπεθ Ουόρεν, υποψήφια για τον Λευκό Οίκο, ζήτησε να ξεκινήσει μια διαδικασία καθαίρεσης σε βάρος του πρόεδρου των ΗΠΑ, για παρακώλυση της δικαιοσύνης, μια πράξη που, όπως η ίδια εκτιμά, αποδεικνύεται από την έκθεση του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ.

22/04/2019
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Αρχηγός ομάδας σύλληψης μεταναστών ύποπτος για σχέδιο δολοφονίας Ομπάμα, Κλίντον, Σόρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: