Στη Νέα Υόρκη ο Ozwald Boateng θα παρουσιάσει την πρώτη συλλογή γυναικείων ενδυμάτων




Ο Ozwald Boateng, ο νεότερος μαύρος σχεδιαστής που άνοιξε δική του επιχείρηση στο Savile Row του Λονδίνου το 1995, μεταφέρει το ταλέντο του στη Νέα Υόρκη.

Για πρώτη φορά, ο Βρετανός σχεδιαστής με καταγωγή από τη Γκάνα θα σχεδιάσει συλλογή γυναικείων ενδυμάτων και θα τιμήσει έτσι την 100η επέτειο της Αναγέννησης του Χάρλεμ (Harlem Renaissance) – πνευματικής, κοινωνικής και καλλιτεχνικής έκρηξης με επίκεντρο το Χάρλεμ της Νέας Υόρκης, την περίοδο της δεκαετίας του 1920.

Σύμφωνα με το WWD, η επίδειξη θα είναι «μια γιορτή πολιτισμού, διαφορετικότητας, μουσικής, ιστορίας και μόδας που θα ξεκινήσει με μια ταινία μικρού μήκους για τον αφρικανικό πολιτισμό και το μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης».

Η εντυπωσιακή εμπειρία μόδας θα παρουσιαστεί στο θέατρο Apollo στο Χάρλεμ και εκτός από τη γυναικεία συλλογή ο σχεδιαστής θα δείξει και τις ανδρικές δημιουργίες του.

Σε συνέντευξη στο Rafinery29 τον περασμένο Μάιο, ο Boateng ανέφερε ότι όταν ξεκίνησε την καριέρα του, τα θέματα φυλής δεν ήταν κάτι που αρχικά ήθελε να αντιμετωπίσει. «Δεν γινόταν αναφορά σε φυλή» δήλωσε ο Boateng, 51 ετών, υπενθυμίζοντας τι έγραφε ο Τύπος για την πρώτη του συλλογή για τον οίκο Givenchy στο Παρίσι.

Παρ’ όλο που έγραψε ιστορία ως ο πρώτος μαύρος διευθυντής δημιουργικού στον γαλλικό οίκο μόδας, δεν επικεντρώθηκε στην πολιτική ταυτότητας. «Υπήρξε κάποια πολιτική ορθότητα. Δεν θέλατε (οι δημοσιογράφοι) να δώσετε έμφαση [στο γεγονός ότι κάποιος είναι μαύρος]. Τώρα, το κάνετε» πρόσθεσε, αποδίδοντας αυτή την αλλαγή νοοτροπίας σε παγκόσμιο επίπεδο στις δύο προεδρικές θητείες στις ΗΠΑ του Μπάρακ Ομπάμα.

«Τώρα, έφτασα σε ένα σημείο που είμαι πιο δυναμικός [σε φυλετικά θέματα]» δήλωσε ο Boateng. «Η δουλειά μου έχει μια ισχυρή αφρικανική ταυτότητα χωρίς να είναι αυτό που κανονικά θα περίμενε κανείς.»

29/04/2019 10:00
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Θεσσαλονίκη, Greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: