Στα αποτελέσματα της τριμερούς Ελλάδας, Λιβάνου, Κύπρου, αναφέρθηκε ο Παυλόπουλος




Στο εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων Ελλάδας-Λιβάνου και στα πολύ θετικά αποτελέσματα της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Λιβάνου-Κύπρου, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την αντιφώνησή του στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Λιβάνου, στρατηγός Μισέλ Αούν, στη Βηρυτό.

  • «Η μεγάλη ευρωπαϊκή μας οικογένεια δεν ανέλαβε εγκαίρως το μέρος των ευθυνών που της αναλογούν, με βάση την ιστορία της και τον πολιτισμό της, σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Μέση Ανατολή, συγκεκριμένα δε σε ό,τι αφορά την έκρηξή του και την συνέχισή του, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον άνθρωπο και τα θεμελιώδη δικαιώματά του», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Λιβάνου Στρατηγό Μισέλ Αούν στη Βηρυτό.

Ο κ. Παυλόπουλος απηύθυνε πρόσκληση στον ομόλογό του Στρατηγό Μισέλ Αούν να επισκεφθεί την Ελλάδα και δήλωσε ότι οι Έλληνες, δε διστάζουμε να τονίζουμε προς τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι η μεγάλη ευρωπαϊκή μας οικογένεια δεν ήταν όσο έπρεπε παρούσα στην πολύπαθη αυτή περιοχή, πράγμα που πλήττει το κύρος και την αξιοπιστία της, επέκεινα δε την ιστορία της, τη δημοκρατία της και τον πολιτισμό της. «Όπως επίσης τονίζουμε ότι δεν είναι ακόμη πολύ αργά, υπάρχει χρόνος να υπερασπισθούμε, ως γνήσιοι Ευρωπαίοι, μέσα από τον άνθρωπο την ιστορία μας, τη δημοκρατία μας και τον πολιτισμό μας», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τα εκκρεμή ζητήματα στην περιοχή -άρα και εκείνα που αφορούν τον Λίβανο- επισήμανε την ανάγκη να λυθούν με εποικοδομητικό πνεύμα στην βάση του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

  • «Και μια τέτοια λύση μπορεί να εξευρεθεί μόνον όταν από την μια πλευρά διασφαλίζεται η εδαφική ακεραιότητα του Λιβάνου, σε όλο το πλάτος και το μήκος των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων του. Και, από την άλλη πλευρά, εξίσου διασφαλίζεται το αναφαίρετο, κατά το Διεθνές Δίκαιο, δικαίωμα όλων, ανεξαιρέτως, των κρατών της περιοχής να ζουν με ασφάλεια εντός των αναγνωρισμένων συνόρων τους» υποστήριξε.
  • «Η Ελλάδα και οι Έλληνες είμαστε στο πλευρό σας για έναν ενωμένο, ισχυρό και ειρηνικό Λίβανο, μέσα σε μια ακμάζουσα Ανατολική Μεσόγειο, όπου όλοι οι λαοί της θα συνυπάρχουν αρμονικά, χτίζοντας μαζί το κοινό τους μέλλον», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει και διακηρύσσει, προς κάθε κατεύθυνση, την μεγάλη συμβολή του Λιβάνου για την υπεράσπιση των θεμελιωδών αρχών και αξιών του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης.

Όπως είπε «Εμείς, οι Έλληνες, θεωρούμε χρέος μας να υπενθυμίζουμε προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και προς την Διεθνή Κοινότητα το γεγονός ότι ο λαός του Λιβάνου, με τεράστιες θυσίες που δεν του αναλογούν, καθ’ όλη αυτή την περίοδο της τραγωδίας ενός καθ’ όλα άδικου πολέμου, μέσα από την στάση του απέναντι στους πρόσφυγες υπερασπίσθηκε υποδειγματικώς τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης».

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν από καιρό επιλέξει την οδό της συνεργασίας με κάθε γειτονική χώρα και τον λαό της, χωρίς οιασδήποτε μορφής προκαταλήψεις και διαχωρισμούς, σεβόμενες την ιδιαιτερότητα των χωρών και των λαών πάνω στη βάση του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

  • Όπως παρατήρησε, «Ελλάδα και Κύπρος έχουν καταστήσει σαφές, “urbi et orbi”, ότι οι συνεργασίες αυτές δεν στρέφονται εναντίον κανενός, ούτε έχουν ως στόχο -ούτε κατά διάνοια- ν’ απομονώσουν ή ν’ αποδυναμώσουν άλλες χώρες», προσθέτοντας ότι «όλως αντιθέτως, τέτοιες συνεργασίες πρέπει να συνθέτουν έναν διαρκώς διευρυνόμενο ιστό παράλληλων πρωτοβουλιών με τελικό στόχο τη σύγκλισή τους, έτσι ώστε να εμπεδωθεί, με προοπτικές διάρκειας, η ειρηνική συνύπαρξη των λαών και η κοινή δημιουργική τους πορεία σε όλα τα επίπεδα».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι σχέσεις των χωρών μας θα βελτιώνονται συνεχώς στο μέλλον, καθώς στηρίζονται σε βαθιές ρίζες και σε μια διαδρομή αιώνων, κατά τη διάρκεια της οποίας οι λαοί μας μοιράσθηκαν κοινές αρχές και αξίες ενώ, παραλλήλως, οι πολιτισμοί μας έχουν αναπτύξει έναν διάλογο ουσίας.

  • «Διάλογο, ο οποίος είναι γόνιμος και ουσιαστικός, πολλώ μάλλον όταν συμβάλλει, καθοριστικώς, στην ειρηνική συνύπαρξη και στην κοινή δημιουργία, μέσα από την υπεράσπιση του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας και των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, κατ’ εξοχήν, δε, της Δικαιοσύνης, με επίκεντρο την κοινωνική δικαιοσύνη» πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Επισήμανε, επίσης, ότι αυτός ο διάλογος των πολιτισμών μας δίνει ηχηρή απάντηση στους ανιστόρητους εκείνους, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι υπάρχει σύγκρουση πολιτισμών.

  • «Στους ταραγμένους καιρούς που ζούμε δεν υπάρχει σύγκρουση πολιτισμών, αφού κανένας πραγματικός πολιτισμός δεν μπορεί, από τη φύση του, να συγκρούεται με άλλους, εξίσου πραγματικούς, πολιτισμούς», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Στην πραγματικότητα, πολλές φορές, δυστυχώς -όπως συμβαίνει και στην πολύπαθη περιοχή μας- υπάρχει έλλειψη επικοινωνίας και αλληλοκατανόησης μεταξύ πολιτισμών, γεγονός που δυσκολεύει επικίνδυνα την ειρηνική συνύπαρξη των λαών. Απέναντι σε αυτή την έλλειψη επικοινωνίας και αλληλοκατανόησης αντιστέκονται, με γενναιότητα και αποφασιστικότητα, οι χώρες μας και οι λαοί μας, με “ασπίδα” και “δόρυ” τον ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο των πολιτισμών μας» πρόσθεσε.

11/04/2019 14:10
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Σκληρή απάντηση Μαξίμου στον Αθανασίου για τη “μίζα”: Καλεί τον Μητσοτάκη να πάρει θέση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: