Σε τεντωμένο σκοινί το Λονδίνο: Μαραθώνιο υπουργικό συμβούλιο σήμερα για το Brexit




Οι επιλογές που έχει η βρετανική κυβέρνηση για τις επόμενες κινήσεις στο Brexit θα εξεταστούν κατά τη διάρκεια μαραθώνιου υπουργικού συμβουλίου που έχει συγκαλέσει για σήμερα το πρωί η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, μία ημέρα μετά από τη νέα αποτυχία της Βουλής των Κοινοτήτων να συσπειρωθεί γύρω από κάποια εναλλακτική προσέγγιση.

  • Για τρεις ώρες θα πραγματοποιηθεί «πολιτικό» υπουργικό συμβούλιο, με συμμετοχή μόνο υπουργών και όχι κρατικών λειτουργών ώστε να συζητηθεί η κομματική γραμμή των Συντηρητικών και θα ακολουθήσουν ακόμα δύο ώρες κανονικού υπουργικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με τους Times, ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ θα πει στους συναδέλφους του ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει τη δική της συμβιβαστική πρόταση – ειδάλλως θα πρέπει να παραδεχθεί το αδιέξοδο και να υποβάλει το μέλλον του Brexit και πάλι στην κρίση του λαού με ένα δημοψήφισμα, προκρίνοντας το έναντι των πρόωρων εκλογών.

Ο κ. Χάμοντ ανήκει στη φιλοευρωπαϊκή πτέρυγα των μελών του υπουργικού συμβουλίου. Κάποιοι υπουργοί από αυτό το στρατόπεδο, όπως ο υπουργός Δικαιοσύνης Ντέιβιντ Γκωκ, έχουν προειδοποιήσει ότι θα παραιτηθούν σε περίπτωση που η πρωθυπουργός επιλέξει να οδηγήσει τη χώρα σε ένα μη συντεταγμένο Brexit.

  • Από την άλλη πλευρά, υπουργοί από την ευρωσκεπτικιστική πτέρυγα έχουν προειδοποιήσει την πρωθυπουργό ότι αν προτιμήσει μία μεγαλύτερη παράταση του Άρθρου 50 και ένα μαλακό Brexit έναντι του ‘no deal’, τότε θα πρέπει να περιμένει τις δικές τους παραιτήσεις.

Σύμφωνα με την Daily Telegraph, 14 από τα 27 μέλη του υπουργικού συμβουλίου έχουν ταχθεί υπέρ του no deal, 10 υπέρ του μαλακού Brexit και τρία παραμένουν αναποφάσιστα.

Η κα Μέι προσανατολίζεται στο να ξαναφέρει για τέταρτη φορά τη δική της συμφωνία του Brexit. Σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα εξετάζει το κατά πόσο θα μπορούσε να παρουσιάσει την ψηφοφορία ως ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Γκαβός
Βρετανία/ΛΟΝΔΙΝΟ
02/04/2019 09:12

Το αδιέξοδο παραμένει: Η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε όλες τις εναλλακτικές

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: