Σε ρόλο ηθοποιού ο Έλληνας πρέσβης στο Βουκουρέστι για χάρη του τουρισμού




Άφησε για λίγο στην άκρη τον ρόλο του διπλωμάτη και ανέλαβε τον ρόλο του ηθοποιού…

Ο λόγος για τον πρέσβη της Ελλάδας στο Βουκουρέστι, Βασίλη Παπαδόπουλο, που ανέβηκε στο θεατρικό σανίδι κι έπαιξε με ιδιαίτερη επιτυχία τον αφηγητή – ποιητή στην παράσταση «Η σονάτα του σεληνόφωτος», που βασίζεται σε ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου. Ο πρέσβης απέδωσε στο έπακρο το ρόλο του, αποσπώντας θερμό χειροκρότημα από τους θεατές που παρακολούθησαν το έργο στο Εθνικό Θέατρο του Βουκουρεστίου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Παπαδόπουλος λαμβάνει ενεργά μέρος σε εκδηλώσεις που προάγουν τον πολιτισμό και την εκπαίδευση στη Ρουμανία με σκοπό την προβολή και ανάδειξη της χώρας μας. Κατά το παρελθόν, δεν δίστασε να «σπάσει» το πρωτόκολλο και να διαβάσει αποσπάσματα βιβλίων, να δώσει διαλέξεις για την ποίηση, να εκφωνήσει ομιλίες προς τους φοιτητές για την ελληνική γλώσσα σε πολιτιστικές και κοινωνικές δράσεις.

Από το 2016 οπότε και τοποθετήθηκε στη πρεσβεία της Ελλάδας στο Βουκουρέστι ο Βασίλης Παπαδόπουλος αποφάσισε να δώσει έμφαση στον τομέα του πολιτισμού. «Οι εκδηλώσεις αυτές βοηθούν να έρθουν κοντά οι δύο λαοί. Υπάρχει γόνιμο έδαφος στη Ρουμανία με την οποία έχουμε και άριστες πολιτικές σχέσεις. Αυτή η χώρα επί αιώνες είχε ηγεμόνες Έλληνες. Οι περίφημοι Φαναριώτες. ‘Εχει επίσης μια πολύ μεγάλη παροικία που προέρχεται από τους πολιτικούς πρόσφυγες του εμφυλίου αλλά και μια σύγχρονη παροικία που προέρχεται από επιχειρηματίες που ήρθαν για να αναζητήσουν ένα καλό μέλλον και η Ρουμανία τους υποδέχθηκε πολύ φιλόξενα», δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μάλιστα, υπογραμμίζει πως η απήχηση του κόσμου στις εκδηλώσεις που παρουσιάζονται από τα ελληνικά πολιτιστικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα στη Ρουμανία, με την υποστήριξη της πρεσβείας, είναι μεγάλη. ‘Οσο για το ρόλο που ανέλαβε στην παράσταση «Η σονάτα του Σεληνόφωτος» εξήγησε πως ακριβώς πείστηκε: «Ο πολιτιστικός σύλλογος “Νόστος” μετά από εκδηλώσεις για τον Καβάφη, τον Σεφέρη, για τον Εμπειρίκο σκεφτόταν τι μπορεί να ακολουθήσει και τους πρότεινα να ανεβάσουν κάτι του Ρίτσου. Κοίταξαν τα ποιήματα, διάλεξαν τη Σονάτα και μου είπαν: “‘Εχει έναν ρόλο που σας πάει πολύ. Αυτόν του συγγραφέα – αφηγητή. Γιατί δεν έρχεστε στη σκηνή να παίξετε το ρόλο;”».

«Δεν νομίζω να έχει ξαναγίνει αλλά θεώρησα ότι ο πρέσβης πρέπει να μετέχει σε όλα και δεν πρέπει να φοβάται οτιδήποτε είναι κάτι που προβάλει τη χώρα του και κάτι που δίνει δύναμη και περισσότερη λάμψη στις διάφορες εκδηλώσεις. Και η παρουσία μου αύξησε το κοινό που ήρθε να παρακολουθήσει τις παραστάσεις», είπε ο έλληνας διπλωμάτης ο οποίος μίλησε και για την εμπειρία του ως ηθοποιός:

«Η εμπειρία ήταν λίγο περίεργη, όταν έρχεται η ώρα και σβήνουν τα φώτα και ανάβουν οι προβολείς. Είναι σαν να μην υπάρχει πια το κοινό. Σαν να μένεις μόνος σου αντιμέτωπος με το λογοτεχνικό έργο, το θεατρικό έργο που πρέπει να παρουσιάσεις. Είναι μια εντελώς πρωτόγνωρη αίσθηση για μένα όπως ήταν και οι πρόβες που κάναμε. Ο ένας συμβούλευε τον άλλον, ο σκηνοθέτης όλο τον κόσμο και όλα αυτά με ένα μεγάλο σεβασμό προς τον Ρίτσο και το συγκεκριμένο έργο που είναι πραγματικά εντυπωσιακό, μιλάει για τη φθορά του χρόνου, για τους χαμένους έρωτες, για θέματα παναθρώπινα και διαχρονικά».

Παράλληλα, ο κ.Παπαδόπουλος γράφει βιβλία και έχει εκδώσει ήδη τέσσερα. Πρόκειται για τα διηγήματα «Στην Απω Ανατολή. Εντυπώσεις ενός διπλωμάτη» και «Ολυα. Δυό χειμώνες και μια άνοιξη», «Η γλώσσα ως όχημα πολιτισμού. Η περίπτωση της Ελληνικής Γλώσσας» και το δοκίμιο που εκδόθηκε στα ελληνικά και ρουμανικά «Γιώργος Σεφέρης. Ανάμεσα στη διπλωματία και την ποίηση».

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις θα συνεχιστούν με τον ίδιο ζήλο και το 2019, όπως ανέφερε ο κ.Παπαδόπουλος: «Δεν τελειώνουμε εδώ. Έχουμε ήδη προγραμματίσει διαλέξεις στην πρεσβεία, παρουσιάσεις βιβλίων, εκδηλώσεις σε άλλες πόλεις της Ρουμανίας. Μη ξεχνάτε εδώ έχουμε στο Δραγατσάνι την πρώτη μάχη για την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον Υψηλάντη και τον Ιερό Λόχο. Στο Ιάσιο έχουμε επίσης σημαντικά μνημεία και προσπαθούμε να είμαστε όσο το δυνατόν σε περισσότερα μέρη”.

Α.Καρυπίδου
13/04/2019 14:00
ΑΠΕ-ΜΠΕ Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

 

Η ανάγκη για περαιτέρω ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού τονίστηκε σε συνέδριο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: