Σε πλήρη εγρήγορση η Αθήνα: Θα επιχειρήσει γεώτρηση η Τουρκία στην Κυπριακή ΑΟΖ;




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ.

«Συνηθισμένη» παραβατική συμπεριφορά ακόμη και τις Άγιες ημέρες της Χριστιανοσύνης, που βεβαίως δεν θεωρούνται αλλά είναι προκλήσεις ουσίας, κατέγραψε η Τουρκία.

  • Από την μια πλευρά ,λένε πηγές του Ελληνικού πενταγώνου, πως όντως η Πολεμική Αεροπορία βρέθηκε απέναντι στις προκλητικές ενέργειες των συναδέλφων τους από τη γειτονική χώρα όλες τις προηγούμενες ημέρες.
  • Από την άλλη υπάρχουν και φωνές μέσα στους ίδιους διαδρόμους που αυτές τις ενέργειες τις ονομάζουν και κάτι ως προάγγελο, μιας και από τις επόμενες ώρες η Άγκυρα ετοιμάζει υποτίθεται τον «Πορθητή της» για να πλεύσει Νότια της Κύπρου, εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, μετά τη δήλωση πρόθεσης για νέες γεωτρήσεις.

Ανώτατο στέλεχος του Πολεμικού Ναυτικού σημείωνε ότι ήδη έχει υπάρξει η απαραίτητη προετοιμασία για ότι ζητηθεί από τα πλοία του Ελληνικού Στόλου. Πολλές ήταν και οι συσκέψεις, ακόμη και σε κορυφαίο επίπεδο, ώστε να παρθούν αποφάσεις από πριν κι όχι της τελευταίας στιγμής. Η ψύχραιμη και νηφάλια στάση είναι μια από τις κύριες εντολές που έχουν δοθεί μιας κι όπως έλεγε η ίδια πηγή, η Τουρκία θέλει και επιδιώκει να παρασύρει την Ελλάδα σ’ ένα τακτικό λάθος.

Η πρόσφατη σχετικά εμπειρία των πεπραγμένων με το ερευνητικό Barbaros και το «θαλάσσιο τοίχος» που είχε υψωθεί από τις Ελληνικές φρεγάτες στο όριο της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, είχε στείλει σοβαρά μηνύματα κυριαρχίας, ειδικά τις πρώτες ημέρες με τα «τζαρτζαρίσματα» να μην λείπουν και το Ελληνικό σθένος να ξεχωρίζει. Βέβαια εκεί το πολύ σοβαρό και συνάμα προκλητικό περιστατικό ήταν κάτι το εντελώς διαφορετικό, μιας και έθιγε ευθέως ζητήματα Εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Όμως και τώρα από τη στιγμή που η Τουρκία έχει εξαγγείλει έρευνες από την 30η Απριλίου στην Κυπριακή ΑΟΖ, Νότια της Κύπρου, πρώτον προχωρά σε μια ευθεία πρόκληση η οποία έχει κλιμακούμενη βάση, προς μια χώρα η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον Ελληνισμό, προς μια συμμαχική χώρα η οποία παίζει τον πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο στην λεγόμενη ενεργειακή συμμαχία της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Η ίδια πηγή συνέχιζε μάλιστα κι’ έλεγε με νόημα πως μπορεί γι’ ακόμη μια φορά η Τουρκία να εξαγγέλλει, όμως υπάρχουν πολλοί αστερίσκοι στο τι τελικά θα πράξει και σε που τελικά καταλήξουν: Πιστεύεται οτι θα φτάσουν εκτός των οικοπέδων, αλλά σε απόσταση αναπνοής από αυτά κυρίως για να παραμένουν προκλητικοί απέναντι στην Κύπρο αλλά και τις χώρες της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Αμερικανικό αντιτορπιλικό κατά τη διάρκεια ανεφοδιασμού με καύσιμα, στη Μαύρη Θάλασσα, από Τουρκικό πλοίο γενικής υποστήριξης- πετρελαιοφόρο. Ένα σαφές μήνυμα προς τη Ρωσία θέλει να εκπέμψει η Αμερική η οποία δείχνει σε πολιτικό επίπεδο “τα δόντια” της προς την Τουρκία για το ζήτημα των S-400, ενώ παράλληλα μέσω ασκήσεων επιδιώκει να δείξει προς την Ρωσία οτι η συμμαχική της χώρα Τουρκία παραμένει μια δύναμη του ΝΑΤΟ. Πηγή εικόνας: Επίσημος λογαριασμός 6ου Αμερικανικού Στόλου στο twitter

Πάντως σ’ ότι αφορά τα των μεγάλων δυνάμεων μπορεί από τη μια να έχει παρατηρηθεί πως μέρος του Αμερικανικού 6ου στόλου τις προηγούμενες ημέρες ακόμη και μέσω twitter μιλούσε για ισχυρή παρουσία στη Μεσόγειο και κοινές ασκήσεις με συμμαχικές δυνάμεις- γεγονός που ήθελε η χώρα μας να συμβεί αυτό ευελπιστώντας στην έμμεση αποτροπή.

Όμως την ίδια ώρα στη Μαύρη θάλασσα οι Αμερικανο-Τουρκικές συνεκπαιδεύσεις στο Πολεμικό Ναυτικό συνεχίζονται κι αυτές κανονικά οι οποίες όπως λένε στρατιωτικές πηγές έχουν διπλό ρόλο.

  • Από τη μια η «προβολή σημαίας», άρα και την ισχύ της Αμερικής η οποία απαντά με επιχειρησιακό τρόπο στην ρωσική επιρροή προς την Άγκυρα και,
  • Από την άλλη, αυτές οι συνεκπαιδεύσεις «τραβούν» προς Δυσμάς την ολοένα και απομακρυνόμενη Τουρκία στον «δρόμο της Αρετής».
Αναπαραγωγή από τον επίσημο λογαριασμό του 6ου Αμερικανικού Στόλου στο twitter, της ανάρτησης που έκανε το Πολεμικό Ναυτικό της Μ. Βρετανίας για την παρουσία συμμαχικών δυνάμεων στην Μεσόγειο πριν από λίγες ημέρες. Πηγή: Επίσημος λογαριασμός 6ου Αμερικανικού Στόλου στο twitter

Συμπερασματικά, μπορεί να εκπέμπονται μηνύματα για την παρουσία στη Μεσόγειο, μπορεί ο Αμερικανός πρόεδρος να ομιλεί για τετελεσμένα αν κι εφόσον η Τουρκία αποκτήσει τους S-400. Όμως από την άλλη πλευρά δεν κάνουμε και χωρίς τους Τούρκους και τις κοινές εκπαιδευτικές δραστηριότητες, ακόμη κι αν πρόκειται έστω για παροχή καυσίμου από πλοίο σε πλοίο.

Πάντως μπορεί να θεωρηθεί κυνισμός το γεγονός πως η Άγκυρα διαμαρτύρεται για την παρουσία Αμερικανικής ναυτικής δύναμης στη Μεσόγειο και το Αιγαίο κυρίως όταν η εξωστρέφεια των Ηνωμένων Πολιτειών δεν κρύβει την αλήθεια.

Σχεδιασμός για τη θωράκιση της χώρας υπάρχει: Αναζητείται ισχυρή πολιτική βούληση…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: