O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε σήμερα πως ελπίζει σε μια νέα σύνοδο μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Κιμ Γιονγκ Ουν «εντός των επόμενων μηνών» με στόχο να επιτευχθεί «ένα ουσιαστικό πρώτο βήμα» προς την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας.

  • «Ελπίζω ότι εντός των επόμενων μηνών, οι δύο ηγέτες μας θα μπορέσουν να ξανασυναντηθούν, προκειμένου να γίνει ένα πρώτο ουσιαστικό βήμα ή ένα μεγάλο ουσιαστικό βήμα προς την αποπυρηνικοποίηση» σημείωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε μια συνέντευξη που μεταδόθηκε σήμερα στο τοπικό ραδιοφωνικό δίκτυο της Πενσιλβάνιας WHP 580.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ υπογράμμισε, εντούτοις, ότι θέλει να είναι «προσεκτικός όταν πρόκειται για προβλέψεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα».

  • Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας συναντήθηκαν για πρώτη φορά τον Ιούνιο στη Σιγκαπούρη. Αυτή η ιστορική Σύνοδος είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά η ένταση μεταξύ των δύο χωρών και να διατυπωθούν δεσμεύσεις για την «πλήρη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου».

Το δεύτερο τετ α τετ μεταξύ των δύο, στα τέλη Φεβρουαρίου στο Ανόι, θα συνέβαλε να συγκεκριμενοποιηθούν αυτές οι δεσμεύσεις έπειτα από αδιέξοδο μηνών στις διαπραγματεύσεις, όμως δεν καρποφόρησε, εξαιτίας των διαφωνιών σχετικά με την άρση των κυρώσεων που ζητούσε η Πιονγκγιάνγκ.

Οι δύο πλευρές υποσχέθηκαν να επαναλάβουν τις συνομιλίες, ακόμα κι αν η Βόρεια Κορέα, έκτοτε, επικρίνει έντονα την Ουάσιγκτον, ιδίως τον Μάικ Πομπέο, για την απουσία συμφωνίας στο Βιετνάμ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
01/04/2019 18:24

Ο Μπάιντεν αρνείται ότι ενήργησε απρεπώς κατά ακτιβίστριας, σε προεκλογική συγκέντρωση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: