Σχεδιασμός για τη θωράκιση της χώρας υπάρχει: Αναζητείται ισχυρή πολιτική βούληση…




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ.

«Η Ανάσταση στην οικονομία που θα φανεί και στον πολίτη», λέξεις που ακούστηκαν από τα χείλη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με φόντο την πυραυλάκατο «Δανιόλος».

Κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν αυτή η αποστροφή στον λόγο του πρωθυπουργού, μεταφράζεται και σε ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων κυρίως στο Πολεμικό Ναυτικό ή αν η κυβερνητική πολιτική θα αρκεστεί σε ορισμένες παροχές προς τους πολίτες, όπως έχει δείξει στο παρελθόν.

  • Με την πυραυλάκατο τύπου Ρουσσέν, βέβαια ήρθε στο μυαλό αμέσως το πρόγραμμα για τα πλοία αυτού του τύπου που καρκινοβατεί στα ναυπηγεία Ελευσίνας και πολλές φορές η ιστοσελίδα μας έχει αναφερθεί. Όμως δεν είναι μόνο οι πυραυλάκατοι, ανώτατα στελέχη σχολίαζαν. Από πού να το πιάσεις κι από πού να το πας, έτσι όπως έχει γίνει η κατάσταση.
  • Ήδη ακόμη και τα κέρδη των Ελληνικών ομολόγων του δόθηκαν από τις ξένες τράπεζες- πολύ λίγα σε σχέση με τα όσα χρωστούν- ξεκαθαρίστηκε από τους δανειστές αλλά και από το Ελληνικό οικονομικό επιτελείο πως τίποτα δεν θα πάρει τον δρόμο της άμυνας. Αυτό φυσικά μπορεί να μεταφραστεί στο γεγονός πως θα παραμείνει η λιμνάζουσα κατάσταση στις Ένοπλες Δυνάμεις και στους απαραίτητους εξοπλισμούς, την ώρα μάλιστα που βλέπουμε το επιθετικό δόγμα της Τουρκίας να γιγαντώνεται πολλές φορές, αλλά και τις προκλήσεις που ανοίγονται για τη χώρα μας να πληθαίνουν.
  • Μέχρι σήμερα ως παρατηρητές βλέπουμε πως ορισμένα πράγματα κινήθηκαν. Έφυγε η σκουριά όλων των προηγούμενων ετών. Όμως «οι βίδες» που θα στρίψουν για να ανοίξει έστω και λίγο η στρόφιγγα της ανάσας για άμεσες ανάγκες στις Ένοπλες Δυνάμεις, ακόμη δεν έχουν γυρίσει με ουσιαστικό τρόπο.

Η δε κυβερνητική πολιτική θέλει να προωθεί το προφίλ, δίπλα στον πολίτη, αλλά για να υπάρχουν όλες οι παροχές πρέπει να υπάρχει η Εθνική κυριαρχία κι αυτή την εγγυώνται μόνον οι Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες χρειάζονται ενίσχυση με τα υλικά που είναι απαραίτητα είτε αυτά λέγονται φρεγάτες, είτε αεροσκάφη, είτε ακόμη και τυφέκια.

Ο Σχεδιασμός υπάρχει το πολιτικό «οκ» ποιος θα το δώσει…

Σχεδιασμός υπάρχει, όπως και προτάσεις αλλά ο «Σταμάτης» παραμένει σταθερός, με τον «Γρηγόρη» και το πράσινο φως να μην ανάβει ώστε να προχωρήσουν απαραίτητα προγράμματα, άμεσης ανάγκης.

Κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας προ ημερών έλεγαν πως τουλάχιστον για το Πολεμικό Ναυτικό υπάρχει ένας συγκεκριμένος σχεδιασμός και προτεραιότητες.

  • Νέου τύπου βαριά τορπίλη κι άλλα υλικά για να προηγμένα υποβρύχια 214 «Παπανικολής», εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ (έστω αυτός ο στοιχειώδης), νέες φρεγάτες κι εκεί η Ελλάδα σκοπεύει να εξαντλήσει τα διαπραγματευτικά χαρτιά με τη Γαλλία και την Αμερική που απ’ ότι φαίνεται είναι οι δυο χώρες που προηγούνται όλων των υπολοίπων καθώς έχουν παρουσιάσει πολεμικά πλοία που διαθέτουν όλα εκείνα που απαιτεί το Πολεμικό Ναυτικό.
  • Πάνω στο τελευταίο σενάριο των φρεγατών, μπορεί να δούμε ακόμη και εκπλήξεις, μένει βέβαια να επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που έχουν ακουστεί. Πάντως οι ίδιες πηγές έλεγαν πως εφόσον δεν προλάβουν οι εκλογές τις εξελίξεις, τότε τα νέα θα είναι ενθαρρυντικά.

Πάντως ανώτατα στελέχη σημείωναν και κάτι ακόμη, πρώτον πως φτάσαμε στο σημείο να μας δίνουν κάτι, έστω και πενιχρό- σχολιάζοντας για τις φρεγάτες ΜΕΚΟ- και χαιρόμαστε ακόμη και με αυτό.

Δεύτερον πως κάποιος πρέπει να πείσει άμεσα την πολιτική ηγεσία του τόπου για τις επιτακτικές ανάγκες που υπάρχουν και

Τρίτον πως με την οικονομική πολιτική που εργαζόμαστε αυτή την ώρα, υποθηκεύουμε το μέλλον με ατέλειωτα χρεωστικά. Αυτό συμβαίνει διότι οι προϋπολογισμοί των επιτελείων είναι με το ελάχιστον ποσό, αλλά και μεσοπρόθεσμοι σχεδιασμοί που υπήρχαν στο παρελθόν έχουν τελειώσει. Εκεί μέσα ήταν τα χρήματα για μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα που αναπτερώνουν το μέλλον στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Οι σκέψεις του Αποστολάκη για την αμυντική βιομηχανία: Οι προτάσεις στον Πρωθυπουργό

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: