Κορυφώνεται σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή, το θείο δράμα, προκαλώντας κύματα συγκίνησης σε χιλιάδες πιστούς ανά τον κόσμο.

Η ορθοδοξία θρηνεί τον θάνατο του Θεανθρώπου και αναμένει με αγωνία την Ανάστασή του αύριο, Μεγάλο Σάββατο, με την μεγαλοπρέπεια που του αρμόζει.

Η ατμόσφαιρα είναι κατανυκτική, οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα και, σύμφωνα με την παράδοση, γυναίκες όλων των ηλικιών αναλαμβάνουν να στολίσουν με τα λουλούδια της άνοιξης τον Επιτάφιο. Θα ακολουθήσει το βράδυ η πένθιμη λιτανεία στις γειτονιές σε όλη την χώρα, όπου οι πιστοί αποτίουν φόρο τιμής σε Εκείνον που θυσιάστηκε για τις αμαρτίες τους.

  • «Τη Μεγάλη Παρασκευή τελείται η “Ακολουθία των Παθών”, όταν θυμόμαστε και βιώνουμε τα Σωτήρια και φρικτά Πάθη του Κυρίου και Θεού μας, τους εμπτυσμούς, τα ραπίσματα, τα κολαφίσματα, τας ύβρεις, τους γέλωτας, την πορφυράν χλαίναν, τον κάλαμον, τον σπόγγον, το όξος, τους ήλους, την λόγχην και προ πάντων τον Σταυρόν και τον θάνατον, σύμφωνα με το Συναξάρι της Μεγάλης Παρασκευής», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρχιμανδρίτης Αρίσταρχος Γκρέκας, δρ. Θεολογίας-ΕΔΙΠ (Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό) στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών.

Ακολούθως, αναφέρει ότι «Ο Κύριος Σήκωσε τον Σταυρό προς τον Γολγοθά, αφού προηγουμένως υπέστη μαρτύριο ατιμίας. Βλέπουμε και βιώνουμε την άκρα ταπείνωση του Χριστού ώστε να υποστεί όλη αυτή την αδικία, να ανέβει με τον Σταυρό του στον Γολγοθά. Σηκώνει τον Σταυρό, αλλά συγχρόνως σηκώνει και όλες τις αμαρτίες της ανθρωπότητας.

  • Επάνω στον Σταυρό βλέπουμε την αγάπη του αναμάρτητου Θεού που συγχωρεί τους σταυρωτές του, συγχωρεί όσους τον εγκατέλειψαν, συγχωρεί την αχαριστία και την ασέβεια όλων των ανθρώπων, λέγοντας “Πάτερ, άφες αυτοίς, ου γαρ οίδασι τι ποιούσι”.

Ο κορυφαίος των Αποστόλων Πέτρος με την επιστολή του μας διδάσκει “Χριστός άπαξ υπέρ των αμαρτωλών έπαθε δίκαιος υπέρ αδίκων ίνα ημάς προσενέγκη τω Θεώ, θανατωθείς μεν σαρκί, ζων δε πνεύματι”.

  • Στη συνέχεια, το Συναξάρι της Μεγάλης Παρασκευής αναφέρει ότι “Έτι δε την του ευγνώμονος ληστού, του συσταυρωθέντος αυτώ σωτήριον εν τω σταυρώ ομολογίαν”. Σε αυτό το σημείο, ο Γρηγόριος Θεολόγος στον Λόγο του για το Άγιο Πάσχα παροτρύνει: “Αν είσαι Σίμων Κυρηναίος, σήκωσε τον σταυρό και ακολούθησέ τον. Αν σταυρωθείς μαζί του ως ληστής, δείξε καλή προαίρεση και γνώρισε τον Θεό. Εάν εκείνος τοποθετήθηκε μεταξύ των παρανόμων εξ αιτίας σου και εξ αιτίας της αμαρτίας σου, συ να γίνεις προς χάριν του πιστός στον νόμο του. Προσκύνησε εκείνον ο οποίος υψώθηκε προς χάριν σου στον Σταυρό. Είσελθε στον παράδεισο με τον Ιησού, για να μάθεις από ποια αγαθά έχεις απομακρυνθεί”».

Τέλος, ο αρχιμανδρίτης Αρίσταρχος Γκρέκας επισημαίνει: «Ο θάνατος του Χριστού γίνεται σωτήριος για εμάς, πηγή λύτρωσης έρχεται με την Ανάστασή του. Μετά τη Σταύρωση, ακολουθεί η Ανάσταση.

Οι πιστοί βιώνουμε τα πάθη και την Ανάσταση του Χριστού συμμετέχοντας σε αυτά με μετάνοια, ελπίζοντες ως άλλοι ληστές στη σωτηρία που προξένησε η Ανάσταση του Κυρίου Ιησού Χριστού.

“Προσκυνούμεν σου τα πάθη, Χριστέ. Δείξον ημίν και την ένδοξόν σου Ανάστασιν”».

«Μέσα από το αίμα, τα καρφιά και τον Γολγοθά, η Ελλάδα μας ξέρει να ανασταίνεται…»

Το μήνυμα ότι «η Ελλάδα ξέρει να ανασταίνεται» μέσα από τις δυσκολίες της, έστειλε από την Αίγυπτο, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος.

  • Σηκώνοντας ο ίδιος στους ώμους του, τον Εσταυρωμένο Ιησού, ως άλλος Κυρηναίος, μέσα από τον εμβληματικό ναό της αιγυπτιώτικης ομογένειας, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου Αλεξανδρείας, ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής μίλησε για τον Γολγοθά αλλά και για την ανάσταση της Ελλάδας.

«Η Ελλάδα μας, αυτή η ευλογημένη χώρα, θα ανεβαίνει τον Γολγοθά της. Θα παίρνει, όμως, θάρρος, γιατί πάντα γνωρίζει να γιορτάζει το Πάσχα της αισιοδοξίας», τόνισε κατά την Ακολουθία των Παθών, κατά την Μ. Πέμπτη ο Προκαθήμενος του ιεραποστολικού Πατριαρχείου.

  • Και ο Πατριάρχης Θεόδωρος συνέχισε: «Μετράει πληγές, βλέπει τα χέρια του Κυρίου μας και τη λόγχη να τρυπάει την πλευρά Του, και μέσα από το αίμα, τα καρφιά, τον Γολγοθά, η Ελλάδα μας, ξέρει να ανασταίνεται. Να μετράει πληγές, να παίρνει κουράγιο και να προχωράει. Γιατί δεν την ίσκιασε ποτέ καμία φοβέρα. Και είναι μία ορθόδοξη χώρα, που φιλοξενεί ανθρώπους, πρόσφυγες πτωχούς, γιατί γνωρίζει πολύ καλά τί θα πει να βραδιάζει η ημέρα και να μην έχεις τί να φας…»

Παράλληλα, ο Πατριάρχης Θεόδωρος αναφέρθηκε και στο εθνικό θέμα της Κύπρου, χαρακτηρίζοντας «Πιλάτους» όσους αντιλαμβάνονται όλες τις πτυχές του προβλήματος και αντί να δώσουν λύση, νίπτουν τας χείρας των.

Είπε συγκεκριμένα ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος: «Η Κύπρος στέκεται απέναντι από τη δικαιοσύνη των μεγάλων και ισχυρών της γης. Περιμένει, περιμένει, περιμένει χρόνια, μήπως αποδώσουνε δικαιοσύνη. Και όλοι, οι περισσότεροι, γίνονται Πιλάτοι. Παίρνουν χαρτιά και διαβάζουν τί πρέπει να κάνουν. Αλλά, τελικά, αυτά τα χαρτιά γίνονται μία λεκάνη που πλένουν τα χέρια τους και αποποιούνται τις ευθύνες τους. Και δίδουν ελπίδες… Η Κύπρος μας, όμως, θα ελπίζει και θα ζήσει κάποια μέρα την Ανάσταση της δικαίωσης.»

  • Τέλος, αναφερόμενος στη Χώρα του Νείλου, ο Πατριάρχης Θεόδωρος τόνισε ότι «η Αίγυπτός μας, η θεοβάδιστη, είναι ένα δυνατό παράδειγμα για τον κόσμο της Μέσης Ανατολής, καθώς πριν από μία εβδομάδα, οι τρεις Πατριάρχες των Παλαίφατων Πατριαρχείων, βρεθήκαμε στην Κύπρο, όπου Αλεξάνδρεια, Ιεροσόλυμα, Αντιόχεια υψώσαμε μία φωνή προς τον εσταυρωμένο Ιησού: «Γιατί διώκονται οι Χριστιανοί;»

Και παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια Αθανάσιου Κοτσιώνη και του Κοινοτικού Επιτρόπου Αντρέα Βαφειάδη, που εκπροσωπούσε την πρεσβυγενή Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας, ο Πατριάρχης του Δευτερόθρονου παλαίφατου Πατριαρχείου αναφέρθηκε στη σημασία της Μεσογείου, τονίζοντας: «Και τις τρεις αυτές χώρες θα τις υλοχαρεί πάντα η Θάλασσα της Μεσογείου και θα τίς δίνει πάντα ένα μήνυμα: ότι είναι το πέλαγος της αγάπης, της ειρήνης και της ελπίδας των ανθρώπων…»

Στην Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρα ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους

Στη Σιμωνόπετρα βρέθηκε ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους Κωνσταντίνος Δήμτσας, όπου παρακολούθησε την Ακολουθία των Παθών, της οποίας προεξήρχε ο καθηγούμενος της μονής αρχιμανδρίτης γέρων Ελισσαίος, η αδελφότητα και πλήθος προσκυνητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

  • Επί τη ευκαιρία, ο διοικητής εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς τον Σιμωνοπετρίτη καθηγούμενο και γενικότερα προς τους καθηγουμένους και τους μοναχούς του Όρους για την αγαστή συνεργασία μεταξύ Διοικήσεως και Ιεροκοινοτικών Αρχών, ενώ υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει ο Ιερός Άθως για την πίστη και την ευλάβεια των Ελλήνων και γενικότερα των απανταχού Ορθοδόξων ως κατ’ εξοχήν τόπος διαφύλαξης των ιερών χριστιανικών παραδόσεων και ως πηγή πνευματικής αναγέννησης και αναζωογόνησης σε καιρούς μείζονος πνευματικής σύγχυσης και πενίας.

«Οι άνθρωποι», είπε ο κ. Δήμτσας, «βλέπουν παντού εχθρούς και αισθάνονται διαρκώς απειλές. Ο Ιησούς με τη σταύρωσή Του, μας δίδαξε αντί να αναζητούμε εχθρούς να αναζητήσουμε το νόημα της αγάπης, καθώς η παρουσία του άλλου ανθρώπου δεν είναι απειλή για την ύπαρξή μας, αλλά ένα “προφητικό γεγονός”, αφού ο άλλος είναι η χαρά μας».

«Ό,τι είναι δημιούργημα ανθρώπου έχει ανάγκη σωτηρίας», είπε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος

«Η επιστήμη, η κοινωνική και πολιτική δράσις, η οικονομική πρόοδος και η ευημερία δεν δύνανται να προσφέρουν διέξοδον. Ό,τι είναι δημιούργημα του ανθρώπου φέρει το στίγμα του θανάτου, δεν σώζει, αφού και αυτό έχει ανάγκην σωτηρίας. Ο πόθος της αιωνιότητος δεν καλύπτεται με επίγεια αγαθά, δεν ικανοποιείται με την παράτασιν της ζωής μας και με υποσχέσεις ψευδών παραδείσων», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Και επισημαίνει: «Η Ορθοδοξία προσφέρει εις τον σύγχρονον λογοκρατούμενον άνθρωπον την Αλήθειαν του σωτηριώδους Ευαγγελίου της Αναστάσεως».

ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΕΔΩ

Ολοζώντανη η παρουσία του αναστάντος Χριστού, ανέφερε ο Ιερώνυμος

«Αν ο Χριστός δεν αναστήθηκε είναι μάταια η πίστη μας, όπως μας βεβαιώνει η Αγία Γραφή. Αλλά αληθώς ο Χριστός αναστήθηκε. «Εξηγέρθη ως ο υπνών Κύριος»• σαν από ύπνο. Δώρισε στην ανθρώπινη φύση την αθανασία, την επανέφερε «προς την προτέραν ευγένειαν». Αναμένουμε την τελική κατάργηση του θανάτου, όταν στα Έσχατα όλοι θα αναστηθούν για να συναντήσουν τον Κύριο και «ούτω πάντοτε συν Κυρίω εσόμεθα», αναφέρεται στο πασχάλιο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και αποτελεί ελπίδα και οδό για τους πιστούς.

Η Ανάσταση δυναμώνει την ελπίδα, αναφέρει ο Αλβανίας Αναστάσιος

Για την «απροσμέτρητη ελπίδα», που προσφέρει η Ανάσταση και «που είναι βασισμένη στη χαρμόσυνη είδηση ότι νικήθηκε ο ασυσώπητος εχθρός του ανθρώπου, ο θάνατος», μιλάει σε άρθρο του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, Αναστάσιος.

  • «Η Ανάσταση δυναμώνει την ελπίδα ότι θα εξουδετερωθεί κάθε ενέργεια θανατηφόρα που συνθλίβει τη ζωή μας. Ενισχύει την ελπίδα ότι τελικά θα νικηθούν η αδικία, ο φθόνος, η διαφθορά, τα σκοτεινά συμφέροντα που συμβαδίζουν συνήθως με το δόλιο ψέμα και την αδίστακτη αλαζονεία και θανατώνουν την ειρήνη οδηγώντας την κοινωνία στην εξαθλίωση και στην παρακμή», τονίζει.

Αυτή η ελπίδα, όπως αναφέρει, «ενισχύει τα μέλη της Εκκλησίας -όλους εμάς- στον καθημερινό μας αγώνα, για να αντέχουμε στις πολύμορφες θλίψεις, τις συκοφαντίες, τις αρρώστιες, τις αποτυχίες, την ανέχεια, τον βαθύ πόνο που προκαλεί η εκδημία των αγαπημένων μας προσώπων».

«Είθε ο Θεός της ελπίδας να γεμίζει τις ψυχές όλων μας με απέραντη χαρά και ειρήνη, που προέρχονται από την πίστη. […] Αυτή την απέραντη πασχαλινή ελπίδα ας ευχηθούμε εις εαυτούς και αλλήλους να μας χαρίσει ο Σταυρωθείς και Αναστάς Κύριος, η Κεφαλή της Εκκλησίας μας. Χριστός Ανέστη», καταλήγει.

«Χριστός Ανέστη, αδελφοί μου!», ανέφερε και στο πασχάλιο μήνυμά του ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας. «Ας συνοψίσουμε τον αναστάσιμο αυτό χαιρετισμό με τα λόγια του Αποστόλου των εθνών: «Ο δε Θεός της ελπίδος πληρώσαι υμάς πάσης χαράς και ειρήνης εν τω πιστεύειν, εις το περισσεύειν υμάς εν τη ελπίδι εν δυνάμει πνεύματος αγίου» (Ρωμ. 15:13). Σε ελεύθερη απόδοση: Είθε ο Θεός της ελπίδας να γεμίζει τις ψυχές όλων μας με απέραντη χαρά και ειρήνη, που προέρχονται από την πίστη. Ώστε να έχουμε άφθονη την ελπίδα με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος. Όχι απλώς λίγη ελπίδα, αλλά ελπίδα που να ξεχειλίζει και να περισσεύει, ώστε να μπορούμε να την προσφέρουμε και στους άλλους. Και όλα αυτά θα συντελούνται όχι με τις δικές μας ικανότητες, αλλά με την παρουσία και τη χάρη του Αγίου Πνεύματος».

ΟΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ Κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΕΔΩ

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Χιλιάδες εγκατέλειψαν τις πόλεις: Ο Ελληνισμός κλίνει το γόνυ μπροστά στα Πάθη του Ιησού

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: