“Στη γωνία” περιμένουν τον Μπαρ οι Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων




Οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων προγραμματίζουν να υποβάλλουν σε σκληρές ερωτήσεις τον υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Ουίλιαμ Μπαρ για τους χειρισμούς του στην διαχείριση της έκθεσης του Ρόμπερτ Μάλερ, κατά την σημερινή ακρόασή του ενώπιον της υποεπιτροπής Αποζημιώσεων, σχολιάζει το “Politico.”

  • Το ενδιαφέρον της ακρόασης επικεντρώνεται στον προϋπολογισμό του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ πρόκειται για την πρώτη δημόσια εμφάνιση του Μπαρ, μετά την δημοσιοποίηση της τετρασέλιδης σύνοψης του, για τα ευρήματα της έρευνας του Μάλερ.

Τα μέλη της ομάδας έρευνας του Μάλερ εμφανίζονται εκνευρισμένα από την σύνοψη του Μπαρ, υποστηρίζοντας ότι δεν εκφράζει αντιπροσωπευτικά την έρευνα διάρκειας 22 μηνών που πραγματοποίησαν, για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

  • Οι Δημοκρατικοί προγραμματίζουν να επικεντρώσουν την προσοχή τους, στην διαδικασία λήψης αποφάσεων από τον Μπαρ κι αναφορικά με την συγγραφή της σύνοψης του.

“Με μία εξαιρετικά γρήγορη κίνηση, μετατρέψατε μία αναφορά 300 και πλέον σελίδων σε μία τετρασέλιδη επιστολή, η οποία υποτίθεται ότι συνοψίζει τα ευρήματα” της έρευνας, θα υποστηρίξει στην εισαγωγική τοποθέτησή του, ο Δημοκρατικός Χοσέ Σεράνο που είναι πρόεδρος της υποεπιτροπής για το Εμπόριο, την Δικαιοσύνη, την Επιστήμη, αλλά και τις Συναφείς Υπηρεσίες στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

“Ο αμερικανικός λαός έχει μείνει με αρκετές αναπάντητες ερωτήσεις, αλλά και σοβαρές ανησυχίες για την διαδικασία με την οποία γράψατε την επιστολή σας. Υπάρχει επίσης, αβεβαιότητα για το πότε μπορούμε να περιμένουμε για να δούμε την πλήρη αναφορά,” θα επισημάνει ο ίδιος.

  • Ο Μπαρ δήλωσε πρόσφατα απευθυνόμενος στο Κογκρέσο, ότι στοχεύει να δημοσιοποιήσει μία επεξεργασμένη έκδοση της έκθεσης του Μάλερ, μέχρι τα μέσα Απριλίου.

Οι Δημοκρατικοί από την πλευρά τους απαιτούν για το Κογκρέσο να έχει την ευκαιρία να διαβάσει την πλήρη κι αυτούσια έκθεσης του Μάλερ, αλλά κι όλο το αποδεικτικό υλικό που την συνοδεύει, μαζί με πληροφορίες για τις καταθέσεις που δόθηκαν στο ειδικό σώμα ενόρκων.

Ο Σεράνο δήλωσε στο “Politico” ότι έχει σκοπό να απευθύνει στον Μπαρ συγκεκριμένες ερωτήσεις για την έκθεση, όπως, πότε θα την δουν οι Αμερικανοί, αλλά και τι ποσοστό από το πλήρες κείμενό της θα παραμείνει απόρρητο. “Θα τεθεί το θέμα αυτό. Είναι το κυρίαρχο ζήτημα στην αίθουσα,” είπε ο ίδιος, προσθέτοντας ωστόσο, ότι δεν θα αποτελέσει το μόνο ζήτημα που θα επικεντρώσει την προσοχή της, η σημερινή ακρόαση.

Η Δημοκρατική Νίτα Λόεϊ που προεδρεύει στην Επιτροπή Αποζημιώσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων θα χρησιμοποιήσει την εισαγωγική ομιλία της για να σχολιάσει αυτό που χαρακτηρίζει ως “απαράδεκτο χειρισμό της έκθεσης” του Μάλερ, από τον Μπαρ.

“Το μόνο που έχουμε είναι το τετρασέλιδο κείμενο της σύνοψης σας, το οποίο φαίνεται να είναι επιλεκτικό ως προς την αναφορά, προκειμένου να εξαχθεί το πιο θετικό για τον πρόεδρο, συμπέρασμα,” θα ισχυριστεί η Λόεϊ. “Σε αρκετές διαστάσεις, η επιστολή σας εγείρει περισσότερες ερωτήσεις από αυτές που απαντάει. Πρέπει να επισημάνω ότι είναι ασυνήθιστο να αξιολογήσει κάποιος εκατοντάδες σελίδες αποδείξεων, νομικά κείμενα κι άλλα ευρήματα μιας έρευνας 22 μηνών και να προχωρήσει σε μόνιμα νομικά συμπεράσματα, σε χρόνο λιγότερο των 24 ωρών. Ακόμη και για κάποιον που έχει ξανακάνει την δουλειά αυτή, θα υποστηρίξω ότι είναι περισσότερο ύποπτο, παρά εντυπωσιακό,” θα παρατηρήσει η ίδια.

Η Λόεϊ σχεδιάζει επίσης να κάνει σκληρές ερωτήσεις στον Μπαρ για το υπόμνημα που είχε γράψει το 2018, λίγους μήνες πριν αναλάβει τα καθήκοντα του υπουργού Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και στο οποίο υποστήριξε ότι η έρευνα του Μάλερ για το ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης είχε “ουσιαστικά παρερμηνευτεί.”

  • Σύμφωνα με το τετρασέλιδο συμπέρασμα του Μπαρ, ο Μάλερ είχε αποδείξεις για την παρεμπόδιση ή μη του έργου της δικαιοσύνης, αλλά σύμφωνα με το συμπέρασμα του γενικού εισαγγελέα, οι αποδείξεις αυτές δεν ήταν ικανές να στηρίξουν “την πρόθεση” του Αμερικανού προέδρου.
  • Από την πλευρά του, ο Ρεπουμπλικάνος Ρόμπερτ Άντερολτ από την Αλαμπάμα, που έχει ηγετική θέση στην υποεπιτροπή που θα υποβάλλει σήμερα ερωτήσεις στον Μπαρ, εξέφρασε την ανησυχία του, ότι η έκθεση του Μάλερ θα κυριαρχήσει και οι Δημοκρατικοί θα εκμεταλλευτούν την σημερινή παρουσία του Μπαρ στο Κογκρέσο για να επιτεθούν στον πρόεδρο Τραμπ.

“Όσο περισσότερο μιλάμε για την έκθεση του Μάλερ, τόσο περισσότερο μας απασχολεί, ενώ θα έχουμε λιγότερο χρόνο για να μιλήσουμε για τα οπιούχα, για την διεύθυνση των φυλακών, αλλά και για άλλα ζητήματα,” παρατήρησε ο ίδιος.

Ο Άντερολτ πρόσθεσε ότι δεν έχει καυτές ερωτήσεις για τον Μπαρ κι αναφορικά με τα ευρήματα του Μάλερ. “Όλο αυτό είναι για τον Τραμπ, προκειμένου να φανεί κακός. Είναι πολύ εκνευρισμένοι που δεν έχει βρεθεί κάτι και για το ότι υπήρξε κάποιο συμπέρασμα. Δεν πρόκειται να βγει κάτι από αυτό, ενώ ο Μπαρ πράττει ότι του υπαγορεύει ο νόμος για την δημοσιοποίηση της αναφοράς.”

Η εμφάνιση του υπουργού Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σήμερα στο Καπιτώλιο αναμένεται ότι θα προκαλέσει διαδηλώσεις από τους υποστηρικτές της πλήρους δημοσιοποίησης της αναφοράς. Διαδηλωτές που συνδέονται με την οργάνωση πολιτικών δικαιωμάτων (Public Citizen) αναμένεται να συγκεντρωθούν έξω από τα γραφεία του κτιρίου της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπου θα δώσει κατάθεση ο Μπαρ.

Ο Μάλερ ανέλαβε την ευθύνη διεξαγωγής της έρευνας του FBI για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, αμέσως μετά την απόλυση από τον πρόεδρο Τραμπ του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ (Μάιος 2017).

Η έρευνα είχε ως αντικείμενο διερεύνησης το ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης από τον πρόεδρο Τραμπ ή συνεργάτες του, μέσω της απόλυσης του Κόμεϊ που διερευνούσε τις επικοινωνίες του πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Μάικλ Φλιν με Ρώσους αξιωματούχους, την περίοδο της μετάβασης της προεδρικής εξουσίας στον Τραμπ.

Παράλληλα, έγινε διερεύνηση του ενδεχόμενου διάπραξης συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και Ρώσων επιχειρηματιών ή πρακτόρων.

Ο Μάλερ επέκτεινε το πλαίσιο της έρευνας και στις επιχειρηματικές δραστηριότητες των (πρώην) συνεργατών του προέδρου Τραμπ με την Ρωσία, εξέλιξη που οδήγησε στην απαγγελία κατηγοριών και την καταδίκη του πρώην προέδρου της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Πολ Μάναφορτ.

Ο ειδικός ανακριτής, πέρα από τα ανακριτικά του καθήκοντα για την εξέλιξη της έρευνας, αλλά και την συλλογή στοιχείων τεκμηρίωσης των κατηγοριών, είχε και εισαγγελικά καθήκοντα επί τη βάσει της απαγγελίας κατηγοριών και υπό την σύμφωνη γνώμη ειδικού σώματος ενόρκων (grand jury).

Οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την (πλήρη) δημοσιοποίηση της αναφοράς του Μάλερ, ώστε να ενισχύσουν το πλαίσιο των ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη ή προγραμματίζεται να ενεργοποιηθούν, τόσο για τον τρόπο λήψης αποφάσεων στην κυβέρνηση Τραμπ, όσο και για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Αμερικανού προέδρου.

Πηγές: “Politico,” ABC News, CNN
09/04/2019 09:37
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Κυρώσεις για την υπόθεση Κασόγκι σε 16 Σαουδάραβες επέβαλε η Ουάσιγκτον

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: