Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης κατά την διάρκεια της υπογρααφής των πρωτοκόλλων συναντίληψης και συνεργασίας τα οποία αφορούν στην αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, Κρήτη, Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019. Φωτογραφία: ΥΠΕΘΑ

Πρωτόκολλα αξιοποίησης περιουσίας ΥΠΕΘΑ μεταξύ Αποστολάκη-Δήμων Ηρακλείου και Χανίων

Πρωτόκολλα Συναντίληψης και Συνεργασίας τα οποία αφορούν στην αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, υπεγράφησαν την Παρασκευή 12 Απριλίου 2019, μεταξύ του ΥΠΕΘΑ και των Δήμων Χανίων και Ηρακλείου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Τα πρωτόκολλα που υπέγραψαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης και οι Δήμαρχοι Χανίων Αναστάσιος Βάμβουκας και Ηρακλείου Βασίλειος Λαμπρινός, αποσκοπούν:

  • Στην αξιοποίηση, κατά τον βέλτιστο τρόπο, της ακίνητης περιουσίας του ΥΠΕΘΑ, προς όφελος τόσο των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου με τη δημιουργία υποδομών οι οποίες θα εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον.
  • Στην εξυπηρέτηση λόγων γενικού συμφέροντος, αναγόμενων στην ανάγκη οικονομικής ανάπτυξης των οικείων Δήμων.
  • Στη σύμπραξη δύο βασικών θεσμών της Πολιτείας (Ένοπλες Δυνάμεις-Τοπική Αυτοδιοίκηση).

Ειδικότερα, το πρωτόκολλο ΥΠΕΘΑ-Δήμου Χανίων αφορά στην αξιοποίηση του στρατοπέδου «Μαρκοπούλου». Στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου προβλέπεται η συγκρότηση επιτροπής στρατηγικής συνεργασίας, με συμμετοχή εκπροσώπων αμφοτέρων των συμβαλλομένων μερών, προκειμένου να καθορισθεί το ειδικότερο πλαίσιο αξιοποίησης του εν λόγω στρατοπέδου. Επισημαίνεται ότι μετά από ενέργειες του ΥΠΕΘΑ έχει εγκριθεί η ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έτους 2019 του έργου μετεγκατάστασης των Μονάδων/Υπηρεσιών του στρατοπέδου ‘’Μαρκοπούλου’’ στο στρατόπεδο ‘’Ραπτοπούλου’’ στα Χανιά.

Το παρών στην υπογραφή του πρωτοκόλλου από τους κ.κ. Αποστολάκη και Βάμβουκα, έδωσαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης καθώς και τοπικοί Βουλευτές.

  • Το πρωτόκολλο ΥΠΕΘΑ-Δήμου Ηρακλείου αφορά στην πολεοδόμηση των πρώην στρατοπέδων «Μπετεινάκη», «Γιακουμάκη» και «Θεοδοσάκη», προκειμένου να επιτευχθεί η βέλτιστη αξιοποίηση τους, επ’ ωφελεία και των δύο μερών, καθώς και την παραχώρηση προς χρήση από το Δήμο τμήματος του πρώην Στρατοπέδου ‘’Μπετεινάκη’’, με αποκλειστικό σκοπό την κατασκευή σχολικού συγκροτήματος.

Παρόντες στην υπογραφή του πρωτοκόλλου ήταν ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και τοπικοί Βουλευτές.

Στο περιθώριο της επίσκεψης του στην Κρήτη ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας μετέβη στις περιοχές που έχουν τοποθετηθεί στρατιωτικές γέφυρες τύπου Bailey, λόγω των καταστροφών που προκλήθηκαν από έντονα καιρικά φαινόμενα, στον Πλατανιά και το Πατελάρι. Επίσης επισκέφθηκε και την περιοχή του Αλικιανού όπου προγραμματίζεται η τοποθέτηση στρατιωτικής γέφυρας τύπου Bailey στον ποταμό Κερίτη.

Τσίπρας και Ράμα συναντήθηκαν στην Κροατία: Τα δικαιώματα ελληνικής μειονότητας στο επίκεντρο