Προσπάθεια «αναβίωσης» των ελικοπτέρων Α-109 του ΕΚΑΒ για αεροδιακομιδές: Αρωγός το Νιάρχος




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL Γ.Σ.

Πολλές φορές έχουμε γράψει για την τύχη των πτητικών μέσων και πως δεν ήταν λίγες οι φορές που μεταμορφώθηκαν σε «ιπτάμενα ταξί» για να εξυπηρετήσουν την εκάστοτε ηγεσία, πολιτική ή στρατιωτική. Δεν είναι λίγες αυτές οι ώρες που σπαταλήθηκαν και που θα σπαταλούνται μελλοντικά με ποικίλους τρόπους.

Όμως η σπατάλη των ωρών υπέρ του κοινωνικού συνόλου, για να σωθεί έστω κι ένας άνθρωπος ποτέ δεν απασχόλησε και δεν θ’ απασχολήσει κανέναν. Ακόμη κι αν το ελικοδρόμιο του νησιού δεν συμπεριλαμβάνεται στα σχέδια για να προσεγγίσει παραδείγματος χάριν ένα Chinook- που χρειάζεται μεγαλύτερο σε διαστάσεις πεδίο για προσγείωση- αν απαιτείται για να σωθεί ο συνάνθρωπος, το πλήρωμα με την εμπειρία του θα το προσγειώσει και γι’ αυτό είμαστε σίγουροι, μας διαβεβαιώνουν όλοι οι ιπτάμενοι απ’ όλους τους κλάδους.

Αυτή η σπατάλη όμως ακόμη και των ωρών «ζωής», έτσι θα τις χαρακτηρίσουμε, δεν παύει να είναι σπατάλη και να κόβει άλλες δραστηριότητες μιας και τα πτητικά μέσα κυρίως τα ελικόπτερα φορτώνονται πολύ γρήγορα με τις ώρες οι οποίες φυσικά τα οδηγούν στον απαραίτητο έλεγχο, γεγονός που μεταφράζεται σε «off» για κάποιο χρονικό διάστημα, που αν λείπει ένα ανταλλακτικό, τότε αυτός ο χρόνος επιτείνεται.

Έως τώρα με βάση τα στατιστικά στοιχεία που υπάρχουν διαθέσιμα στις ιστοσελίδες της Πολεμικής Αεροπορίας ή και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, οι αποστολές που έχουν πραγματοποιήσει όλα τα διαθέσιμα πτητικά μεταγωγικά μέσα της ΠΑ φτάνουν τις 184 αποστολές, συμπληρώνοντας 481,9ώρες, μεταφέροντας 261 ασθενείς.

Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό με τα θέματα που έχουν τα Super Puma αυτή την περίοδο και με την εν εξελίξει διαδικασία για την υποστήριξη των ελικοπτέρων έρευνας και διάσωσης, που έχουν επωμιστεί πολλά χρόνια τώρα και το κομμάτι της αεροδιακομιδής, από την αρχή του έτους έχουν γράψει 113 ώρες μόνο για τη μεταφορά ασθενών από την ακριτική Ελλάδα, ενώ «φορτωμένα» με ώρες παρατηρούμε πως είναι και τα C-27 J Spartan, που έχουν φτάσει τις 273.

Ο Στρατός Ξηράς με τα Chinook και τα ΝΗ-90 έχει κάνει 309 αεροδιακομιδές συμπληρώνοντας 864 πτητικές ώρες.

Εικόνα από ελικόπτερο της Αεροπορίας Στρατού Chinook. Μεταφορά νεογέννητων από ακριτικά νησιά στην Αθήνα ή το Ηράκλειο Κρήτης μιας και τα περισσότερα νοσοκομεία του ανατολικού Αιγαίου δυστυχώς δεν δύναται να υποστηρίξουν απόλυτα όλα τα περιστατικά κυρίως με νεογνά. Πηγή Hellas Journal
  • Προς τα πού κινείται το κομμάτι των αεροδιακομιδών και ποιος ο ρόλος της ΠΑ

Σύμφωνα με ανώτατες πηγές της Πολεμικής Αεροπορίας, εδώ και καιρό το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει κάνει γνωστό πως θέλει να βοηθήσει το υπουργείο υγείας, το ΕΚΑΒ, φυσικά και τις Ένοπλες Δυνάμεις, με την προσφορά ελικοπτέρων αποκλειστικά για αεροδιακομιδές καθώς και δυο αεροσκάφη για τον ίδιο λόγο.

Οι συσκέψεις ανάμεσα στις ομάδες εργασίας φαίνεται πρώτον πως έχουν καταλήξει στην «ανασύσταση» των ήδη υπαρχόντων Α-109 που έχει το ΕΚΑΒ και βρίσκονται στην 112 Πτέρυγα Μάχης της Ελευσίνας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρία ελικόπτερα αυτού του τύπου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από τα τρία σε πτητική κατάσταση μπορούν να επανέλθουν τα δυο. Γι’ αυτό έχουν κατατεθεί δυο προτάσεις, η μια από την εταιρία Leonardo και η δεύτερη από την ΕΑΒ.

Η Πολεμική Αεροπορία πάντως έχει σημειώσει προς τους ανθρώπους του ιδρύματος Στ. Νιάρχος και προς το ΕΚΑΒ πως ότι γίνει για το θέμα των Α-109 θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει Follow on support τουλάχιστον 10ετίας, ενώ στη σύμβαση που θα γίνει είναι απαραίτητο να συμπεριλαμβάνεται η εκπαίδευση των πληρωμάτων και τεχνικών.

Οι ίδιες πηγές έλεγαν πάντως εφόσον αυτό γίνει γρήγορα, πολύ πιθανό τα συγκεκριμένα ελικόπτερα να ενταχθούν στην 358 Μοίρα, μαζί με τα ΑΒ 205 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σ’ ότι αφορά τα αεροσκάφη αεροδιακομιδών ζητήθηκε η τεχνογνωσία της Πολεμικής Αεροπορίας για το πώς πρέπει να είναι, τι τεχνικά χαρακτηριστικά πρέπει να έχουν και τι επιπλέον χρειάζεται. Ανάμεσα στην έκθεση της Πολεμικής Αεροπορίας, εκείνο που μπορεί να ξεχωρίσει είναι πως οι επιτελείς επαναλαμβάνουν κάτι πάρα πολύ βασικό:

Πως όποιος κι’ αν είναι ο τύπος του αεροσκάφους που θα προκριθεί γι’ αυτή την τόση σημαντική ανθρωπιστική αποστολή, πρέπει να έχει το λιγότερο τεχνική υποστήριξη με ανταλλακτικά το λιγότερο για μια δεκαετία ενώ και στη συνέχεια να μην υπάρχει κλείσιμο της γραμμής παραγωγής, κάτι που δεν είναι λίγες οι φορές που έχει αντιμετωπίσει η Πολεμική Αεροπορία και ψάχνει στα πιο απίθανα σημεία να βρει ανταλλακτικά για να υποστηρίξει τα αεροσκάφη της ή τα ελικόπτερα.

Τέλος έχει υπογραφεί τις τελευταίες ημέρες ένα μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στο ΕΚΑΒ και την Πολεμική Αεροπορία για την αξιοποίηση αυτών των μέσων, τόσο των Α-109 όσο και των αεροσκαφών για τις αεροδιακομιδές, αν κι ακόμη είναι νωρίς καθώς δεν έχει κλειδώσει ο τύπος που θα αποτελεί τον επόμενο «από μηχανής Θεό».

Η Ελλάδα απάντησε σε Κροατία και ΗΑΕ για την πώληση των F-16 Block 30: Tι προτείνει η ΠΑ…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: