Προσφυγές κατά του αποτελέσματος ετοιμάζει ο σουλτάνος μετά τα εκλογικά “χαστούκια”




Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δέχθηκε σήμερα ένα χωρίς προηγούμενο «χαστούκι» καθώς το κόμμα του, σύμφωνα με τα ακόμη μερικά αποτελέσματα, έχασε την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη στις χθεσινές δημοτικές εκλογές.

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους είχε ριχτεί με όλες του τις δυνάμεις στην προεκλογική εκστρατεία ενόψει αυτών των εκλογών, πραγματοποιώντας μια εκατοστή προεκλογικές συγκεντρώσεις σ’ όλη τη χώρα και ανάγοντας την ψηφοφορία σε δημοψήφισμα για το πρόσωπό του μέσα σε πλήρη οικονομική θύελλα.

  • Μολονότι διατήρησε μια μικρή πλειοψηφία σε εθνική κλίμακα, τα μερικά αποτελέσματα φέρουν την αντιπολίτευση νικήτρια στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, τις δύο κύριες πόλεις της χώρας, τις οποίες ήλεγχαν εδώ και 25 χρόνια το AKP και οι ισλαμιστές προκάτοχοί του.
  • Στην Κωνσταντινούπολη, οι δύο κύριοι υποψήφιοι έρχονται στήθος με στήθος και χθες το βράδυ ανακοίνωσαν αμφότεροι τη νίκη τους.

Όμως ο πρόεδρος της Εκλογικής Επιτροπής (YSK) Σαντί Γκιουβέν δήλωσε σήμερα πως τα μερικά αποτελέσματα δείχνουν πως επικεφαλής στην Κωνσταντινούπολη είναι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος προηγείται κατά 28.000 ψήφους.

Ο Γκιουβέν υπογράμμισε πάντως πως εξετάζονται προσφυγές για λίγο περισσότερες από 80 κάλπες.

  • «Ελπίζω ότι θα έχουμε σύντομα τα τελικά αποτελέσματα και θα μπορέσουμε να ξαναπιάσουμε δουλειά», αντέδρασε σήμερα ο Ιμάμογλου και υποσχέθηκε να διοικήσει την Κωνσταντινούπολη με πλήρη διαφάνεια.

Σήμερα το μεσημέρι, είχε ήδη αλλάξει το βιογραφικό του στο Twitter και εμφανιζόταν ως «δήμαρχος της Μεγάλης Κωνσταντινούπολης».

Προσφυγές

Όποιο κι αν θα είναι το αποτέλεσμα της μάχης της Κωνσταντινούπολης, της οικονομικής και δημογραφικής καρδιάς της χώρας, ο Ερντογάν έχει ήδη καταγράψει μια ηχηρή ήττα χάνοντας την πρωτεύουσα.

  • Σύμφωνα με τα ακόμη μερικά αποτελέσματα που μεταδόθηκαν από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Μανσούρ Γιαβάς έρχεται πρώτος με 50,90% των ψήφων, έναντι 47,06% που λαμβάνει ο υποψήφιος της πλειοψηφίας Μεχμέτ Οζασεκί.
  • Ωστόσο, σε μια ένδειξη ότι δεν θα επιτρέψει να χάσει τις δύο κύριες πόλεις της Τουρκίας χωρίς να κάνει τίποτα, το AKP ανακοίνωσε στη διάρκεια της περασμένης νύκτας πως θα καταθέσει προσφυγές για να επανεξετασθεί η εγκυρότητα δεκάδων χιλιάδων ψηφοδελτίων, τα οποία θεωρεί άκυρα.

Σύμφωνα με το Ανατολή, 290.000 ψήφοι καταμετρήθηκαν ως άκυρες στην Κωνσταντινούπολη και 90.000 στην Άγκυρα.

Φοβούμενη νοθεία, η αντιπολίτευση κάλεσε από την πλευρά της τους παρατηρητές να μην φύγουν από τα εκλογικά τμήματα, ακόμη και «να μην κοιμηθούν για 48 ώρες».

Ο πρόεδρος Ερντογάν προτίμησε στη διάρκεια της περασμένης νύκτας να επικεντρωθεί στη νίκη του σε εθνική κλίματα, καθώς ο συνασπισμός που σχηματίσθηκε από το AKP και τους υπερεθνικιστές του MHP κέρδισε 51,67% στο σύνολο των ψηφοφοριών, σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα.

«Το γεγονός ότι διατηρεί την πλειοψηφία του 51% είναι πολύ σημαντικό», αναλύει η Αϊσέ Αγιατά, καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Μέσης Ανατολής στην Άγκυρα. «Αυτό του επιτρέπει να διατηρεί τη νομιμότητά του».

  • Όμως η Κωνσταντινούπολη παραμένει μια μείζων πόλη για τον Ερντογάν, ο οποίος μεγάλωσε και άρχισε την πολιτική καριέρα του ως δήμαρχός της από το 1994 μέχρι το 1998. Γι’ αυτό είχε στείλει εκεί τον πιστό πρώην πρωθυπουργό του, τον Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Για την Αγιατά, «ο Ερντογάν είναι τραυματισμένος από τα αποτελέσματα της Κωνσταντινούπολης, αλλά παραμένει όρθιος».

Ανησυχίες

Τα αποτελέσματα που πέτυχε η αντιπολίτευση στην Άγκυρα είναι περισσότερο αξιοσημείωτα επειδή το AKP είχε συντριπτική υπεροχή στην κάλυψη της προεκλογικής εκστρατείας από τα μέσα ενημέρωσης, πολλά από τα οποία ελέγχονται από την εξουσία.

  • Όμως η οικονομική κατάσταση φαίνεται πως κατέβαλε το AKP, καθώς πολλοί ψηφοφόροι τους οποίους συνάντησε το Γαλλικό Πρακτορείο στα εκλογικά τμήματα της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας έβαζαν το θέμα αυτό στην κορυφή των ανησυχιών τους.
  • Ενώ το AKP είχε στηριχθεί σε μια ισχυρή ανάπτυξη για να επιτύχει τις εκλογικές νίκες του από το 2002 και μετά, αυτή τη φορά χρειάσθηκε να διαχειριστεί την πρώτη ύφεση εδώ και 10 χρόνια, πληθωρισμό ρεκόρ και ανεργία σε άνοδο.

«Η οικονομική κρίση έπληξε αληθινά τους ψηφοφόρους του», εξηγεί ο Μπερκ Εσέν, επισκέπτης καθηγητής στο πανεπιστήμιο Μπιλκέντ της Άγκυρας.

«Ο Ερντογάν πέτυχε την υποστήριξη της βάσης του υποσχόμενος πως η πολιτική σταθερότητα θα έφερνε την οικονομική ευημερία», συνεχίζει. «Όμως ούτε το ένα ούτε το άλλο δεν επιτεύχθηκαν στη διάρκεια των θητειών του».

Ο κύριος υποψήφιος της αντιπολίτευσης για τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης δήλωσε σήμερα ότι έχει προβάδισμα 25.158 ψήφων από τον αντίπαλό του του κυβερνώντος κόμματος AKP του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με την τράπεζα δεδομένων του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου δήλωσε επίσης πως το Εκλογικό Συμβούλιο έχει περιλάβει στο αποτέλεσμα το 99,95% των ψήφων στην Κωνσταντινούπολη και φαίνεται πως το προβάδισμα έχει ελαφρώς διευρυνθεί στις 25.755 ψήφους.

  • Το AKP ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα πως περιμένει ότι θα αλλάξει υπέρ του, μέσω προσφυγών, το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών στην Άγκυρα. Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης κέρδισε τον έλεγχο της πρωτεύουσας στις χθεσινές δημοτικές εκλογές.
  • Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα, ο Γενικός Γραμματέας του AKP Φατίχ Σαχίν δήλωσε πως το κόμμα του θα προσφύγει εναντίον των εκλογικών αποτελεσμάτων σε κάθε περιφέρεια της πρωτεύουσας. Πρόσθεσε πως το AKP θα σημειώσει «σημαντική πρόοδο» ως αποτέλεσμα των προσφυγών αυτών.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε πως ο κύριος υποψήφιος της αντιπολίτευσης στην Κωνσταντινούπολη έχει προβάδισμα 0,28 της ποσοστιαίας μονάδας επί του υποψηφίου του AKP με καταμετρημένο το 99,8% των ψήφων. Προηγουμένως και τα δύο κόμματα είχαν ανακηρύξει τη νίκη τους στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας.

01/04/2019 14:03
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Χάνει και την Κωνσταντινούπολη ο Ερντογάν, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: