Πολλές αντιδράσεις στη Γερμανία: Προεκλογική αφίσα της AfD εικονίζει μια γυμνή σκλάβα




Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε μια αφίσα που κυκλοφόρησε η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) για τις ευρωεκλογές, στην οποία χρησιμοποιήθηκε ένας πίνακας του 19ου αιώνα, προς μεγάλη δυσαρέσκεια του αμερικανικού μουσείου στο οποίο ανήκει.

Η τοπική οργάνωση του Βερολίνου της AfD επέλεξε για την αφίσα αυτή έναν πίνακα του 1866 που εικονίζει τέσσερις γενειοφόρους άνδρες με τουρμπάνια να εξετάζουν τα δόντια μιας γυμνής σκλάβας. Κάτω από την εικόνα, πρόσθεσε τα σλόγκαν: “Οι Ευρωπαίοι ψηφίζουν την AfD” και “Για να μην γίνει Ευραβία (σ.σ. λογοπαίγνιο με την “Αραβία”) η Ευρώπη”.

Το Ινστιτούτο Τέχνης Κλαρκ, που εδρεύει στη Μασαχουσέτη και έχει στην κατοχή του τον πίνακα “Το σκλαβοπάζαρο” του Γάλλου, οριενταλιστή ζωγράφου Ζαν-Λεόν Ζερόμ, διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός αυτό. “Καταδικάζουμε σθεναρά τη χρήση του πίνακα για τη στήριξη των πολιτικών θέσεων της AfD και τους γράψαμε, ζητώντας να σταματήσουν”, είπε ο Όλιβερ Μίσλεϊ, ο διευθυντής του Ινστιτούτου.

Ο Μίσλεϊ παραδέχτηκε πάντως ότι κανείς δεν έχει πλέον τα πνευματικά δικαιώματα του πίνακα και για τον λόγο αυτό δεν μπορεί ο ίδιος να απαγορεύσει σε κάποιον να χρησιμοποιεί την εικόνα.

Έντονες ήταν ωστόσο οι αντιδράσεις και στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Ζέραπ Γκούλερ, μέλος του συντηρητικού κόμματος CDU της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, έγραψε στο Twitter: “Όχι, οι πραγματικοί Ευρωπαίοι δεν εκλέγουν ρατσιστές. Οι πραγματικοί Ευρωπαίοι δεν υπερασπίζονται την Ευρώπη με τον φόβο και το μίσος”.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Βερολίνο, Germany

Ο Ερντογάν απαντά στον Τραμπ: Κατηγορεί για “τρομοκρατία” υπάλληλο προξενείου των ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: