Περισσότερα από 103.000 κιλά τσουρέκι για το Πάσχα στην Θεσσαλονίκη: “Ζεσταίνεται” η αγορά




Εορταστικό τραπέζι, σε τιμές που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν εμφανίζουν διαφοροποίηση σε σχέση με τις περσινές, αλλά και με επάρκεια προϊόντων, μπορούν να “στήσουν” και φέτος τα ελληνικά νοικοκυριά, τα οποία παραμένοντας πιστά στην τακτική της έρευνας αγοράς που εκπαιδεύτηκαν να κάνουν στα χρόνια της κρίσης, ξεκίνησαν μόλις σήμερα Μεγάλη Πέμπτη να πραγματοποιούν τις αγορές τους.

  • Όπως αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι επαγγελματίες της αγοράς, το καταναλωτικό κοινό ξεκίνησε μόλις σήμερα, δειλά-δειλά και χωρίς υπερβολές τις αγορές του για το πασχαλινό τραπέζι, αργότερα από κάθε άλλη χρονιά. Οι ίδιοι διατυπώνουν την εκτίμηση, αλλά και την ελπίδα, ότι αύριο και το Μεγάλο Σάββατο η κίνηση θα είναι πιο αυξημένη, αφού τις προηγούμενες ημέρες ήταν, σημειώνουν, ιδιαίτερα υποτονική.

Βέβαια, όπως έσπευσαν να επισημάνουν, το καταναλωτικό κοινό έκανε την έρευνα αγοράς του τις προηγούμενες ημέρες και από σήμερα, έχοντας κατασταλάξει, προβαίνει στις αγορές τους. Η έρευνα αγοράς κρίνεται απαραίτητη και φέτος, καθώς οι τιμές, σε ορισμένα είδη κυρίως, παρουσιάζουν σημαντικές αποκλίσεις ανάλογα με το σημείο πώλησης. Στα περισσότερα είδη καταγράφονται σταθεροποιητικές τάσεις σε σχέση με πέρυσι, σε άλλα εμφανίζεται μείωση και σε ορισμένα “υπάρχει άνοδος, κυρίως λόγω των ζημιών που υπέστησαν οι παραγωγοί λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν τις καλλιέργειες τους, κυρίως σε τομάτες, πατάτες και κρεμμύδια”.

Κορύφωση της κίνησης αύριο και το Μ. Σαββάτο, αναμένουν οι επαγγελματίες στο “Καπάνι”

Την εκτίμησή του ότι αύριο και το Μ. Σάββατο αναμένεται κορύφωση της καταναλωτικής κίνησης στην αγορά του Καπανίου, εκφράζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος του συλλόγου των επαγγελματιών της, Άρης Ανδρεάδης, τονίζοντας ότι “από σήμερα οι καταναλωτές ξεκίνησαν δειλά- δειλά να κάνουν κάποιες αγορές”.

Αναφορικά με τις τιμές, ο ίδιος σημειώνει ότι κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα, ακόμα και σε χαμηλότερα σε ορισμένα είδη. Συγκεκριμένα, τα “ντόπια ελληνικά αμνοερίφια πωλούνται σε ένα εύρος τιμών από 5,50 ευρώ/κιλό έως και 7,50 ευρώ/κιλό, όταν πέρυσι διαμορφώνονταν σε 7,50-8,50 ευρώ/κιλό”. Ο ίδιος διευκρινίζει ότι “το αρνάκι θα το βρει κάποιος στην τιμή μεταξύ των 5,50-6 ευρώ/κιλό και το κατσίκι στα 6-6,50 ευρώ/κιλό”.

Αναφορικά με τα οπωροκηπευτικά επισημαίνει ότι καταγράφεται μικρή υποχώρηση τιμών στα περισσότερα είδη, με τις σαλάτες στο 1-1,20 ευρώ/κιλό και τα κρεμμύδια 50 λεπτά/κιλό, ενώ “οι αυξήσεις στις τομάτες και τις πατάτες, που πωλούνται προς 1,50-2 ευρώ/κιλό και 1-1,20 ευρώ/κιλό αντίστοιχα, οφείλονται στη χαμηλή προσφορά και την αυξημένη ζήτηση”. Μεταξύ άλλων ο ίδιος επισήμανε ότι “επάρκεια υπάρχει σε όλα τα είδη” και πρόσθεσε πως “η ποιότητα των προϊόντων στο Καπάνι είναι άριστη”.

Υποτονική η κίνηση στις λαϊκές αγορές

Υποτονική χαρακτηρίζει την κίνηση στις λαϊκές αγορές ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Θράκης, Βασίλης Μακρίδης, τονίζοντας ότι “παρά τις λογικές τιμές, ακόμη και χαμηλότερες σε πολλά είδη, καταγράφουμε πτώση σε ποσοστό 30%, σε σχέση με πέρυσι”.

  • Διευκρινίζει πως “πλέον οι Ελληνίδες νοικοκυρές, όχι μόνο κάνουν εξαντλητική έρευνα αγοράς, αλλά ψωνίζουν και τα άκρως απαραίτητα. Δεν ξεφεύγουν ούτε στο ελάχιστο. Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, η αγοραστική δύναμη συρρικνώθηκε, η κατανάλωση μειώθηκε και πλέον τα ελληνικά νοικοκυριά δείχνουν να έχουν μάθει στα λίγα, ή στα άκρως αναγκαία και απαραίτητα”.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές των προϊόντων στις λαϊκές αγορές, ο ίδιος λέει ότι είτε δεν υπάρχουν μεταβολές συγκριτικά με πέρυσι είτε κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα, με “εξαίρεση τις τομάτες και τις πατάτες που παρουσιάζουν αύξηση 20%, λόγω μειωμένης προσφερόμενης ποσότητας”.

Ενδεικτικά αναφέρει ότι το μαρούλι πωλείται προς 70-80 λεπτά, το ματσάκι τεσσάρων τεμαχίων φρέσκου κρεμμυδιού προς 1 ευρώ, τα δύο κουνουπίδια προς 1 ευρώ, το μπρόκολο, από 0,50 έως 0,75 ευρώ και οι πράσινες σαλάτες προς 0,60 ευρώ. Αναφορικά με τα φρούτα, ο κ. Μακρίδης επισήμανε, ότι οι τιμές τους διαμορφώνονται στα περσινά επίπεδα, με τα μήλα και τα πορτοκάλια στα 0,50 με 1 ευρώ /κιλό και τις μπανάνες στο 1 ευρώ/κιλό.

Δυστυχώς, όπως επισημαίνει ο ίδιος, οι πατάτες, που αποτελούν απαραίτητο συνοδευτικό σε κάθε ελληνικό τραπέζι, πωλούνται προς 0,71-1 ευρώ/κιλό, όταν πέρυσι ξεκινούσαν από τα 0,58 ευρώ/κιλό και οι τομάτες προς 1,50-2 ευρώ/κιλό, στο +10-20%, ανάλογα με την ποιότητα, λόγω χαμηλής προσφοράς και αυξημένης ζήτησης”. Κατά τον κ.Μακρίδη, κάποιος μπορεί να βρει στις λαϊκές αγορές αβγά προς 10-25 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος.

Επάρκεια και “αδιαμφισβήτητη ποιότητα” στα κρέατα

Ολοένα και «περισσότεροι καταγράφονται οι Έλληνες καταναλωτές που γυρνούν στα καταστήματα από όπου παραδοσιακά αγόραζαν τα κρεατικά τους» τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Κρεοπωλών Νομού Θεσσαλονίκης, Σάββας Κεσίδης, προσθέτοντας: “Ο πελάτης κάνει τον κύκλο του. Μπορεί περιοδικά να τον χάσει ο καταστηματάρχης, λόγω των προσφορών σε άλλα σημεία πώλησης, όμως αργά ή γρήγορα η ποιότητα κερδίζει την ψήφο εμπιστοσύνης τους, ενώ η προσωπική σχέση που μπορούν να αναπτύξουν με τον καταστηματάρχη λειτουργεί ιδιαίτερα θετικά στην ψυχολογία τους”.

Υπογραμμίζει ότι με βάση την εμπειρία του, “ο καταναλωτής, μετά από τα τόσα χρόνια οικονομικής κρίσης και τις δοκιμές που έκανε, φαίνεται να έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του. Πλέον, γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι τελικά ο Έλληνας καταναλωτής τείνει περισσότερο στην πεποίθησή του… καλύτερα να καταναλώνω λιγότερη ποσότητα και ποιοτικά, παρά πολλή και άγευστη”. Επάρκεια, λέει, υπάρχει στα πάντα ενόψει των εορτών και η ποιότητα των προϊόντων προς πώληση είναι αδιαμφισβήτητη, οι δε τιμές σταθερές.

  • Χαρακτηριστικά τονίζει ότι και φέτος οι κρεοπώλες διατηρούν τις περσινές τιμές των αμνοεριφίων, δηλαδή στα 4,80-5 ευρώ/κιλό στον παραγωγό και ως 9 ευρώ/κιλό για τους καταναλωτές και επανέλαβε ότι “οτιδήποτε πωλείται σε τιμή κάτω των 8 ευρώ/κιλό, θα πρέπει να προβληματίσει τους καταναλωτές, ιδίως εάν το προϊόν υποστηρίζεται ότι είναι ελληνικής προέλευσης”. Όπως επισημαίνει, “ακόμη και τα εισαγόμενα αμνοερίφια, με τα περισσότερα να έρχονται από την Ρουμανία, εάν είναι ποιοτικά και φρέσκα, δεν μπορούν να πωλούνται κάτω των 6 ευρώ/κιλό. Οι πολύ χαμηλές τιμές θα πρέπει να βάζουν τον καταναλωτή σε σκέψεις, ενώ θα πρέπει να κινητοποιούν και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους, γιατί η μόνη εξήγηση είναι πως περνούν κρέατα από τα σύνορα, χωρίς να γίνονται οι επιβεβλημένοι έλεγχοι”.

Μεταξύ άλλων επαναλαμβάνει ότι οι παραγγελίες αμνοεριφίων στα κρεοπωλεία βαίνουν μειούμενες και τονίζει πως “την τελευταία πενταετία τζίρος και παραγγελίες έχουν μειωθεί 20% τουλάχιστον, ενώ το τεφτέρι συνεχίζει να ανθίζει”.

Ως και 100.000 κιλά τσουρεκιού από τους Ζαχαροπλάστες

Σε 80.000-100.000 υπολογίζονται τα κιλά τσουρεκιού που έχουν ήδη παρασκευάσει και θα φτιάξουν φέτος, για τις εορτές του Πάσχα, οι ζαχαροπλάστες στον νομό Θεσσαλονίκης, με τον πρόεδρο της Συντεχνίας Ζαχαροπλαστών της πόλης, Μάριο Παπαδόπουλο να επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι τιμές κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα.

Χαρακτηριστικά σημειώνει ότι οι τιμές διαμορφώνονται στα 10-13 ευρώ/κιλό στο απλό τσουρέκι, ενώ σε ό,τι αφορά τα επικαλυμμένα με σοκολάτα και στολισμένα “ανάλογα με το μέγεθός τους, οι τιμές συσκευασίας κυμαίνονται στα 25-30 ευρώ”.

Στα περσινά επίπεδα βρίσκονται και οι τιμές στα σοκολατένια αβγά, που ξεκινούν- σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο- από το 1,50 ευρώ και φτάνουν ως “και 100 ευρώ, εάν κάποιος θέλει ένα τεράστιο σοκολατένιο αβγό”.

Μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι η κίνηση στα ζαχαροπλαστεία καταγράφεται υποτονική και προσθέτει: “περιμένουμε από σήμερα το καταναλωτικό κοινό να κάνει τις διορθωτικές κινήσεις”. Άλλωστε όπως επισημαίνει, ζαχαροπλαστεία αποτελούν από τους τελευταίους σταθμούς των ελληνικών νοικοκυριών την περίοδο του Πάσχα” και πρόσθεσε “πιστεύω ότι τις επόμενες ημέρες θα ζήσουμε πολύ καλύτερες ημέρες, δεδομένο ότι τα καλούδια μας είναι προτιμητέα και για δώρα”.

Ως και 3.000 κιλά τσουρέκια από τους αρτοποιούς

Σε 2.500-3.000 υπολογίζονται τα κιλά τσουρεκιού που θα παρασκευάσουν για το καταναλωτικό κοινό τα 700 αρτοποιεία στο νομό Θεσσαλονίκης, με τις τιμές να κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα, ήτοι 10-14 ευρώ/κιλό, για τα απλά και τα σοκολατένια. “Με επικάλυψη σοκολάτας και στολισμένα η τιμή κιλού κυμαίνεται στα 13-14 ευρώ/κιλό” διευκρινίζει η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών νομού Θεσσαλονίκης “Ο Προφήτης Ηλίας”, Έλσα Κουκουμέρια, τονίζοντας “η τιμή κιλού για τα απλά, ξεκινά από τα 10 ευρώ”. Επισημαίνει δε ότι η τιμή στα σοκολατένια αβγά στα αρτοποιεία, κυμαίνεται από 1 ευρώ έως και 20-30 ευρώ.

“Οι καταναλωτές, αν και τα χρόνια της κρίσης έχουν εκπαιδευτεί πολύ, ωστόσο εξακολουθούν να μην εφιστούν την προσοχή τους στην τιμή ανά κιλό. Αγοράζουν φθηνότερα προϊόντα από διάφορες αλυσίδες, αλλά τελικά τα πληρώνουν ακριβότερα αφού το κόστος τους δεν παραπέμπει σε τιμή κιλού, αλλά σε γραμμάρια” υπογραμμίζει.

Μεταξύ άλλων, εκφράζει την ελπίδα της να αυξηθεί η κίνηση στα αρτοποιεία τις επόμενες ημέρες, υπογραμμίζοντας ότι “την περίοδο από τέλος Ιανουαρίου καταγράφεται πτώση 40% στον τζίρο των αρτοποιείων” και πρόσθεσε “δυστυχώς, ούτε η νηστεία λειτούργησε ευεργετικά για εμάς”.

25/04/2019 14:51
ΑΠΕ-ΜΠΕ Έλενα Αλεξιάδου
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

Χωρίς τρένα την Πρωτομαγιά: Ματαιώσεις δρομολογίων και την προηγούμενη ημέρα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: