Παρασκήνιο με βρετανικό χρώμα: Στη Νέα Υόρκη ο Μαυρογιάννης, συζητείται το Κυπριακό στο Σ.Α.




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Συναγερμός σήμανε στη Λευκωσία ενόψει της συζήτησης του Κυπριακού στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η οποία χρονικά τοποθετείται την ερχόμενη Πέμπτη, 2 Μαΐου.

Κι αυτό γιατί πρωτίστως στην κυπριακή πρωτεύουσα φθάνουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες μεθοδεύεται δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, που θα εκδοθεί μετά την ενημέρωση και τη συζήτηση και θα φέρει βρετανική σφραγίδα.

Ενόψει όλων αυτών αποφασίσθηκε η αποστολή στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, του πρέσβη, διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς, Ανδρέα Μαυρογιάννη. Η μετάβαση στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών του πρέσβη Ανδρέα Μαυρογιάννη κρίθηκε αναγκαία για πραγματοποίηση επαφών με μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και με αξιωματούχους της Γραμματείας του Διεθνούς Οργανισμού. Σημειώνεται συναφώς ότι ο κ. Μαυρογιάννης θα αναλάβει σύντομα Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ. Τούτο θα γίνει όταν θα υπάρξει αλλαγή του νομικού πλαισίου, ώστε να είναι ταυτόχρονα και διαπραγματευτής.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, παρασκηνιακά καταβάλλονται προσπάθειες από τη Βρετανία για την έκδοση δήλωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό μετά τη συζήτηση. Με βάση των πληροφοριών που φθάνουν στη Λευκωσία δεν αποκλείεται να υπάρξουν διατυπώσεις στη δήλωση που δεν θα ικανοποιούν την Κυπριακή Δημοκρατία. Ή θα δημιουργούν τετελεσμένα στη διαδικασία αλλά και επί της ουσίας.

Σημειώνεται συναφώς πως από την 1η Μαΐου του Συμβουλίου Ασφαλείας θα προεδρεύει η Ινδονησία, η οποία δεν φαίνεται να ευνοεί τις κινήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στο παρασκήνιο τις τελευταίες ημέρες. Είναι σαφές πως πάντα οι διεργασίες γίνονται σε επίπεδο των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και ενίοτε πρώτο βιολί παίζει το Λονδίνο. Πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αποκλείεται η ενημέρωση στο Συμβούλιο Ασφαλείας να γίνει αυτή τη φορά από την απεσταλμένη του ΓΓ, Τζέιν Χολ Λουτ.

Όπως συναφώς επισημαίνεται, στην τελευταία έκθεση του Γενικού Γραμματέα, ο Αντόνιο Γκουτέρες άφησε ανοικτό παράθυρο ευκαιρίας για νέες κινήσεις και πρωτοβουλίες στο Κυπριακό. Μια τοποθέτηση που δεν ικανοποιεί την τουρκική πλευρά, η οποία ήθελε και επιχείρησε να προωθήσει τούτο παρασκηνιακά, να κηρύξει ο Αντόνιο Γκουτέρες αδιέξοδο και λήξη των προσπαθειών.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε να συνεχίσει τις προσπάθειές του στο Κυπριακό, παρά το γεγονός ότι σήμερα δεν υπάρχουν προοπτικές για επανάληψη των διαπραγματεύσεων. Παράλληλα σαφώς και υποβαθμίζει τον στόχο που είχε θέσει ως προτεραιότητα στέλνοντας την τελευταία περίοδο στην περιοχή την Τζέιν Χολ Λουτ: Να διαμορφώσει ένα έγγραφο με «όρους αναφοράς». Να διαμορφωθεί, δηλαδή, η βάση των διαπραγματεύσεων, που θα οδηγήσει στην επίτευξη συμφωνίας.

Ο Γενικός Γραμματέας κρατώντας εν πολλοίς το Κυπριακό στον αναπνευστήρα έχει δυο επιλογές.

  • Είτε κάποια στιγμή θα βγάλει την πρίζα και θα κηρυχθεί τέλος των προσπαθειών.
  • Eίτε θα καταβάλει μια ακόμη προσπάθεια στο Κυπριακό. Επέλεξε το δεύτερο.

Πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αναφέρουν πως στους σχεδιασμούς του Γενικού Γραμματέα είναι να συγκαλέσει, ενδεχομένως τον Ιούνιο, μια πενταμερή σύνοδο, στα πρότυπα των δυο που πραγματοποιήθηκαν τον Ιανουάριο του 2017 στη Γενεύη και τον Ιούνιο-Ιούλιο του ίδιου χρόνου στο Κραν Μοντανά. Προσκαλώντας όλους τους εμπλεκόμενους, ο Αντόνιο Γκουτέρες θα επιχειρήσει να ξεκαθαρίσει οριστικά το τοπίο ως προς το τι μέλλει γενέσθαι στο Κυπριακό.

  • Εάν θα συγκληθεί ή όχι αυτή η Διάσκεψη (επίσημα ή με άτυπο χαρακτήρα), αυτό εξαρτάται από τους συμμετέχοντες στις προηγούμενες δυο Πενταμερείς. Η Άγκυρα δεν φαίνεται να συζητά στην παρούσα φάση οποιαδήποτε εξέλιξη στο Κυπριακό, παραπέμποντας για τον Ιούνιο. Όχι τυχαία τότε θα συζητείται και η ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο Συμβούλιο Ασφαλείας με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Οργανισμού, πάντως, έχει διαμηνύσει και μέσα από την έκθεσή του πως το πλαίσιο Γκουτέρες είναι στο τραπέζι και στη βάση αυτή να κινηθούν οι συζητήσεις σε μια τελική φάση της διαδικασίας.

Τουρκική γεώτρηση στην ΑΟΖ: Υλοποιεί βαθμηδόν τις απειλές της η Άγκυρα με τον «Πορθητή»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: