Παρακαλεί να μην επιβληθούν κυρώσεις ο Ακάρ για τους S-400: Απειλές και τελεσίγραφα…




Οι απειλές και τα τελεσίγραφα δεν είναι εποικοδομητικά, δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλούσι Ακάρ σχολιάζοντας την κρίση της Τουρκίας με τις ΗΠΑ για το θέμα των S-400.

Παράλληλα κάλεσε την Αμερική να μην επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, λέγοντας ότι παραμένει πιστή σύμμαχος του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού και άλλα μέσα ενημέρωσης, ο Τούρκος Υπουργός είπε από την Ουάσινγκτον όπου βρίσκεται ότι οι απειλές, τα τελεσίγραφα και οι διορίες χρόνου δεν είναι εποικοδομητικά και επιπλέον είναι αντίθετα με το πνεύμα της συμμαχίας.

Ανέφερε ότι η πιθανή ζώνη ασφαλείας στη Συρία πρέπει να δώσει απάντηση στις ανησυχίες ασφάλειας της Τουρκίας και ότι με τις ΗΠΑ εργάζονται γι αυτό.

Ο κ. Ακάρ είπε ότι η αγορά ρωσικών συστημάτων πυραυλικής αντιπυρικής άμυνας από την Άγκυρα δεν θα πρέπει να προκαλέσει κυρώσεις από τις ΗΠΑ, επειδή η Άγκυρα δεν είναι αντίπαλος της Ουάσινγκτον και παραμένει δεσμευμένος στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Ο Τούρκος υπουργός είπε επίσης ότι η Τουρκία αναμένεται να παραμείνει όχι μόνο αγοραστής των μαχητικών αεροσκαφών F-35 αλλά και συνεργάτης στην παραγωγή της, παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ ότι θα αποκλειστεί από το σχέδιο F-35 εάν αγοράσει το ρωσικό σύστημα S-400.

“Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η σύνδεση των S-400 με το έργο F-35 είναι ατυχής”, δήλωσε σε συνέδριο στην Ουάσινγκτον. «Αναμένουμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους εταίρους του έργου να τιμήσουν τις δεσμεύσεις τους».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι δεν θα επιτρέψουν να λειτουργούν τα F-35 παράλληλα με το ρωσικό αμυντικό σύστημα. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ουάσιγκτον είχε ανακοινώσει στην Άγκυρα ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει κυρώσεις για την αγορά των S-400 βάσει ενός νόμου περί κυρώσεων, του γνωστού ως CAATSA.

Ο κ. Ακαρ επανέλαβε την προσφορά της Τουρκίας να πραγματοποιήσει τεχνικές συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να αντιμετωπίσει “τεχνικές ανησυχίες” για την αγορά S-400.

Η Τουρκία αξιολογεί επίσης μια ανανεωμένη προσφορά από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αγορά πυραυλικών αμυντικών συστημάτων Patriot, πρόσθεσε ο κ. Ακάρ. “Πρόσφατα λάβαμε την αναθεωρημένη προσφορά για τους Patriot. Αυτή η προσφορά βρίσκεται τώρα στο τραπέζι, την μελετάμε προσεκτικά”.

Οι κυρώσεις είναι μονόδρομος εάν ο Ερντογάν δεν αλλάξει γνώμη: Όλα παίζονται πια…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: