Πάνω από τη Λήμνο τα F-35 και το σύνολο από τις 121 απογειώσεις στον Ηνίοχο (Φωτογραφίες)




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ. 

Την ώρα που τα F-35 με πλήρη μετάκαυση «έτρωγαν» τον διάδρομο απογείωσης της 117 Πτέρυγας Μάχης της Ανδραβίδας, που βρίσκεται το λίκνο για τους Έλληνες ιπταμένους, το Κέντρο Εκπαίδευσης Αεροπορικής Τακτικής, υπήρχε ήδη ένα καλά προετοιμασμένο σχέδιο, στο οποίο πήραν μέρος όλες οι δυνάμεις της συμμαχίας που μετέχουν στην άσκηση Ηνίοχος.

  • Το γεγονός ότι η Ελλάδα, οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Ιταλία με τα 5ης γενιάς F-35, και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, «έζωσαν» το Βορειανατολικό Αιγαίο και σύμφωνα με πηγές από την Πολεμική Αεροπορία ένα μεγάλο μέρος των ωρών που γράφτηκαν κατά τη χθεσινή ημέρα ήταν πάνω από την Λήμνο, σίγουρα μπορεί ο καθένας να καταλάβει πως αυτό σημαίνει πολλά, τόσο για την αξία της Πολεμικής Αεροπορίας- που την εμπιστεύονται ως σχεδιαστή της άσκησης οι σύμμαχοι- όσο και για τους ίδιους τους συμμάχους που δεν έδωσαν καμία σημασία στις λεγόμενες «αντι-νοταμ» που εκδόθηκαν από την Τουρκία, με την γνωστή διαμαρτυρία περί αποστρατικοποιημένων νησιών.
Στιγμιότυπο από την άσκηση “Ηνίοχος”. Φωτογραφία Hellas Journal

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως, εκτός της Λήμνου, υπήρξαν και χαμηλές διελεύσεις πολεμικών αεροσκαφών και πάνω από τη Λέσβο μιας και σχεδόν σε όλα τα νησιά του Β/Α Αιγαίου υπήρχαν διασκορπισμένα στελέχη ειδικών επιχειρήσεων που καταδείκνυαν συνεχώς στρατηγικούς στόχους που έπρεπε οι πιλότοι των μαχητικών αεροσκαφών να καταστρέψουν με χειρουργική ακρίβεια.

Το τόξο ασφαλείας της Πολεμικής Αεροπορίας από τα Βαλκάνια μέχρι τη Μεσόγειο

Ταυτόχρονα όμως, εκτός των καθαρά αεροπορικών τακτικών, ανώτατη πηγή από την Πολεμική Αεροπορία καταδείκνυε με νόημα και εξηγούσε πως η Ελλάδα μέσω της αεροπορικής τεχνικής και της καταξίωσης που έχει διεθνώς, καταφέρνει να φέρνει κοντά χώρες και ιπταμένους με διαφορετική κουλτούρα.

  • Κι αν σκεφτεί κανείς βάζοντας κάτω έναν χάρτη θα δει, έλεγε με νόημα η ίδια ανώτατη πηγή, τις συμμετέχουσες χώρες στον Ηνίοχο και προσθέσει ταυτόχρονα και τ’ άλλα κράτη στα οποία η Ελλάδα παρέχει την αεροπορική αστυνόμευση, συν ορισμένες άλλες αποστολές ακόμη πιο βόρεια, μπορεί να καταλάβει ένα επιπλέον βασικό στοιχείο: Πώς η Αθήνα έχει ελέγξει το λεγόμενο τόξο Βαλκανίων και Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Στιγμιότυπο από την άσκηση “Ηνίοχος”. Φωτογραφία Hellas Journal

Σύμφωνα με πληροφορίες η Πολεμική Αεροπορία την ερχόμενη εβδομάδα, εκμεταλλευόμενη το εύρος του FIR Αθηνών, σχεδιάζει μαζί με τις σύμμαχες χώρες την κάθοδο όλων των αεροσκαφών στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένου του συμπλέγματος της Μεγίστης κι ακόμη πιο Νότια.

  • Επιπλέον μέσα από τον Ηνίοχο είναι άξιο λόγου να σχολιαστεί το γεγονός πως χώρες οι οποίες παραδοσιακά δεν διατηρούν σχέσεις, έρχονται και συμμετέχουν στην άσκηση. Μπορεί να μην βρίσκονται στον ίδιο αεροπορικό σχηματισμό ή να μην εμπλακούν σε μεταξύ τους «air to air» τακτικές. Ωστόσο συνυπάρχουν κάτω από την κοινή ομπρέλα που παρέχει η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία και οι προκλήσεις που υπάρχουν μέσα από τις τακτικές που αναπτύσσονται αυτές τις δώδεκα ημέρες που κρατά η επίπονη για όλους τους ιπταμένους και μηχανικούς άσκηση.
Στιγμιότυπο από την άσκηση “Ηνίοχος”. Φωτογραφία Hellas Journal

Αυτά όλα στα μάτια των συμμάχων είναι σημαντικά βήματα, ενώ στην καθημερινότητα και μέσω μιας μόνο απλής ανάγνωσης, μπορεί να φαίνονται σε πολλές και πολλούς μόνο προσπάθειες να δείξουμε κι εμείς κάτι….

Πριν λίγες ώρες ο Διοικητής του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής, Αντισμήναρχος Κωνσταντίνος Ζολώτας μιλώντας προς τον τύπο ανέφερε μεταξύ άλλων:

  • «Πριν λίγο συναντήσαμε την Ισραηλινή αντιπροσωπεία και δήλωσαν πως μας θεωρούν από τους καλύτερους. Αυτό για εμάς είναι τιμή, όπως και για την χώρα.»

Ενώ σ’ ένα άλλο σημείο του λόγου του, αναφερόμενος στα 5ης γενιάς F-35, είπε:

  • «Ο Ηνίοχος μεγαλώνει και φέτος έφεραν οι σύμμαχοι ότι καλύτερο διαθέτουν, όπως το F-35. Τώρα το γνωρίζουμε από κοντά, έχει πολύ σύγχρονα συστήματα κι αυτό που κερδίζουμε είναι το γεγονός πως μέσα από την άσκηση μπλέκουμε σε σενάρια αεροσκάφη 3ης, 4ης, 5ης γενιάς και μαθαίνουμε από αυτό.»

Στιγμιότυπο από την άσκηση “Ηνίοχος”. Φωτογραφία Hellas Journal

Στιγμιότυπο από την άσκηση “Ηνίοχος”. Φωτογραφία Hellas Journal

Ο καυγάς των ΗΠΑ με την Τουρκία αφορά την Ελλάδα: Η συνεπής δύναμη στην περιοχή…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: