Η Τουρκία, η Γενοκτονία των Αρμενίων, η Siemens και τα “σιδηροδρομικά άπλυτα” των Γερμανών




Του Δρ. ΣΩΤΗΡΗ Ν. ΚΑΜΕΝΟΠΟΥΛΟΥ*
DEFENCE POINT

Στο παρελθόν είχε καταδειχθεί η αρνητική συμβολή του Σιδηρόδρομου Βαγδάτης-Βερολίνου κατά τη διάρκεια της ήττας μας στον πόλεμο του 1897, αλλά και κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Καταστροφής: και στις δύο περιπτώσεις οι Οθωμανοί μετέφεραν γρήγορα μέσω του σιδηρόδρομου στρατιώτες και πολεμοφόδια στα μέτωπα.

Γι’ αυτό το λόγο ο σιδηρόδρομος Βαγδάτης-Βερολίνου αποτέλεσε σημαντικό στρατηγικό παράγοντα ήττας της Ελλάδας. Ο σιδηρόδρομος αυτός χρηματοδοτήθηκε από την Deutsche Bank και από τον von Siemens, [1], [2], [3]. Σήμερα θα καταδειxθεί μία άλλη αρνητική συμβολή του σιδηρόδρομου αυτού.

  • Την Άνοιξη του 1915 οι Οθωμανοί αποφάσισαν την εξόντωση των Αρμενίων. Η πρώτη κοινότητα Αρμενίων η οποία θα εκτοπιζόταν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης ήταν οι κάτοικοι της πόλης Zeitun.

Ενώ οι άντρες της πόλης εστάλησαν στην έρημο της Συρίας, τα γυναικόπαιδα εστάλησαν μέσω του σιδηρόδρομου πρώτα στο Ικόνιο. Έπειτα θα εκτοπιζόταν και τα γυναικόπαιδα στην έρημο.

Έτσι, με αυτόν τον τρόπο, οι Οθωμανοί «εγκαινίασαν» για πρώτη φορά στην ανθρώπινη Ιστορία τη χρήση του σιδηρόδρομου για τον εκτοπισμό και την εξόντωση πολιτών. Μετά από αρκετά χρόνια θα έκαναν ακριβώς το ίδιο και οι ΝΑΖΙ με τα «τραίνα του ολοκαυτώματος»…

Η χωρητικότητα που διέθεταν τα βαγόνια του σιδηρόδρομου Βαγδάτης-Βερολίνου ήταν για 36 άνδρες ή 6 άλογα. Στην περίπτωση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, οι Οθωμανοί στοίβαζαν σε κάθε βαγόνι 88 Αρμένιους. Τα παιδιά τα οποία γεννιόταν μέσα στα βαγόνια του σιδηρόδρομου πετιόταν έξω.

Όλα αυτά συνέβαιναν κάτω από τα βλέμματα της γερμανικής ιδιοκτήτριας εταιρείας του σιδηρόδρομου. Η μεταφορά των Αρμενίων μέσω του σιδηρόδρομου Βαγδάτης-Βερολίνου γινόταν υπό την επίβλεψη του Tallat Bey, Υπουργού Εσωτερικών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

  • Ο Tallat Bey παρελάμβανε αναφορές καθημερινά σχετικές με τον αριθμό των εκτοπισθέντων Αρμενίων και τις τοποθεσίες εκτοπισμού. Στις 9 και 10 Οκτωβρίου 1915 οι αρχές του Ικόνιου ανέφεραν 11.000 εκτοπισθέντες Αρμένιους. Μεταξύ 13 και 16 Οκτωβρίου ακολούθησαν άλλοι 9.600 Αρμένιοι. Τις επόμενες πέντε ημέρες άλλοι 9.854.

Κάποια περίοδο η μεταφορά των εκτοπισθέντων με το σιδηρόδρομο σταμάτησε επειδή οι Οθωμανοί χρειάστηκαν το σιδηρόδρομο για στρατιωτική χρήση: οι εκτοπισθέντες Αρμένιοι συνέχισαν πεζοί την πορεία του θανάτου παράλληλα στις σιδηροδρομικές γραμμές. Παρά ταύτα, στις 23 Οκτωβρίου 1915 άλλοι 1050 Αρμένιοι εκτοπίσθηκαν με το σιδηρόδρομο.

Σχεδόν όλοι οι σιδηροδρομικοί σταθμοί του σιδηρόδρομου Βαγδάτης-Βερολίνου είχαν μετατραπεί σε στρατόπεδα κράτησης των Αρμενίων. Οι Αρμένιοι παρέμεναν στους σιδηροδρομικούς σταθμούς μέχρι να μεταφερθούν ανατολικότερα προς το θάνατό τους.

Στους σιδηροδρομικούς σταθμούς πέθαναν χιλιάδες Αρμένιοι. Τα σημεία κράτησης ήταν τεράστια: στην πόλη Katma στο τέλος Οκτωβρίου 1915 υπήρχαν 40 χιλιάδες εκτοπισθέντες Αρμένιοι. Το Νοέμβριο του 1915 μεταφέρθηκαν 50 χιλιάδες Αρμένιοι μέσω του σιδηρόδρομου Βαγδάτης-Βερολίνου από την πόλη Katma στο Ras-ul-Ain.

  • Στο στρατόπεδο κοντά στην πόλη Osmanich υπήρχαν 20-70 χιλιάδες εκτοπισθέντες Αρμένιοι. Δύο μηχανικοί του σιδηρόδρομου Βαγδάτης-Βερολίνου ανέφεραν ότι σε μία ημέρα μόνο κατέφθασαν στην περιοχή Ras-ul-Alin 300-400 γυναίκες ολόγυμνες.

Ένα καραβάνι Αρμενίων στην ίδια περιοχή λεηλατήθηκε από Τσετσένους. Χιλιάδες Αρμένιοι πέθαναν από τις κακουχίες ή εσφαγιάσθησαν στην περιοχή Ras-ul-Alin. Κάποιοι θάφτηκαν ζωντανοί.

Ένας υπάλληλος του σιδηρόδρομου στο Aleppo της Συρίας ανέφερε ότι σφαγές Αρμενίων δίπλα από τις σιδηροδρομικές ράγες. Άλλος μηχανικός της εταιρείας του σιδηρόδρομου ανέφερε τη σφαγή πολλών αντρών και παιδιών άνω των 12 ετών.

Ο Οθωμανός επικεφαλής του σιδηροδρομικού σταθμού στο Ras-ul-Alin (λοχίας Nouri) καυχιόταν για τους βιασμούς παιδιών τους οποίους είχε διαπράξει. Αρκετοί Οθωμανοί των γύρω πόλεων πήγαιναν στο συγκεκριμένο σιδηροδρομικό σταθμό για να συμμετάσχουν στους ομαδικούς βιασμούς.

Στην περιοχή Ulukishla στα βουνά του Ταύρου Οθωμανοί εργαζόμενοι του εκεί σιδηροδρομικού σταθμού ανέφεραν ότι δεν ήταν κακό να συμμετάσχουν στις λεηλασίες και στις σφαγές των Αρμενίων εκτοπισθέντων. Αυτός άλλωστε τους είχε διατάξει να πράξουν ο τοπικός προύχοντας (kaymakam).

Κάποιες τελικές παρατηρήσεις:

  • 1. Οι γεωπολιτικές συνθήκες που τείνουν να διαμορφωθούν σήμερα στην περιοχή μας μοιάζουν με τις αντίστοιχες συνθήκες των Α’ και Β’ Βαλκανικών πολέμων, καθώς και του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτοί οι πόλεμοι σχετίζονταν με τον έλεγχο περιοχών αλλά πιο πολύ με τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών. Αντίστοιχες πλουτοπαραγωγικές πηγές σήμερα είναι οι υδρογονάνθρακες.
  • 2. Οι περιοχές στις οποίες βρισκόταν οι ράγες του σιδηρόδρομου Βαγδάτης-Βερολίνου είναι ακόμη και σήμερα «καυτές» από γεωπολιτική πλευρά. Ο σιδηρόδρομος Βαγδάτης-Βερολίνου εξυπηρετούσε τα γεωπολιτικά σχέδια της Γερμανίας για επικράτηση από το Βερολίνο μέχρι τις Ινδίες, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική: όλες αυτές οι περιοχές κρινόταν πλούσιες σε πρώτες ύλες για τους Γερμανούς βιομήχανους.
  • 3. Ο σιδηρόδρομος Βαγδάτης-Βερολίνου προσομοιάζει με το Δρόμο του Μεταξιού (One Road-One Belt)του δικτατορικού και απάνθρωπου Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Είναι απαράδεκτη η στάση ΟΛΩΝ ανεξαιρέτως των Ελληνικών κομμάτων τα οποία στηρίζουν το συγκεκριμένο έργο.

Θα το περίμενε κανείς από τους νεοκομμουνιστές-μαοϊστές της ελληνικής πολιτικής σκηνής: η στάση όμως των Ελλήνων φιλελεύθερων κρίνεται επιεικώς απαράδεκτη. Σε τίποτε δεν διαφέρει το δικτατορικό καθεστώς της Βενεζουέλας από αυτό της Κίνας…

Να θυμούνται ορισμένοι την παροιμία με τα… μεταξωτά σώβρακα. Μέσω του Δρόμου του Μεταξιού δεν θα διακινούνται μόνο προϊόντα. Θα διακινούνται και βάρβαρες και ολοκληρωτικές αντιλήψεις. Ο Δρόμος του Μεταξιού είναι ο Δρόμος προς τον Ολοκληρωτισμό.

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
[1] https://www.huffingtonpost.gr/entry/e-mikra-asia-o-siderodromos-vaydates-verolinoe-kai_gr_5a9cdba3e4b06a04fecca81d
[2] https://www.defence-point.gr/news/simerines-omiotites-me-tis-synthikes-pou-odigisan-ston-a-pagkosmio-polemo
[3] https://www.defence-point.gr/news/epanalipsi-tis-istorias-ke-erminia-tis-germanikis-latrias-gia-tin-tourkia

*PhD Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Πολυτεχνείου Κρήτης

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός. 

Η Ιερά Εξέταση της «Κλιματικής Αλλαγής»: Η διαφωνία των επιστημόνων και των πολιτικών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: