Οι τοπικές κοινωνίες σχεδιάζουν την Εθνική Άμυνα: H 32η Ταξιαρχία δεν μετακινείται…




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Σε μια ακόμη παλινωδία εξελίσσεται η υπόθεση της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών της οποίας για πολλοστή φορά αναστέλλεται η μετακίνηση «επ’ αόριστο» μετά από απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

  • Σύμφωνα πάντως με καλά διασταυρωμένες πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου φέρεται να δέχτηκε πολύ ισχυρές πιέσεις ή καλύτερα μια ολομέτωπη «επίθεση» για μια απόφαση καίριας σημασίας για την Εθνική Άμυνα η οποία βέβαια περνά σε δεύτερη μοίρα από τη στιγμή που λίγο καιρό πριν την μετακίνηση της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, τα πάντα παγώνουν.
Αποβατική ενέργεια κατά τη διάρκεια άσκησης από Έλληνες Πεζοναυτες μαζί με Αμφίβιους Καταδρομείς .Φωτογραφία Hellas Journal
  • Είχε προηγηθεί συνάντηση του υπουργού με τους τοπικούς βουλευτές αλλά και φορείς στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, που τους είχε εξηγήσει τους λόγους που έχει κριθεί απαραίτητη αυτή η μεταφορά. Από την πλευρά τους οι βουλευτές, μεταφέροντας την άποψη της τοπικής κοινωνίας είχε ζητήσει «αντίμετρα».
  • Αυτά σύμφωνα με στρατιωτικούς κύκλους, θα ήταν είτε από την 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού, είτε από «φιλοξενούμενους» ανά διαστήματα Αμερικανούς που πηγαίνουν στον Βόλο στο πλαίσιο διασυμμαχικών ασκήσεων είτε με τα ελικόπτερα στο Στεφανοβίκειο, είτε με Αμερικανούς πεζοναύτες.

Όλα αυτά, απ’ ότι φάνηκε, στ’ αυτιά των εχόντων τοπικά συμφέροντα δεν ακούστηκαν ως ένα διαρκές αντιστάθμισμα απέναντι στην κοινωνία της περιοχής η οποία είχε να χάσει από το ενοίκιο και το φροντιστήριο, έως τον φούρναρη της γειτονιάς.

Τα τοπικά συμφέροντα προβάλλουν γι’ ακόμη μια φορά, όπως και με εκατοντάδες άλλα στρατόπεδα ανά την επικράτεια, ειδικά τώρα που πρόκειται για μια προεκλογική περίοδο, με πολλές φωνές μετά από αυτή την κίνηση να βλέπουν τις κάλπες ακόμη πιο κοντά από τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Πως μπορεί τα 1596 στρατόπεδα να μειωθούν κατά 400

Δεν πέρασε πολύς καιρός από τη μέρα που παρουσιάσαμε στοιχεία που ανέφεραν πόσα στρατόπεδα θα ήθελαν ή καλύτερα πρέπει να κλείσουν σύμφωνα με μελέτη του ΓΕΣ, που σημείωνε ότι από τα 1596 στρατόπεδα πρέπει να μειωθούν κατά 400.

  • Όμως πάντα οι τοπικές κοινωνίες φρόντιζαν είτε μέσω πολιτικών πιέσεων είτε μέσω των τοπικών αρχόντων είτε ακόμη και μέσω της εκκλησίας να πιέζουν ώστε τα στρατόπεδα να παραμένουν εν ενεργεία διατηρώντας έναν οικονομικό πνεύμονα για την δική τους περιοχή.
Τεθωρακισμένα οχήματα Μ-113 μεταφοράς προσωπικού της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών μόλις έχουν εξέλθει από τα αρματαγωγά που τους μεταφέρουν στο Ανατολικό Αιγαίο. Οι Πεζονταύτες θα παραμείνουν μακριά από τα πλοία που μεταφέρονται στο Αρχιπέλαγος.Φωτογραφία Hellas Journal
  • Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, η πρώτη φορά που πάρθηκε απόφαση μετακίνησης της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών ήταν στο μακρινό 1986, η οποία φυσικά δεν έγινε ποτέ ενώ η τελευταία απόφαση για τη μεταφορά της Ταξιαρχίας από τον Βόλο στον Αυλώνα Αττικής ήταν μια απόφαση του Ευάγγελου Αποστολάκη ως Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας μέσω της μεγάλης καινοτομίας για την επόμενη ημέρα στις Ειδικές Δυνάμεις.

Ο Αρχηγός Ευάγγελος Αποστολάκης είχε θεωρήσει επιβεβλημένη αυτή τη μετακίνηση την ώρα μάλιστα που η Τουρκική προκλητικότητα ήταν και είναι διαρκής. Από την άλλη πλευρά η Ελλάδα παρέχει εδώ και καιρό τεχνογνωσία σε συμμαχικές χώρες πάνω στις αποβατικές ενέργειες, όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος.

Το «παιχνίδι» χάθηκε ….στις καθυστερήσεις

Σ’ αυτό το σημείο να σημειώσουμε, όπως τονίζουν ανώτατες πηγές, η μετακίνηση αυτή θα έπρεπε να είχε γίνει μόλις πάρθηκε η απόφαση και να μην υπήρχε η κωλυσιεργία δυο ετών, με οικονομοτεχνικές μελέτες που ροκάνισαν υπέρ «τρίτον» πολύτιμο χρόνο.

  • Να θυμίσουμε πως ο σχεδιασμός που είχε γίνει ήθελε τα Τάγματα, 575 (βρίσκεται στον Αυλώνα) και 521 να έχουν ως έδρα τον Αυλώνα και το 505 να είναι μονίμως δίπλα στα αρματαγωγά στο Ναυτικό οχυρό Σκαραμαγκά ώστε εφόσον κρινόταν απαραίτητο, μέσα σε πολύ λίγη ώρα η δύναμη του Τάγματος, ως ταχεία αντίδραση, να φορτώνονταν στα πλοία και να έφευγαν προς το Ανατολικό Αιγαίο όπου απαιτείται.
Προσωπικό της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών που μόλις έχουν ολοκληρώσει την αποστολή τους σε άσκηση στο Ανατολικό Αιγαίο κι ετοιμάζονται για αποκατάσταση υλικών και μέσων. Φωτογραφία Hellas Journal
  • Στον Αυλώνα οι εργασίες σχεδόν έχουν ολοκληρωθεί μετά το pressing στις μονάδες του Μηχανικού που είχαν μεταφερθεί γι’ αυτό τον λόγο από περιοχές της Θράκης, το ίδιο και στον Σκαραμαγκά, όμως αυτό το μάρμαρο ποιος θα το πληρώσει. Μάλιστα πριν μέρες, την πορεία των έργων είχε επιθεωρήσει και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου ο οποίος αναφερόμενος στο όραμά του σημείωνε, πως έχει μεγάλη αξία η δύναμη ταχείας αντίδρασης.
  • Με «ήξεις», «αφήξεις» όμως και εφόσον υπήρξαν άνωθεν παρεμβάσεις, σίγουρα δεν είναι δικαιολογία αλλά αποδεικνύει ένα σύστημα που δύσκολα μπορεί να προσπεραστεί, ακόμη και για ζητήματα Εθνικής σημασίας.

Οι δυνάμεις Πεζοναυτών να σημειώσουμε πως με βάση το νέο δόγμα και μορφή των Ειδικών Δυνάμεων, συμπεριλαμβάνονται σ’ εκείνες τις δυνάμεις που πρόκειται να μετεξελιχθούν και να περάσουν στην επόμενη μέρα ως μέρος της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, μια ακόμη τεράστια καινοτομία που παραμένει στα χαρτιά κι ακόμη δεν έχει προχωρήσει ενώ τα πάντα είναι έτοιμα για να φέρουν τα πάνω κάτω στις Ειδικές Δυνάμεις.

Απόφαση-βόμβα Αποστολάκη: Παγώνει η μετακίνηση της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: