Οι σκέψεις του Αποστολάκη για την αμυντική βιομηχανία: Οι προτάσεις στον Πρωθυπουργό




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ.

Στο πρόσφατο σχέδιο Νόμου που κατατέθηκε στο Ελληνικό κοινοβούλιο και έγινε Νόμος του κράτους, εκτός των ευεργετικών διατάξεων που υπάρχουν για πολλές κοινωνικές ομάδες μπορεί κανείς να ξεχωρίσει και κάτι ακόμη που βρίσκεται στο άρθρο 33 και αφορά την τροποποίηση του άρθρου 13 του Νόμου 2919/2001. Πρόκειται για το Συμβούλιο Αμυντικής Έρευνας, Τεχνολογίας και Βιομηχανίας.

  • Μέχρι πρότινος το συμβούλιο είχε γνωμοδοτικό χαρακτήρα και εισηγείτο τις βασικές επιλογές κατά τον προγραμματισμό της κυβερνητικής πολιτικής, στον τομέα έρευνας και τεχνολογίας αλλά και σ’ έναν άλλον νευραλγικό τομέα, αυτόν της Αμυντικής Βιομηχανίας η οποία έχει φτάσει στα όριά της.
  • Μάλιστα τμήματα αυτής ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, πριν από λίγα 24ωρα, με σκοπό να βρεθούν άμεσες λύσεις για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας αλλά και για την ΕΛΒΟ.

Το συμβούλιο πλέον όπως ορίζει το άρθρο 33 του νέου Νόμου, θα είναι επιφορτισμένο δια μέσου της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμού να υποβάλλει προτάσεις απευθείας προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Ανώτατες πηγές ανέφεραν για το συγκεκριμένο άρθρο πως, μέσω αυτού του συμβουλίου θα υπάρξει ουσιαστική ανάπτυξη στο έργο της τεχνολογίας και της Αμυντικής βιομηχανίας κυρίως από τη στιγμή που η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών είναι εκείνη που γνωρίζει καλύτερα απ’ όλους τι θέλουν οι εταιρίες να προωθήσουν στα Ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα, καθώς επίσης τις ανάγκες που υπάρχουν για την τεχνολογική έρευνα και τι το μπορεί ν’ αποδώσει η Αμυντική βιομηχανία.

  • Ένας ακόμη στόχος είναι το να χαραχτεί το μέλλον στην έρευνα και την τεχνολογική πολιτική της χώρας. Βασικά ποιοι πρέπει να είναι οι βασικοί άξονες της αμυντικής έρευνας και τεχνολογίας και να ξεχωρίζει τους πιο σοβαρούς για να τοποθετούνται σε προτεραιότητα.

Ψήφο στην ένταση δίνει η εκνευρισμένη Τουρκία βλέποντας την Ελλάδα να προοδεύει με ψυχραιμία

Το συμβούλιο επίσης θα είναι υπεύθυνο για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων και θα διατηρεί μονίμως συνεργασία με Ανώτατα Εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

  • Ο υπουργός Εθνικής Άμυνα θα ορίζει τα πρόσωπα του 12μελούς συμβουλίου που ανάμεσα σε αυτά μπορούμε να ξεχωρίσουμε πως θα παίρνει μέρος ως επικεφαλής ο Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών αλλά κι ένας καθηγητής από ΑΕΙ το γνωστικό αντικείμενο του οποίου θα είναι συναφές με την τεχνολογία και την έρευνα.

Η εμπειρία που υπάρχει από τη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών ακόμη και μέσα από τις διαρκείς επισκέψεις σε αμυντικές εκθέσεις, μπορεί να βοηθήσει κατά πολύ ακόμη και στη διοργάνωση της Ελληνικής έκθεσης που ανακοινώθηκε για το 2020.

  • Επιπλέον είναι η Διεύθυνση που έχει επιφορτιστεί με συνεχείς συνομιλίες που έχουν να κάνουν με τα εξοπλιστικά κομμάτια που αφορούν την χώρα μας που μέσα από αυτά σε πολλές των περιπτώσεων, υπάρχει τεράστια τεχνογνωσία τεχνολογίας που είναι απαραίτητη για την επόμενη εποχή κάθε όπλου που ενδιαφέρει την χώρα μας.

Μέσα από τις διαπραγματεύσεις που υπάρχουν σε εξέλιξη για τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, αναπτύσσεται ταυτόχρονα η τεχνογνωσία που χρειάζεται και σ’ αυτό τον τομέα που μπορεί να φαίνεται άγνωστος στο ευρύ κοινό, όμως ετοιμάζει προτάσεις και «χτυπάει» καμπανάκι εκεί που είναι απαραίτητο.

Η Τουρκία διεκδίκησε παράνομα την αρμοδιότητα έρευνας και διάσωσης μέχρι και την …Σκύρο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: