Οι Ιάπωνες προετοιμάζονται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020




Πενήντα έξι χρόνια πίσω θα γυρίσει ο χρόνος σε 477 ημέρες από σήμερα. Τότε, θα ανάψει στο Ολυμπιακό στάδιο του Τόκιο η Ολυμπιακή φλόγα, φωτίζοντας την κορυφαία αθλητική γιορτή στον κόσμο. Τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που γυρίζουν ξανά στην ιαπωνική πρωτεύουσα, «οικοδέσποινά» τους και το 1964.

  • Τότε, οι Αγώνες παρείχαν στην πόλη την ευκαιρία να ξανασχεδιαστεί, να μεταμορφωθεί, να αρχίσει να τρέχει με το τρένο Shinkansen υψηλής ταχύτητας και μια αυξανόμενη μεσαία τάξη προχώρησε στην μαζική αγορά υλικών αγαθών, συμπεριλαμβανομένων τηλεοράσεων, για να παρακολουθήσει τους Αγώνες.
  • Οι Ιάπωνες έχουν συνηθίσει την ταχύτητα, όπως άλλωστε και τον καταναλωτισμό και τις ηλεκτρονικές συσκευές.

Αυτή την φορά όλα θα είναι διαφορετικά. Όχι μονάχα το Τόκιο, αλλά και οι Αγώνες. Και αυτή την φορά οι Ιάπωνες είναι αποφασισμένοι να γίνουν οι Αγώνες εφαλτήριο για τη μεταμόρφωση της πόλης, δημιουργώντας μία σημαντική κληρονομιά. Διαφορετική από εκείνη του 1964, περισσότερο άυλη, όπως σημείωσε η δήμαρχος της πόλης, Γιούρικο Κόικε.

  • Οι Ιάπωνες θέλουν οι επόμενοι Ολυμπιακοί Αγώνες να είναι φιλικοί προς το περιβάλλον, οικολογικοί, και η προσπάθεια γίνεται, με κάθε τρόπο, με κάθε μέσο στο Τόκιο, την πιο πυκνοκατοικημένη και ακριβή πόλη στη γη.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι το φιλανθρωπικό ίδρυμα του δισεκατομμυριούχου Μπιλ Γκέιτς, “Our Global Goals”, ξεκίνησε μια σύμπραξη με την Japan Sports Agency και την οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο 2020, σε μια προσπάθεια επίτευξης των Στόχων της Αειφόρου Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals) των Ηνωμένων Εθνών.

  • Δίχως άλλο τα μετάλλια είναι το πρώτο στοίχημα που κέρδισε το Τόκιο, μιας και θα είναι από 100 τοις εκατό ανακυκλωμένα υλικά, ενώ εκείνα του Ρίο Ντε Τζανέιρο το 2016 …σταμάτησαν στο 30 τοις εκατό.
  • Οι Ιάπωνες κινητοποιήθηκαν, απευθύνθηκαν στη Nokia και τη Motorola, ενώ έπεισαν εκατοντάδες συλλέκτες να κατεβάσουν από τα συρτάρια τους τα σκονισμένα κινητά παλιάς τεχνολογίας. Αποσυναρμολογήθηκαν, κομματιάστηκαν … τσαλακώθηκαν και τώρα περιμένουν τη νέα τους μορφή. Η δεύτερη ζωή, η δεύτερη φορά είναι ένας από τους κινητήρες αυτών των Ολυμπιακών Αγώνων.

Εξάλλου, λίγες ημέρες πριν ολοκληρώθηκε η συλλογή των παλαιών τηλεφώνων, που άρχισε τον Απρίλιο του 2017, με σκοπό να προκαλέσει, να ευαισθητοποιήσει και να δημιουργήσει το αίσθημα συμμετοχής και φυσικά να δημιουργήσει τα μετάλλια των πρωταθλητών. Ολοκληρώθηκε γιατί μέσα σε μόλις ένα μήνα έφτασε τους 8 τόνους, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία περίπου 5.000 μεταλλίων. Το σχέδιο θα παρουσιαστεί σύντομα και η δομή θα απαρτίζεται από τα τηλέφωνα παλαιότερης γενιάς, χρυσό, ασήμι και χαλκό. Κάθε 1 γραμμάριο χρυσού για 41 τηλέφωνα.

Με αυτόν τον τρόπο κερδήθηκε το στοίχημα της συμμετοχής, αλλά και εκείνο της ευαισθητοποίησης. Σημαντικά αμφότερα στην πορεία προς τους Αγώνες.

Οι άνθρωποι που είχαν αποστασιοποιηθεί όταν το Τόκιο κέρδισε την υποψηφιότητα, τώρα συμμετέχουν ενεργά προωθώντας την πράσινη ηθική των Αγώνων.

Πρόσφατα, με αφορμή το ορόσημο των 500 ημερών μέχρι τους Αγώνες, αποκαλύφθηκαν τα εικονογράμματα και κυκλοφόρησαν τα γραμματόσημα από την Japan Post Co.

Ανακυκλώμενα υλικά, καθολική απαγόρευση του καπνίσματος, λεωφορεία υδρογόνου, ρομπότ εξυπηρέτησης, ηλιακή ενέργεια στην υπηρεσία της πόλης, των Αγώνων.

Ακόμα και η Asics, που επελέγη από τους Ιάπωνες για να ντύσει τους αθλητές της χώρας, θα δημιουργήσει όλα τα επίσημα ρούχα της διοργάνωσης από ανακυκλωμένα υλικά και από χρησιμοποιημένα ρούχα, ώστε οι ίνες πολυεστέρα που θα προκύψουν με την κατάλληλη επεξεργασία ρητίνης, να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή των νέων ρούχων.

Επίσης, αποφασίστηκε η απόλυτη απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους χώρους, κλειστούς και ανοικτούς, και η δαπάνη 330 εκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου το υδρογόνο να είναι πηγή ενέργειας για το Ολυμπιακό Χωριό, για τουλάχιστον 100 λεωφορεία, για την αίθουσα Τύπου και τους ξενώνες των αθλητών.

  • Η αναφορά στην Ιαπωνία παραπέμπει στην τεχνολογία. Τις πληροφορίες στους επισκέπτες θα αναλάβουν τα ρομπότ, θα παρέχουν ενημέρωση για συγκοινωνίες, φαγητό, ψυχαγωγία, αλλά και για τον πολιτισμό. Θα βρίσκονται στη συνοικία Oντάιμπα, στο Ολυμπιακό Χωριό, στα δύο αεροδρόμια, Χανέντα και Ναρίτα, σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και χώρους που συγκεντρώνεται κόσμος. Ίσως επίσης ο ιαπωνικός κολοσσός ηλεκτρονικών παιχνιδιών DeNA να παρουσιάσει και τα ταξί χωρίς οδηγό.
  • Κάθε πρόκληση δείχνει σαν μία ακόμη ευκαιρία. Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες, που θα ακολουθήσουν τους Ολυμπιακούς, παρουσιάζονται ως ευκαιρία, προκειμένου το Τόκιο να γίνει περισσότερο προσιτό για πολίτες και επισκέπτες με αναπηρίες. Το σχέδιο «Open Stay Tokyo», που εφαρμόζει η μητροπολιτική κυβέρνηση του Τόκιο, αυξάνει το πλάτος των θυρών και των διαδρόμων στα ξενοδοχεία για να κάνει ευκολότερη τη χρήση των αναπηρικών πολυθρόνων.

Στις 15 Μαρτίου οι Ιάπωνες παρουσίασαν σήμερα το φιλόδοξο έργο «Robot», αποκαλύπτοντας δύο από τα προϊόντα που σχεδιάστηκαν για να βοηθήσουν φιλάθλους, εργαζόμενους και αθλητές στην διάρκεια των Αγώνων.

Τα δύο προϊόντα αυτά, είναι το Toyota’s Human Support Robot (HSR) και το Suit Power Assist από την Panasonic, παρουσιάστηκαν στο κοινό για πρώτη φορά στο Τόκιο.

Το HSR, ένα μικρό λευκό ρομπότ με ενσωματωμένα χαρακτηριστικά προσώπου, θα βοηθήσει τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν αναπηρικές καρέκλες στους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι οποίοι θα αρχίσουν τον Ιούλιο του 2020.

Η Panasonic παρουσίασε επίσης την πρότασή της, ένα εξάρτημα σαν γιλέκο με μπαταρία, που βοηθά τους ανθρώπους στην μεταφορά βαρέων αντικειμένων, χωρίς να ασκούν πίεση στην πλάτη τους.

  • Και όλα αυτά, ενώ με λήψη σημαντικών μέτρων, μέσω μιας σειράς πρωτοβουλιών που συνδέονται με τα προγράμματα μεταρρύθμισης της ΔΟΕ, οι Ιάπωνες έχουν καταφέρει να μειώσουν το κόστος διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων κατά 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Δημιουργώντας παράλληλα μία μοναδική κληρονομιά για τις επόμενες γενιές, τα παιδιά, τη χώρα, το μέλλον.

Με αφορμή του Αγώνες, που πάντως δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν από σκιές και καταγγελίες διαφθοράς, Τέτοιες που ανάγκασαν τον πρόεδρο της Ολυμπιακής επιτροπής (JOC), Τσουνεκάζου Τακέντα, επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο το 2020, να ανακοινώσει τον περασμένο μήνα πως θα παραιτηθεί τον Ιούνιο, μετά τα όσα εξακολουθούν να λέγονται και να γράφονται σχετικά με την ανάθεση των Αγώνων του 2020 στο Τόκιο.

04/04/2019 08:02
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρώμη, Ιταλία

 

Το Κατάρ συζητά με τη FΙFΑ για τη συμμετοχή 48 ομάδων στο Παγκόσμιο Κύπελλο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: