Οι φρεγάτες ας περιμένουν! Τα κέρδη από τα ομόλογα δεν αφορούν την Εθνική Άμυνα…




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ. 

Πριν από έξι ημέρες και κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Αρχηγών, ανάμεσα στην μεγάλη ατζέντα που είχαν να συζητήσουν, τέθηκε γι’ άλλη μια φορά το θέμα των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ και ο υποτιθέμενος εκσυγχρονισμός που πρόκειται να ξεκινήσει.

Είχε προηγηθεί μάλιστα κι άλλη μια απόφαση του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου για την αποδέσμευση ουσιαστικά του ποσού που αγγίζει τα 150.000.000 ευρώ.

  • Όμως για να ξεκινήσει αυτό το πρόγραμμα, όπως γίνεται γνωστό από ανώτατη πηγή του Πολεμικού Ναυτικού, εφόσον έχει αποφασιστεί το γενικό πρόσταγμα να το έχει το ΠΝ και να μην δοθεί εξ ολοκλήρου η εργασία αυτή σε κάποια από τις εταιρίες που έχουν καταθέσει προσφορές, πάει να πει πως πολλές εκ των εργασιών αναμένεται πως θα γίνουν εντός των εγκαταστάσεων του Ναυστάθμου.

Άρα μέρος αυτών των χρημάτων ίσως χρειαστούν για να γίνουν και άκρως απαραίτητες εργασίες με δεξαμενές και άλλα χρήσιμα μηχανήματα που θα χρειαστούν. Πολύ πιθανό τα επόμενα 24ωρα να δημοσιευθεί και η προκήρυξη που θα γίνει από την Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών.

Τι σημαίνει maximum 25 εκατομμύρια για κάθε ΜΕΚΟ

Όταν λες πως για κάθε καράβι θα δώσεις 25 το πολύ 30 εκατομμύρια (υπάρχουν και οι πολύ αισιόδοξες φωνές που κάνουν λόγο για 40 εκ. το κάθε σκάφος) είναι για να το «μινιάρεις» (δηλαδή να το περάσεις με μίνιο για να το βάψεις), δεν είναι για να κάνεις ένα δυνατό upgrade που θα κρατήσει ζωντανά αυτά τα πλοία μέχρι να φτάσουν τα νεότερα που κι αυτά κάποια στιγμή μέσα στο 2019 θα πρέπει να επιλεχθούν, αν θέλει η πολιτεία να έχει μέλλον το Πολεμικό Ναυτικό.

  • Κι επειδή οι φωνές που κάνουν λόγο για πενιχρή αναβάθμιση, εν μέσω των εξελίξεων και συζητήσεων που γίνονται τις τελευταίες ημέρες για τις ΜΕΚΟ, τοποθέτησαν και μια άλλη πρόταση: να περιοριστεί η αναβάθμιση στα δυο πλοία ώστε να μαζευτούν 50 με 60 εκατομμύρια για κάθε φρεγάτα και μ’ αυτό τον τρόπο να είναι ένας εκσυγχρονισμός ουσίας κι όχι κάτι μικρότερο από ένα μπάλωμα. Μέχρι βέβαια να τελειώσουν αυτά τα δυο πλοία, πάντα θα υπάρχει η ελπίδα πως θα βρεθούν άλλα τόσα χρήματα και μόλις επιστρέψει η δεύτερη φρεγάτα στην ενεργό δράση, να μπει και τρίτο πλοίο προς αναβάθμιση.
  • Αν μπουν άμεσα οι δυο φρεγάτες για αναβάθμιση, θα ολοκληρωθούν το πολύ σε μια 5ετία γεγονός που σημαίνει πως μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα, θα πρέπει για να υπάρξει η επόμενη option γι’ ακόμη δυο πλοία και φυσικά να έχουν βρεθεί τα ποσά που είναι απαραίτητα.

Πάντως τον χρόνο αυτό μένει να τρέξουν και πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες γεγονός που μεταφράζεται τόσο για τον Στόλο, όσο κυρίως για τα πληρώματα. Ακόμη περισσότερος κόπος για να κρατήσουν ζωντανά τα πλοία με τα οποία ανταπεξέρχεται η Ελλάδα τόσο σε Εθνικές όσο και σε διεθνείς υποχρεώσεις που αναλαμβάνει και που την αναδεικνύουν ταυτόχρονα σε πυλώνα σταθερότητας.

Η νέα φρεγάτα που χάνεται ανάμεσα στα παιχνίδια της Οικονομίας

Την στιγμή που η Ευρώπη ανακοίνωσε πως αποδεσμεύει κέρδη των Ελληνικών ομολόγων, σε αρκετούς Αξιωματικούς ήρθε η σκέψη και η πρόταση των Γάλλων, περί των κερδών και το πώς θα γίνει αυτά να αποτελέσουν όχι μόνο προκαταβολή αλλά χρήματα ουσίας για δυο Γαλλικές νέες Φρεγάτες.

  • Οι Γάλλοι υπολόγιζαν σίγουρα χωρίς τον Τσακαλώτο που εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα έχει ξεκαθαρίσει και προς την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας πως οποιαδήποτε αποδέσμευση κερδών από τα Ελληνικά ομόλογα δεν θα πάρει τον δρόμο για να μετατραπεί σε κονδύλι που αφορά την Εθνική Άμυνα.

Από τη μια οι επερχόμενες εκλογές, από την άλλη μέτωπα ανοιχτά που πρέπει να «βουλωθούν τρύπες», η άμυνα μπαίνει σε τρίτη- τέταρτη- πέμπτη μοίρα, ίσως και πιο πίσω στις «προτεραιότητες» που θέλει να βλέπει η πολιτική και οι πολιτικοί.

Τα Kiowa στον Βόλο: Εξελίξεις και στο πρόγραμμα των ΝΗ-90, «ξεκολλούν» από το έδαφος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: