Οχι του Πενταγώνου στην πρόταση Τσαβούσογλου: Επιμονή στην ακύρωση της αγοράς των S-400




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL 

Το αμερικανικό Πεντάγωνο απέρριψε την πρόταση της Τουρκίας, που μετέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον Αμερικανό ομόλογό του, Μαικ Πομπέο, για να δημιουργηθεί κοινή ομάδα εργασίας, η οποία θα ασχοληθεί με το θέμα της εγκατάστασης του ρωσικού συστήματος S-400 στο τουρκικό έδαφος.

Μετά την απόρριψη αυτή, λιγοστεύουν οι ελπίδες για μία συμφωνία της Αμερικής και της Τουρκίας για τη μείωση των εντάσεων και τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο κ. Τσαβούσογλου φέρεται να είπε ότι η ‘Αγκυρα είναι έτοιμη να αποδείξει ότι οι S-400 δεν θα αποτελέσουν κίνδυνο για τα μαχητικά F-35, εάν βρεθούν και τα δύο συστήματα στην ίδια χώρα, στη συγκεκριμένη περίπτωση στην Τουρκία.

Στην ομιλία του στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο Τούρκος υπουργός έκανε αναφορά στην πρόταση που μετέφερε χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Η απόρριψη από το Πεντάγωνο αποτελεί πλήγμα για την Τουρκία, καθώς φαίνεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση παραμένει στην αρχική της θέση ότι δεν θα βρεθούν ποτέ μαζί στο τουρκικό έδαφος οι S-400 και τα F-35. Επίσης οι Αμερικανοί επιμένουν ότι η Τουρκία πρέπει να ακυρώσει την αγορά του ρωσικού συστήματος, ένα αίτημα που απέρριψε την Πέμπτη ο κ. Τσαβούσογλου, ο οποίος στη διάρκεια των δηλώσεων του δεν έκρυψε το θυμό του.

  • Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Έρικ Παχόν, δήλωσε ότι «δεν είναι απαραίτητη σε αυτό το στάδιο μια ομάδα εργασίας σε επίπεδο τεχνοκρατών».
  • Πρόσθεσε ότι αυτός δεν είναι «ο δρόμος που εξετάζουν οι ΗΠΑ για να υπάρξει επίλυση» του ζητήματος, υπογράμμισε ο κ. Παχόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες την αμερικανική «γραμμή» στο θέμα καθόρισε ο αντιπρόεδρος Μαικ Πένς στην προχθεσινή του ομιλία στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ (ΕΔΩ). Δήλωσε:

  • “Η Τουρκία πρέπει να επιλέξει. Θέλει να παραμείνει κρίσιμος εταίρος στην πιο επιτυχημένη στρατιωτική συμμαχία στην ιστορία ή θέλει να διακινδυνεύσει την ασφάλεια αυτής της εταιρικής σχέσης λαμβάνοντας τέτοιες παράτολμες αποφάσεις που υπονομεύουν τη συμμαχία μας;”

Πρόσθεσε ακόμα τα εξής:

  • «Το ότι προχωράνε παρά το γεγονός ότι τους προσφέραμε τους Πάτριοτ είναι βαθύτατα προβληματικό και ανησυχητικό. Αν ολοκληρώσει την αγορά κινδυνεύει να την διώξουμε από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35, και αυτό θα πλήξει την αμυντική της ικανότητα και την αμυντική της βιομηχανία».

Η σκληρή θέση του κ. Πενς έδειξε επίσης ότι η Αμερική είναι έτοιμη ακόμα και για το ενδεχόμενο -που αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται στον ορίζοντα- για αποχώρηση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ. Στην περίπτωση αυτή, θα στηριχθεί στη νέα συμμαχία της Μεσογείου, που αποτελούν η Κύπρος, η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και άλλες χώρες.

Ο Πομπέο διέψευσε τους Τούρκους: Συμφωνώ με κάθε λέξη της ανακοίνωσης μας, είπε

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: