Ο υπουργός Οικονομικών θα προτείνει να οργανωθεί δεύτερο δημοψήφισμα στη Βρετανία




Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ αναμένεται να πει στο υπουργικό συμβούλιο σήμερα πως το Συντηρητικό Κόμμα πιθανόν θα χρειαστεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να διοργανωθεί δεύτερο δημοψήφισμα, αφού ούτε το ίδιο, ούτε η χώρα θα άντεχαν νέες πρόωρες εκλογές.

Αυτό ανέφερε μέσω Twitter κορυφαίο στέλεχος του τμήματος πολιτικού ρεπορτάζ της εφημερίδας The Times.

Ο Χάμοντ θα πει πως η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να υποβάλει τη δική της συμβιβαστική πρόταση ή να παραδεχθεί πως η Βουλή των Κοινοτήτων δεν κατάφερε να άρει το αδιέξοδο και να αφήσει τους πολίτες να αποφασίσουν οργανώνοντας νέο δημοψήφισμα, κατά τις πληροφορίες των Τάιμς.

Στο μεταξύ: Ακόμη ένας διακεκριμένος κοινοβουλευτικός της παράταξης της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι, του Συντηρητικού Κόμματος, αποχώρησε από τις τάξεις της μετά την απόρριψη από τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων της εναλλακτικής που πρότεινε στη Συμφωνία Αποχώρησης που έκλεισε η κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για δεύτερη φορά.

Εμφανώς συναισθηματικά φορτισμένος, ο Νικ Μπόουλς, ο οποίος τάσσεται υπέρ του λεγόμενου ήπιου Brexit και είχε καταθέσει μια πρόταση που προέβλεπε το Ηνωμένο Βασίλειο να μείνει σε μια εκδοχή της ενιαίας αγοράς και της τελωνειακής ένωσης, ανακοίνωσε την απόφασή του λίγη ώρα αφού έγινε γνωστό πως τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων απέρριψαν και τις τέσσερις εναλλακτικές προτάσεις που είχαν υποβληθεί, στις λεγόμενες ενδεικτικές ψηφοφορίες.

«Απέτυχα πρωτίστως διότι το κόμμα μου αρνείται να συμβιβαστεί», είπε ο Μπόουλς λίγο πριν αποχωρήσει από την αίθουσα, παρότι συνάδελφοί του τον προέτρεπαν να μην το κάνει.

«Το Συντηρητικό Κόμμα φάνηκε ανίκανο να συμβιβαστεί, κατά συνέπεια θα γίνω ανεξάρτητος προοδευτικός Συντηρητικός [βουλευτής]», ανέφερε λίγο αργότερα μέσω Twitter ο Μπόουλς.

Πάντως, Και οι δέκα βουλευτές του βορειοϊρλανδικού πιστού στο στέμμα Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (Democratic Unionist Party, DUP) τάχθηκαν εναντίον των εναλλακτικών επιλογών ως προς το Brexit στις λεγόμενες «ενδεικτικές» ψηφοφορίες που διεξήχθησαν το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή των Κοινοτήτων, είπε εκπρόσωπός του.

«Καμιά τους δεν είναι η επιλογή που προτιμάμε», εξήγησε ο εκπρόσωπος του DUP μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Η αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ «χωρίς συμφωνία» πλέον είναι «σχεδόν αναπόφευκτη»

Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση «χωρίς συμφωνία» είναι πλέον «σχεδόν αναπόφευκτη», έκρινε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Τρίτη ο Γκι Φερχόφστατ, συντονιστής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit, λίγη ώρα μετά την απόρριψη από τη Βουλή των Κοινοτήτων και των τεσσάρων εναλλακτικών που είχαν προταθεί αντί της Συμφωνίας Αποχώρησης που διαπραγματεύθηκε η κυβέρνηση των Συντηρητικών υπό την Τερέζα Μέι.

«Την Τετάρτη θα δοθεί η τελευταία ευκαιρία στο Ηνωμένο Βασίλειο να βγει από το αδιέξοδο ή να βρεθεί μπροστά στην άβυσσο», έκρινε ο Φερχόφστατ, φιλελεύθερος βέλγος ευρωβουλευτής.

Πάντως, καταγράφεται διευρυνόμενη συναίνεση στις τάξεις της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου υπέρ της «διστακτικής» αποδοχής της παραμονής της χώρας στην τελωνειακή ένωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περίπτωση που η Συμφωνία Αποχώρησης που διαπραγματεύθηκε η πρωθυπουργός και αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες απορριφθεί — για τέταρτη φορά — στην ενδεικτική ψηφοφορία που πλέον αναμένεται να διεξαχθεί την Πέμπτη [μεθαύριο], γράφει η εφημερίδα The Sun.

Η πρόταση να παραμείνει το ΗΒ στην τελωνειακή ένωση απορρίφθηκε με μόλις τρεις ψήφους διαφορά κατά τη διάρκεια των λεγόμενων ενδεικτικών ψηφοφοριών για τις εναλλακτικές ως προς το Brexit, οι οποίες διεξήχθησαν χθες Δευτέρα.

Το ΗΒ μπορεί να αποφύγει την αναβολή της αποχώρησης από την ΕΕ εάν η Βουλή των Κοινοτήτων εγκρίνει τη συμφωνία εντός της εβδομάδας

Η Βρετανία μπορεί να αποφύγει μια μακρά αναβολή του Brexit και να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα σε 11 ημέρες εάν η Βουλή των Κοινοτήτων εγκρίνει μια συμφωνία αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Στίβεν Μπάρκλεϊ αργά το βράδυ της Δευτέρας [λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης ώρα Ελλάδας].

Ο Μπάρκλεϊ υπονόησε ότι η Συμφωνία Αποχώρησης που διαπραγματεύθηκε η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι μπορεί να τεθεί εκ νέου, για τέταρτη φορά, σε ψηφοφορία στο σώμα αφού τα μέλη του κοινοβουλίου απέρριψαν και τις τέσσερις εναλλακτικές σε αυτήν στις λεγόμενες ενδεικτικές ψηφοφορίες νωρίτερα.

«Η μόνη επιλογή είναι να βρούμε τρόπο το ΗΒ να αποχωρήσει με συμφωνία. Η κυβέρνηση συνεχίζει να πιστεύει ότι ο καλύτερος δρόμος είναι να το κάνουμε το συντομότερο δυνατόν», τόνισε ο Μπάρκλεϊ απευθυνόμενος στα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων μετά τη διαδικασία της ψηφοφορίας.

«Εάν το κοινοβούλιο ενέκρινε μια συμφωνία εντός της εβδομάδας, θα ήταν ακόμη εφικτό να αποφύγουμε την οργάνωση ευρωεκλογών», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην εκλογική διαδικασία του Μαΐου για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην οποία η Βρετανία θα είναι υποχρεωμένη να συμμετάσχει εάν ζητήσει αναβολή του Μπρέξιτ για μεγάλο χρονικό διάστημα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Λονδίνο, United Kingdom
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Βρυξέλλες, Belgium

Αναστέλλεται ότι έχει σχέση με την Τουρκία και τα F-35: Ακυρώστε την αγορά των S-400 αμέσως…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: