Ο υιός του Ερντογάν, Μπιλάλ αγόρασε την έπαυλη του Μοχάμεντ Αλί: Την κάνει ισλαμικό κέντρο




Στα χέρια δυο οργανώσεων που συνδέονται ευθέως με την οικογένεια του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, πέρασε η εμβληματική βίλα του Μοχάμεντ Άλι στο Μίσιγκαν με στόχο να μετατραπεί σε( ισλαμικό) παιδαγωγικό κέντρο και Μουσείο στην μνήμη του θρυλικού  πυγμάχου που ασπάστηκε το Ισλάμ.

Οργανώσεις που εμφανίζονται ομως στην λίστα των οργανώσεων και συλλόγων που λάμβαναν κάθε χρόνο εκατομμύρια δολάρια από τον Μητροπολιτικό Δήμο Κωνσταντινούπολης και η αποκάλυψη και αυτών των σκοτεινών διαδρομών χρήματος είναι ενας ακομη λόγος για την άρνηση του ΑΚΡ να αποδεχθεί την νίκη του Δημάρχου της Αντιπολίτευσης…

Η εντολή για την απόκτηση της βίλας και του μεγάλου κτήματος που την περιβάλει στις όχθεςτου ποταμού St. Joseph στο νοτιοδυτικό Μίσιγκαν δόθηκε από τον ίδιο τον Ερντογάν μετά την συνάντηση που είχε με τις κόρες του Μοχάμεντ Αλι τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Νέα Υόρκη.

Και φυσικά δεν είναι  άσχετη η κίνηση αυτή με την προσπάθεια του Ερντογάν να επεκτείνει και στην Αμερική την δράση οργανώσεων που ελέγχονται από τον ίδιο με στόχο να αντικαταστήσουν σταδιακά το δίκτυο του Φετουλαχ Γκιουλεν, που λειτουργούσε ένα ευρύτατο σύστημα σχολείων και ισλαμικών σπουδών σε όλο τον κόσμο.

Η βίλα του Μοχάμεντ Αλι αγοράσθηκε έναντι 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων από το “Turken Foundation” που έχει εδρα την Νεα Υόρκη και έχει ιδρυθεί από τον εκπαιδευτικό οργανισμό TURGEV και την οργάνωση Ensar.

Στην ηγεσία και στο ΔΣ του TURGEV βρίσκεται ο γιος του τούρκου ηγέτη, Μπιλάλ Ερντογάν και αρκετά ακόμη μέλη και στενοί φίλοι της οικογένειας Ερντογάν.

Το  Ensar Foundation, σύμφωνα με δημοσιεύματα έχει επικριθεί για στενούς δεσμούς με την τουρκική κυβέρνηση στον τομέα της εκπαίδευσης.

Ο Δημος της Κωνσταντινούπολης (Istanbul Metropolitan Municipality) τα τελευταία δυο χρόνια είχε διαθέσει εκατομμύρια δολαρίων σε ΜΚΟ και φιλανθρωπικές οργανωσεις οι οποίες συνήθως κατέληγαν σε ελεγχόμενες από την κυβέρνηση οργανωσεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της αριστερων καταβολών εφημερίδας Sozcu ο Δήμος Κωνσταντινούπολης διέθεσε σχεδόν 141 εκατομμύρια δολάρια για να υποστηρίξει Ιδρύματα, Ενώσεις και Σχολεία το 2017 και 2018, με το μεγαλύτερο ποσό,14 εκατομμύρια δολάρια να κατευθύνονται στο Ίδρυμα Τουρκικής Νεολαίας (Τhe Turkey Youth Foundation- TUGVA). Ενα Ίδρυμα που έχει σαφή θρησκευτικό προσανατολισμό και στο Διοικητικό Συμβούλιο του συμμετέχουν τοσο ο ίδιος ο Ερντογαν αλλα και ο γιος του Μπιλάλ.

Ο Μπιλάλ Ερντογαν συμμετέχει επίσης στην Διοίκηση του Ιδρύματος Okçular (Τοξοτών)που προωθεί την …παραδοσιακή τοξοβολία  και πηρε από τον Δήμο Κωνσταντινούπολης 3,1 εκατομμύρια δολάρια με τα περισσότερα από τα χρήματα αυτά να κατευθύνονται  συμφωνα με τον απολογισμό του Ιδρύματος σε έναν κωδικό που αναφέρει απλώς «Σχέδιο»

Η Οργάνωση που εισπράττει την δεύτερη μεγαλύτερη επιχορήγηση από τον Δήμο Κωνσταντινούπολης είναι  η TÜRGEV, οργάνωση που έχει σκοπό την στήριξη των νέων και των σπουδαστών στην Τουρκία και διοικείται επίσης από τον Μπιλαλ Ερντογαν και είχε στο ΔΣ και τον πρώην πλέον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης που εκλέγονταν με την στήριξη του ΑΚΡ. Η TURCEV είχε βρεθεί στο επίκεντρο δίνης σκανδάλων το 2013, αλλα η υποθεση «έκλεισε» και αποδόθηκε στην …«συνωμοσία» των γκιουλενιστων δικαστών για να πλήξουν την κυβέρνηση Ερντογαν.

Το Ίδρυμα Aziz Mahmud Hüdayi Foundation, μια ακομη θρησκευτική οργάνωση που προσφέρει στέγη στους σπουδαστές, έλαβε 3 εκ. δολάρια την περίοδο 2017-2018. Το Ίδρυμα διοικείται απο τον Αχμετ Χμαντί Τοπμπάς, που ανήκει στο περιβάλλον του Ερντογάν.

Το ονομα του Τοπμπάς βρέθηκε στα Panama Papers καθώς φαίνεται ότι δωρεές στο Ίδρυμα κατέληγαν σε ελβετικούς λογαριασμούς, ενώ βρέθηκαν και δυο offshore που ανήκαν στην οικογένεια του.

Στην λίστα των οργανώσεων που χρηματοδοτεί ο Δημος Κωνσταντινούπολης είναι και το Ίδρυμα Ensar που παρέχει θρησκευτική εκπαίδευση και διαμονή στους τούρκους σπουδαστές και έχει την υποστήριξη του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ.

Πολλά από τα ιδρύματα τα οποία χρηματοδοτούνταν από τον Δήμο Κωνσταντινούπολης εχουν αποκλειστικό στόχο την παράκαμψη του Υπουργείου Παιδείας και την απόδοση θρησκευτικού χαρακτήρα στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι ο Τραμπ του ζήτησε συνάντηση: Μπορεί να γίνει σύντομα, λέει…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: