Η Τουρκία παίρνει τους S-400, και τα θέλει όλα… Τελικά ο Τραμπ δεν άναγνώρισε τη Γενοκτονία!




ΑΝΑΝΕΩΣΗ: Με ανακοίνωση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ΔΕΝ αναγνωρίζεται η Αρμενική Γενοκτονία, αλλά οι σφαγές των Αρμενίων από τους Τούρκους. Η ΕΙΔΗΣΗ ΕΔΩ

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Η θέση που εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας για το θέμα της αγοράς του ρωσικού συστήματος S-400, παραπέμπει σε μία κουβέντα που είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά τη συνάντησή του με τους επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής, Μάικλ ΜακΚολ (Ρεπουμπλικανός από το Τέξας) και Έλιοτ Ένγκελ (Δημοκρατικός από τη Νέα Υόρκη), και στην οποία δεν δόθηκε ιδιαίτερη σημασία.

Είχε πει στους Τούρκους δημοσιογράφους ότι η Τουρκία είναι μία προδομένη χώρα (από την Αμερική). Αν είναι δυνατόν… Διότι από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά έχει αρμέξει τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως πολύ σωστά το έθεσε πέρυσι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, όταν τον θύμωσε ο αντιαμερικανικός τόνος των Τούρκων αξιωματούχων.

  • Με βάση αυτή την τοποθέτηση ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί και τους λόγους για τους οποίους οι Τούρκοι έχουν προχωρήσει σε στρατηγική συνεργασία με τη Ρωσία και το Ιράν.

Στις 3 Απριλίου, όταν είχε έρθει στην Ουάσιγκτον για τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, ο κ. Τσαβούσογλου είχε προειδοποιήσει στη διάρκεια όλων των συναντήσεων του, για τον κίνδυνο να αναγνωριστεί η Αρμενική Γενοκτονία από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Θεωρεί ότι η πράξη αυτή θα οδηγήσει στην οριστική ρήξη των σχέσεων της Τουρκίας με την αμερικανική υπερδύναμη.

Και η αλήθεια είναι ότι αν ο πρόεδρος Τραμπ λάβει την ορθή απόφαση και αναγνωρίσει μία μεγάλη ιστορική αλήθεια, τη Γενοκτονία των Αρμενίων, οι Τούρκοι θα εκραγούν και το τι θα ακολουθήσει ούτε καν να το προβλέψουμε μπορούμε. Αν και με τους Γάλλους και τους Ιταλούς φώναξαν και έβρισαν και στο τέλος σιώπησαν, όταν αναγνώρισαν εκείνα τα τρομακτικά εγκλήματα του τουρκικού Αττίλα…

  • Ουδείς γνωρίζει τι θα πράξει ο Αμερικανός πρόεδρος, αλλά οι ηγέτες των αρμενικών οργανώσεων, που έκαναν καλή δουλειά δεν ελπίζουν ούτε φέτος. Πάντα, όλοι οι πρόεδροι της Αμερικής, όταν είναι υποψήφιοι, δίνουν υποσχέσεις στους Αρμένιους, που ποτέ δεν τις τηρούν. Φέτος, ο κ. Τραμπ έχει μία καλή ευκαιρία να δώσει ένα σκληρό μάθημα στον Ταγίπ Ερντογάν. Θα το πράξει; Σήμερα θα το γνωρίζουμε…

Βέβαια, οι Τούρκοι δεν περιμένουν την απόφαση για την γενοκτονία, για να αντιπαρατεθούν στην Αμερική. Με αφορμή την απόφαση του Λευκού Οίκου για την ολική απαγόρευση εξαγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου από το Ιράν, η Τουρκία εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον της Αμερικής. Στην ουσία τί είπε ο κ. Τσαβούσογλου; Μα ότι θα παραβιάσει η Τουρκία το αμερικανικό εμπάργκο, το οποίο προβλέπει τις γνωστές σκληρές κυρώσεις.

Διπλωμάτες και αναλυτές στην Ουάσιγκτον πρόβλεψαν ότι οι αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας θα μπορούσαν να επιβληθούν πιο γρήγορα από το καλοκαίρι και να αφορούν οτιδήποτε άλλο εκτός το σύστημα S-400. Η Τουρκία παραβιάζει και το εμπάργκο εναντίον της Τεχεράνης και το εμπάργκο εναντίον της Βενεζουέλας.

  • Και στις δύο περιπτώσεις η στάση της Άγκυρας χαρακτηρίζεται προκλητικότατη απέναντι στην Αμερική, η οποία τηρεί μία παθητική στάση από την ημέρα της συνάντησης των δύο γαμπρών, του Τζάρεντ Κούσνερ και του Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Πρόκειται για την ηρεμία πριν από τη θύελλα, ή έχει δίκιο ο Ερντογάν που υποστήριξε ότι θα έχει σύντομα την ευκαιρία να συζητήσει όλο το φάσμα των τουρκοαμερικανικών σχέσεων με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει δηλώσει δημόσια ότι αν μπορούσε να συναντήσει τον κ. Τραμπ όλα θα είχαν τελειώσει και οι σχέσεις θα είχαν ομαλοποιηθεί, αλλά -όπως ισχυρίστηκε- εμποδίζει τον πρόεδρο της Αμερικής το «βαθύ κράτος» της Ουάσιγκτον. Ο κ. Τραμπ, βέβαια, δεν είναι κανένα παιδάκι, που θα δεχθεί να τον σταματήσει ο οποιοσδήποτε αν πραγματικά επιθυμεί να πράξει οτιδήποτε. Το έχει αποδείξει. Απλά φαίνεται να κάνει δεύτερες σκέψεις μετά το φιάσκο της απόσυρσης των Αμερικανών από τη Συρία. Ακούει πια τη γνώμη των συνεργατών του, και κυρίως συνομιλεί συχνά με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, με τον οποίο διατηρεί «αδελφική σχέση». Όμως δεν πρέπει να εκπλαγούμε διότι, ως γνωστό, ο κ. Τραμπ είναι ο πιο απρόβλεπτος άνθρωπος στον κόσμο.

Πιστεύεται ότι το ξεκαθάρισμα από τον κ. Τσαβούσογλου του ζητήματος των S-400 θα επισπεύσει τις διαδικασίες. Στην ουσία ο Τούρκος υπουργός έστειλε το μήνυμα στην Ουάσιγκτον ότι η κατοχική δύναμη δεν υποχωρεί, και θα παραλάβει και θα εγκαταστήσει το ρωσικό σύστημα. Απέρριψε ότι έγινε συζήτηση για μεταφορά τους σε φιλικές χώρες, όπως είναι το Αζερμπαϊτζάν και το Κατάρ. Και εδώ τίθεται το ερώτημα: Θα υποχωρήσει η Αμερική;

Την τελευταία κουβέντα είχε πει το Πεντάγωνο, διά του εκπροσώπου του: ότι οι ΗΠΑ περιμένουν από την Τουρκία να ακυρώσει την αγορά. Κοντά σ’ αυτή τη δήλωση έρχεται και η επαναλαμβανόμενη προειδοποίηση βουλευτών και γερουσιαστών ότι το Κογκρέσο έχει λόγο σε αυτή την υπόθεση. Και θα αντισταθεί μέχρι το τέλος στο τουρκικό αίτημα να αγοράσει και τους S-400 και τα F-35…

  • Τις τελευταίες ημέρες διεξάγεται και ένας υπόγειος πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών για τη Συρία. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αμερική έχει απορρίψει όλες τις τουρκικές απαιτήσεις, που βασικά αφορούν τη «ζώνη ασφάλειας» μεταξύ των τουρκικών συνόρων και των δυνάμεων των Κούρδων μαχητών του YPG.

Με τα σημερινά δεδομένα, η Ουάσιγκτον δεν υποχωρεί ούτε σε αυτό το θέμα, και θα συνεχίσει τη συνεργασία της με τους Κούρδους της Συρίας, μία απόφαση “προσβλητική” για την Τουρκία και τον πρόεδρό της…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Η Τουρκία ξοδεύει εκατομμύρια στην Ουάσιγκτον: “Εξαγορές”, επιρροή και η μάχη της Ομογένειας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: