Ο Πρόεδρος υποβάλλει προτάση για το μέλλον των Ελληνοκυπρίων χωρίς να τους ρωτήσει!




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Νέες ιδέες φέρεται να έχει παρουσιάσει στην απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Η αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού, η οποία είχε χθες χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, ήλθε, είδε και απήλθε.

Πραγματοποίησε μια ακόμη επίσκεψη- αστραπή στην Κύπρο, έκανε δυο συναντήσεις και επέστρεψε στη Νέα Υόρκη.

Όπως έχει μεταδοθεί, στη διάρκεια της συνάντησης με την κ. Λουτ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μεταξύ άλλων ιδεών,  επανέφερε την παλιά του πρόταση για την εκτελεστική εξουσία.

  • Πρότεινε Κοινοβουλευτική Δημοκρατία με εκ περιτροπής Πρωθυπουργό και μόνιμο ελληνοκύπριο πρόεδρο. Πρόκειται, για μια πρόταση από το παρελθόν,  που έχει απορριφθεί από την τουρκική πλευρά. Κάτι που έγινε και χθες, αμέσως μετά που είδε το φως της δημοσιότητας η πρόταση.

Σημειώνεται συναφώς ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του κατοχικού ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού είπε, αμέσως μετά που είδε το φως της δημοσιότητας η ιδέα αυτή, πως την πρόταση υπέβαλλε η ε/κ πλευρά 15 μέρες μετά που ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις στις 15 Μαΐου 2015 (σ.σ. επί Ντάουνερ).

  • «Αυτό συζητήθηκε, απορρίφθηκε και μεταπείσθηκαν και οι ίδιοι που δεν την υποστήριξαν πλέον αυτή την πρόταση και υπήρξε η σύγκλιση για το προεδρικό σύστημα και την εκ περιτροπής προεδρία. Λες κι αυτό δεν συζητήθηκε καθόλου, σαν να είναι νέο θέμα, το ξαναφέρνουν στην ατζέντα, σερβίροντας ξανά και ξανά ζεσταμένο φαΐ. Αυτό δεν είναι σωστή προσέγγιση. Σωστή προσέγγιση είναι να στηρίξεις τις παλιές συγκλίσεις».

Πέραν από όλα αυτά υπάρχει και η ουσία.

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ
  • Το θέμα της εκ περιτροπής είναι ένα αγκάθι που δεν γίνεται αποδεκτό από τους Ελληνοκύπριους, αν και συντηρείται στο προσκήνιο όταν υπάρχουν συζητήσεις/ διεργασίες για το Κυπριακό. Η μη αποδοχή της εκ περιτροπής προεδρίας από τους Ελληνοκύπριους σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποβαθμίζεται.

Είναι προφανές πως η Λευκωσία θέλει και επιδιώκει να σπάσει το αδιέξοδο στο Κυπριακό και αναζητεί τρόπους προσέγγισης.  Αυτό, όμως, πρέπει να διασφαλίζει πως μια νέα προσπάθεια δεν θα αποτύχει εξαρχής ή πως δεν θα έχει προοπτικές επιτυχίας.

Η Λευκωσία πέραν του γεγονότος ότι αναζητεί τρόπους να επαναρχίσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων, θέλει προφανώς  να αποφύγει την όποια ευθύνη για το αδιέξοδο. Γι αυτό και κάνει κινήσεις και υποβάλει ιδέες. Το θέμα είναι να μην φορτώνουν κι άλλες υποχωρήσεις το Κυπριακό. Υποχωρήσεις, οι οποίες προφανώς και θα της βρούμε μπροστά μας στο μέλλον. Γιατί, ως γνωστό, όταν οι Ελληνοκύπριοι κάνουν υποχωρήσεις αυτές δεν… σβήνονται. Παραμένουν κληρονομιά για το μέλλον.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Είναι η ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ η οδός της “σωτηρίας”; Μπορεί ο σκοπός να αγιάζει τα μέσα;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: