Ο Πομπέο ζητά από τον στρατάρχη Χάφταρ την «άμεση διακοπή» της επιχείρησης στη Λιβύη




Τη «βαθιά ανησυχία» των ΗΠΑ προκαλούν οι μάχες κοντά στην Τρίπολη και η Ουάσινγκτον ζητεί την «άμεση διακοπή» της εφόδου που διέταξε να γίνει στην πρωτεύουσα της Λιβύης ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, τόνισε την Κυριακή [σ.σ. τα ξημερώματα της Δευτέρας ώρα Ελλάδας] ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

«Έχουμε καταστήσει σαφές ότι εναντιωνόμαστε στη στρατιωτική επίθεση των δυνάμεων του Χαλίφα Χάφταρ και προτρέπουμε να σταματήσουν αμέσως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της λιβυκής πρωτεύουσας», ανέφερε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Οι μάχες μαίνονταν χθες στο νότιο τμήμα της Τρίπολης, τρεις ημέρες μετά την έναρξη της εφόδου του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) του στρατάρχη Χάφταρ με σκοπό την κατάληψη της πρωτεύουσας.

Ένδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 23 τραυματίστηκαν στις εχθροπραξίες, ανέφερε το υπουργείο Υγείας της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, αργά το βράδυ της Κυριακής, χωρίς να διευκρινίσει εάν τα θύματα ήταν άμαχοι ή αντιμαχόμενοι.

Η Τρίπολη ελέγχεται από διάφορες παραστρατιωτικές οργανώσεις που δηλώνουν πίστη στην ΚΕΕ του Φάγεζ ας Σάρατζ.

Δεν υπάρχει «στρατιωτική λύση στη σύρραξη στη Λιβύη», ανέφερε στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Πομπέο, καλώντας όλα τα μέρη να προχωρήσουν «επειγόντως σε αποκλιμάκωση» της κατάστασης και να διεξαγάγουν συνομιλίες.

Η στρατιωτική επιχείρηση των δυνάμεων του 75χρονου Χάφταρ «θέτει σε κίνδυνο αμάχους και υπονομεύει την προοπτική ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους τους Λίβυους», επιμένει ο Πομπέο. «Οι ΗΠΑ, μαζί με τους διεθνούς εταίρους τους, συνεχίζουν να πιέσουν τους λίβυους ηγέτες να επιστρέψουν στις πολιτικές διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση του ειδικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα (του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες), του Γασάν Σαλάμε», προσθέτει.

Η «πολιτική λύση είναι ο μόνος τρόπος να ενωθεί η χώρα και να καταρτιστεί ένα σχέδιο για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία για όλους τους Λίβυους», καταλήγει η ανακοίνωση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Η Λιβύη, χώρα όπου επικρατεί χάος από το 2011, όταν ο Μουάμαρ Καντάφι ανατράπηκε από εξεγερμένους με αεροπορική υποστήριξη κρατών-μελών του NATO, μετατράπηκε σε κέντρο διέλευσης εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που έφθασαν ή προσπαθούν ακόμη να φθάσουν στην Ευρώπη.

Ο Χάφταρ, ο οποίος αυτοπροβάλλεται ως διώκτης του ισλαμικού εξτρεμισμού αλλά κατηγορείται από αντιπάλους του πως θέλει να γίνει ο νέος δικτάτορας της Λιβύης κατ’ εικόνα του Καντάφι, υποστηρίζεται στρατιωτικά από την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κατά εκθέσεις του ΟΗΕ.

Ο ΛΕΣ εξαπέλυσε την Κυριακή αεροπορικές επιδρομές στη νότια Τρίπολη ενώ δυνάμεις του προέλασαν προς το κέντρο της πρωτεύουσας, σύμφωνα με κατοίκους. Η έφοδος των δυνάμεων του Χάφταρ φάνηκε να κατέλαβε την ΚΕΕ αλλά και τον ΟΗΕ εξαπίνης, αλλά και να διέγραψε τα σχέδια να διεξαχθούν εκλογές για να τερματιστεί η παρατεταμένη αστάθεια στη Λιβύη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
Ουάσινγκτον, United States

Φονικές μάχες στην Τρίπολη: Τουλάχιστον 11 νεκροί και 23 τραυματίες στις εχθροπραξίες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: